Συζητούν κατάργηση της αποκοπής 12% για πρόωρη σύνταξη

Κανένας συνταξιούχος να μην έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας

Παρά τις κατά καιρούς αυξήσεις στις συντάξεις που παραχωρούνται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παραμένουν χαμηλές, ενώ το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την επιβολή της αναλογιστικής μείωσης (πέναλτι) του 12% σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες, λόγω της αποκοπής του 12%, η κατώτατη σύνταξη που παραχωρείται από το ΤΚΑ είναι χαμηλότερη ακόμη και από την κοινωνική σύνταξη. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας συνέχισε εκ νέου τη συζήτηση για κατάργηση ή τροποποίηση της πρόνοιας για μείωση της σύνταξης γήρατος για ορισμένες ομάδες συνταξιούχων.

Επίσης συζήτησε την ανάγκη αύξησης των χαμηλών συντάξεων και επανεξέτασης της αποκοπής του 12% σε περίπτωση συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια αντί στα 65. Ειδικότερα όσον αφορά χαμηλοσυνταξιούχους και εργαζομένους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της μελέτης που διενεργείται για λογαριασμό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Επιτροπή κάλεσε το Υπουργείο Εργασίας να διαβουλευθεί με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε στις αρχές του νέου έτους να είναι έτοιμο να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς σύνταξης και διαβίωσης για όλους τους συνταξιούχους.

Επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής τόνισε ότι το Σχέδιο Παροχής Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα των χαμηλών συντάξεων, αφού σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και αν χαμηλοσυνταξιούχος λάβει το μέγιστο ποσό του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου, αυτό δεν του εξασφαλίζει εισοδήματα πάνω από το όριο της φτώχειας, με αποτέλεσμα τις πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσής του.

Προσβολή για όσους αγωνίστηκαν κατά του πραξικοπήματος

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα το οποίο επανέφερε η Επιτροπή, αφορά την αναθεώρηση των προνοιών του Σχεδίου του τιμητικού επιδόματος για όσους έχουν υπηρετήσει πρόσθετη θητεία στην Ε.Φ. το 1974. Αίτημα όλων είναι η αποσύνδεση του τιμητικού επιδόματος από το ύψος της θεσμοθετημένης σύνταξης, η αναγνώριση της προσφοράς των αγωνισθέντων, των αιχμαλώτων και των παθόντων κατά την περίοδο του 1974 να μη συνδέεται με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας, αλλά με τη διάρκεια των μηνών που αυτά τα άτομα έδιναν μάχη για την προάσπιση της Δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Το ΑΚΕΛ επανέλαβε πως πρέπει να αναθεωρηθεί το ύψος του τιμητικού επιδόματος των €5 – €10 ώστε να παραχωρείται στους αγωνισθέντες, τους αιχμαλώτους και τους παθόντες κατά την περίοδο του 1974 ένα αξιοπρεπές τιμητικό επίδομα.

Επίσης είναι αναγκαία η αναθεώρηση προνοιών ώστε δικαιούχοι να καταστούν και όσοι έχουν υπηρετήσει στην Ε.Φ. και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και λόγω τούτου δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν να υπηρετούν κατά τη διάρκεια της εισβολής. Εν τέλει το Υπουργείο Εργασίας, μετά από πιέσεις, αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημα των μη στρατεύσιμων αιχμαλώτων, καθώς και των ληπτών σύνταξης αναπηρίας και όπως τους παραχωρήσει το τιμητικό επίδομα. Δυστυχώς, τα υπόλοιπα αιτήματα εξακολουθούν να μην έχουν ικανοποιηθεί.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy