Συζητούν για έναν θεσμό που έχει ήδη αποτύχει – Ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας η ΥΠΑΝ για τα τετράμηνα

Οι εξετάσεις τετραμήνων αποτελούν, όπως φαίνεται, το πιο καυτό θέμα που απασχολεί τη νέα Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, αφού πρόκειται για μια εκκρεμότητα που θα πρέπει να κλείσει σύντομα.

Από τη μια είναι η αποκατάσταση των μαθητών/τριων που παρακάθισαν στις εξετάσεις του περασμένου Ιανουαρίου και από την άλλη το απώτερο μέλλον του εν λόγω θεσμού, που κρίνεται από την πλειοψηφία, ακόμη και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ως ένα αποτυχημένο μέτρο που δεν εκπλήρωσε τους σκοπούς για τους οποίους έγινε.

Για το θέμα αυτό θα συναντηθεί η αρμόδια υπουργός την ερχόμενη εβδομάδα με την κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι κατά την επίσκεψη η υπουργός θα ανταλλάξει προτάσεις με τα μέλη της Επιτροπής «για να δούμε τις πολιτικές της προθέσεις και τα θέματα που προκύπτουν».

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «ένα θέμα που είναι κατ’ επείγον είναι τα τετράμηνα αλλά και η βαθμολόγηση των παιδιών το χειμερινό τετράμηνο και η μεγάλη αποτυχία που προέκυψε από τις διαρροές και πολλά άλλα θέματα. Θα επιδιώξουμε ως επιτροπή να ανταλλάξουμε απόψεις μαζί της, αλλά θα ακούσουμε τις πρώτες πολιτικές προτάσεις από την υπουργό».

Σχετικά με τα τετράμηνα, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι, αναλόγως των προθέσεων της εκτελεστικής εξουσίας, «θα δούμε αν υπάρχει πεδίο συνεννόησης. Αν δεν υπάρχει, θα προχωρήσουμε ως Επιτροπή Παιδείας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι πρέπει να εξεταστεί αν είναι συνταγματικό να κατατεθεί πρόταση νόμου για κατάργηση υφιστάμενου. «Αλλά η Βουλή είναι και πολιτικό σώμα, όχι μόνο νομοθετικό και ελέγχου. Από την άλλη, πρέπει να δούμε και τη συζήτηση που θα προκύψει για την καλύτερη δυνατή, αποτελεσματική αξιολόγηση των παιδιών από τον Σεπτέμβριο».

Για το ίδιο θέμα, ο Χρίστος Χριστοφίδης, βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι τόσο η εκτίμηση του ΑΚΕΛ, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, είναι ότι «ο θεσμός των τετραμήνων έχει αποτύχει πλήρως. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που έστω και καθυστερημένα, έστω μετά από τόσα χρόνια, έστω με τις αρνητικές συνέπειες που είχαν χιλιάδες μαθητές μας, γονείς και εκπαιδευτικοί, φαίνεται να γίνεται πλέον κοινή πεποίθηση ότι αυτός ο θεσμός έχει αποτύχει, έχει θυματοποιήσει τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία και βεβαίως το εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Θα πράξει αναλόγως το ΑΚΕΛ
Σε στάση αναμονής βρίσκεται το ΑΚΕΛ σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το θέμα των τετραμήνων. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει με αλλαγές – βελτιώσεις του θεσμού και όχι κατάργηση, τότε το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον βουλευτή Χρίστο Χριστοφίδη, θα ζητήσει τάχιστα να προωθηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων και για ρυθμίσεις για την τρέχουσα χρονιά.
Τέλος, σημείωσε ότι ελπίζει ότι αυτό που δημόσια δήλωνε όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, «ότι ήρθε ο καιρός να τελειώνουμε με αυτόν τον αποτυχημένο θεσμό, θα γίνει πράξη». Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο τι προτίθενται να πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα, αφού και σε προηγούμενη πρόταση του ΑΚΕΛ έδωσαν ευκαιρία να εφαρμοστεί ο θεσμός.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.