Τ.Α.: Ενίσχυση  όχι διάλυση

Του Νεόφυτου Παπαλαζάρου*

Από το 2011 που το Γέρι µε δηµοψήφισµα µετατράπηκε σε δήµο διεκδικούµε ως Τοπική Αρχή θέση ∆ηµοτικού Μηχανικού, ∆ηµοτικού Ταµία και Υγειονοµικού Λειτουργού. Θέσεις απαραίτητες για να µπορεί να λειτουργεί ως δήµος, αλλά και να µπορεί να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόµενες ανάγκες των δηµοτών µας. Αρχικά για να µπορέσει να λειτουργήσει ως δήµος «αγόραζε» τις τρεις αυτές υπηρεσίες από το γειτονικό ∆ήµο των Λατσιών. Οι αυξανόµενες όµως ανάγκες στον ∆ήµο Λατσιών υποχρέωσαν τη διακοπή της συνεργασίας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλαµε ως ∆ηµοτικό Συµβούλιο Γερίου για συνέχιση. Από το 2016 µε την εκλογή του νέου ∆ηµοτικού Συµβουλίου Γερίου οι προσπάθειες ήταν ασταµάτητες. Υποµνήµατα και συναντήσεις µε Υπουργούς µέχρι και τον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Θα ήµουν δίκαιος αν έλεγα πως τόσο ο κ. Σωκράτης Χάσικος, πρώην ΥΠΕΣ όσο και ο νυν ο κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης κατανόησαν την απαίτησή µας και ενέκριναν µε αποφάσεις τους τη δηµιουργία των τριών οργανικών θέσεων. Μάλιστα στη δύσκολη κατάσταση µε την αποχώρηση των υπηρεσιών των Λατσιών µε παρέµβαση του κ. Πετρίδη, διευθετήθηκε η στήριξη στον δήµο µας από µέρους της Επαρχιακής ∆ιοίκησης που εξετάζει αιτήσεις διαχωρισµού, ανέγερσης σπιτιών, τελικών εγκρίσεων. Μια βοήθεια απαραίτητη αλλά και πολύτιµη για την οποία είµαστε ευγνώµονες. Λύθηκε όµως το πρόβληµα; Ποιος επιλαµβάνεται των καθηµερινών τεχνικών προβληµάτων στον δήµο µας; Ποιος εξετάζει προβλήµατα που έχουν να κάνουν µε την καθηµερινότητα των δηµοτών µας; Η αγορά υπηρεσιών από τεχνικούς δεν είναι λύση, είναι σαν να βάζουµε τα προβλήµατα κάτω από το χαλί. Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Γερίου έχει αυτή τη στιγµή σε εξέλιξη για να ωριµάσουν γύρω στα 15 νέα έργα. Ποιος αλήθεια µπορεί να είναι συντονιστής αυτών των έργων; Mε βάση των Πέρι ∆ήµων Νόµων δεν µπορεί να είναι κάποιος µε αγορά υπηρεσιών. Είναι απαραίτητο να είναι υπάλληλος του δήµου. Έτσι λοιπόν καταδικάζεται ο δήµος σε µαρασµό. Παρά τις υποσχέσεις, τα έντονα διαβήµατα, όταν πρόσφατα κατατέθηκαν στην Επιτροπή Οικονοµικών της Βουλής 52 θέσεις εργασίας σε δήµους, στο Γέρι δεν δόθηκε καµία. Τι σηµαίνει αυτό; Πού οδηγείται ο δήµος µας; Σήµερα ο πληθυσµός στο Γέρι αγγίζει τις 13.000. Νέα έργα είναι υπό µελέτη, ενώ υπάρχει ένας οργασµός διαχωρισµού οικοπέδων και οικοδόµηση οικιών. Εκατοντάδες νέα ζευγάρια αναζητούν στέγη στον δήµο µας.

Ως ∆ηµοτικό Συµβούλιο Γερίου ως πρώτο µέτρο αντίδρασης ήταν η απεργιακή κινητοποίηση στις 21Μαρτίου µπροστά από το δηµαρχείο των οργανωµένων συνόλων του δήµου. Είχαµε τη συµπαράσταση βουλευτών και εκπροσώπων των πολιτικών κοµµάτων.

Αυτή ήταν η πρώτη µας κινητοποίηση. Ενδεχόµενα θα συνεργαστούµε και µε άλλους δήµους που νιώθουν αυτή την αδικία, να εκδηλώσουµε δυναµικές κινητοποιήσεις από κοινού, πιθανόν και έξω από το Υπουργείο Οικονοµικών.

∆εν µπορεί ενόψει της µεταρρύθµισης η οποία δροµολογείται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια να καταδικάζουµε δήµους σε αδράνεια και να ταλαιπωρούµε τον κόσµο. Ο ∆ήµος Γερίου έχει ανάγκη αυτές τις θέσεις για να µπορεί να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόµενες απαιτήσεις των δηµοτών του. Οι δηµότες Γερίου δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

*∆ήµαρχος Γερίου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy