Συζητούν εκ νέου για λήψη νέων μέτρων για τον κορωνοϊό στη Μ. Βρετανία

Επανέρχονται στη Βρετανία οι συζητήσεις περί πιθανής επαναφοράς στοιχειωδών μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤη Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν 49.156 κρούσματα Covid, τα περισσότερα σε μία ημέρα από τις 17 Ιουλίου, ενώ με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αφορούν τη 12η Οκτωβρίου υπήρξαν 915 εισαγωγές φορέων σε νοσοκομείο, όπου συνολικά βρίσκονται 7.097 ασθενείς Covid.

Οι θάνατοι του 24ώρου τη Δευτέρα ήταν 45, αλλά συνήθως πλέον οι ημερήσιοι απολογισμοί θυμάτων ξεπερνούν τα 100.

Η αυξητική τάση στα κρούσματα συνοδεύεται από σχετική στασιμότητα στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασθέντων πολιτών άνω των 12 ετών βρίσκεται στο 78,9%, ενώ με την πρώτη δόση καλύπτεται το 85,9% αυτών.

Στις ηλικίες 12-15 ετών, που άρχισαν να εμβολιάζονται τον περασμένο μήνα, μόνο το 15% έχει κάνει την πρώτη δόση, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα μαθητές αυτής της ηλικιακής κατηγορίας ήταν φορέας.

Η μεγαλύτερη ανησυχία διατυπώνεται για την αργή πρόοδο του προγράμματος χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου, που καλύπτει τους πολίτες άνω των 50 ετών και τους πιο ευάλωτους.

Η τρίτη δόση χορηγείται έξι μήνες μετά από τη δεύτερη και από τα 8,3 εκατομμύρια πολίτες που ήδη δικαιούνται να κάνουν την ενισχυτική δόση μόνο τα 3,7 εκατομμύρια έχουν προσέλθει.

Σύμφωνα με τον Τζον Ρόμπερτς, μέλος επιστημονικής ομάδας υπολογισμού ρίσκου από τον κορωνοϊό, με τον τρέχοντα ρυθμό το πρόγραμμα χορήγησης της τρίτης δόσης σε συνολικά 22 εκ. δικαιούχους πολίτες δε θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο επιδημιολόγος καθηγητής του UCL Άντριου Χάουαρντ δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να βελτιώσει τα ποσοστά εμβολιασμού και «να είναι προετοιμασμένη να σκεφτεί άλλα μέτρα αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο».

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να ενεργοποιηθεί το κυβερνητικό Πλάνο Β, που προβλέπει τουλάχιστον την επαναφορά της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους και τη σύσταση για τηλεργασία.

Πάντως εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε χθες ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο εφαρμογής του Πλάνου Β για την ώρα». Συμπλήρωσε ότι ήταν γνωστό πως οι ερχόμενοι μήνες θα ήταν δύσκολοι και ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παρακολουθούνται στενά.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.