Συζητούν για αλλαγές στις εξετάσεις τετραμήνων

Θέλουν μετάθεσή τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων 

Με χρονικό ορίζοντα τον Ιανουάριο θα κατατεθούν οι όποιες απόψεις προς βελτίωση του θεσμού της αξιολόγησης του μαθητή και πιο συγκεκριμένα των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Πριν καλά-καλά διεξαχθεί η πρώτη εξεταστική περίοδος, ήδη έχει πέσει στο τραπέζι η μετάθεση των εξετάσεων από Δεκέμβριο στον Γενάρη, μετά και τις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ ζήτημα έχει τεθεί και για το αν τα σχολεία θα πρέπει να είναι ανοικτά την περίοδο αυτή ή όχι. Ακόμη, θέμα τίθεται και για τα 20λεπτα διαγωνίσματα, με τους εκπαιδευτικούς να ζητούν την κατάργησή τους. Βέβαια κάποια από αυτά συμπεριλαμβάνονταν στους αρχικούς σχεδιασμούς, αλλά είχαν αλλάξει λόγω διαφωνιών, ενώ σήμερα επαναφέρονται, όπως αναφέρεται και από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. Πάντως ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, δηλώνει έτοιμος να συζητήσει τις όποιες εισηγήσεις κατατεθούν τόσο από πλευράς εκπαιδευτικών όσο και από πλευράς των μαθητών, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματά τους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Χαμπιαούρης είπε πως το Υπουργείο Παιδείας είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο και επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση του θεσμού των τετραμήνων.

Επεσήμανε πως όποιες αδυναμίες διαπιστωθούν, θα τεθούν τον Ιανουάριο στο διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, προκειμένου να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις για το δεύτερο τετράμηνο και την επόμενη σχολική χρονιά.

Σχολιάζοντας την αξίωση των μαθητών για κατάργηση των εξετάσεων και τη σημερινή δίωρη αποχή τους από τα μαθήματα, ο κ. Χαμπιαούρης τους κάλεσε να αναμένουν μέχρι τον Ιανουάριο ώστε να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους και τους διαβεβαίωσε ότι θα εισακουστούν.

Αντιπαραθέσεων συνέχεια εντός ΟΕΛΜΕΚ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η επόμενη συνεδρία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ, οπόταν και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πρέπει να αποφασίσουν το πώς προχωρούν στη μετά-δημοψηφίσματος εποχή δεδομένου και του γεγονότος ότι απέρριψαν, πλειοψηφικά, τη λήψη των όποιων μέτρων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστα Χατζησάββα, το Δ.Σ. της Οργάνωσης θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, ενώ ο κ. Χατζησάββας είπε πως και το ποσοστό των εκπαιδευτικών που στήριξαν τη λήψη μέτρων είναι μεγάλο και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ των Κινήσεων σε σχέση με τις εξετάσεις.

Η Προοδευτική εξακολουθεί να τάσσεται εναντίον των εξετάσεων ανά τετράμηνο και οι δηλώσεις όλων των Οργανώσεων ότι χρειάζονται αλλαγές πρέπει να βρει πρακτική εφαρμογή, διαμηνύει ο πρόεδρός της, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος. Πρόσθεσε ότι εφόσον όλες οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών θεωρούν ότι το υφιστάμενο σύστημα δεν αποδίδει, θα πρέπει να στηρίξουν τον αγώνα των μαθητών. Στην παρούσα φάση, σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, η αναστολή εφαρμογής των εξετάσεων θα είναι μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Από την άλλη, η Αλλαγή, δια του προέδρου της Δημήτρη Ταλιαδώρου, συμφωνεί απόλυτα με τη φιλοσοφία των εξετάσεων επί τετράμηνο, ενώ ψέγει και το γεγονός ότι σήμερα ζητείται η κατάργηση των 20λεπτων διαγωνισμάτων και ο τρόπος διαχωρισμού των τετραμήνων, ρύθμιση την οποία δεν είχε συμπεριλάβει το Υπουργείο Παιδείας, αλλά ζήτησε η ίδια η ΟΕΛΜΕΚ να μπει.

Επίσης, η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης θα συνεδριάσει στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, οπόταν και θα επεξεργαστεί εισηγήσεις τις οποίες θα καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας.

Ελένη Κωνσταντίνου