Τ.Α: «Η Κυβέρνηση ακυρώνει τους πολίτες» διαμηνύει η Ε. Μαύρου-«Έχουν εξαντληθεί οι διαβουλεύσεις» λέει η Ξ. Κωνσταντίνου

Στο μικροσκόπιο του Υπουργικού Συμβουλίου τίθεται στις 9:30 το πρωί η κυβερνητική πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την ίδια μέρα με την πραγματοποίηση των Βουλευτικών Εκλογών τον ερχόμενο Μάιο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι η πρόταση της κυβέρνησης αναφέρεται σε παγκύπριο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για διαβούλευση.

Διαβάστε επίσης: Η κυβέρνηση και εισηγείται γενικό δημοψήφισμα και ακυρώνει το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να έχουν λόγο

Σημείωσε ότι η επιλογή ενός παγκύπριου γενικού δημοψηφίσματος και ο χρόνος που έχει επιλεγεί να γίνει έχει χαρακτήρα συνοπτικών διαδικασιών. Η κα. Μαύρου είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα δεχθεί αυτή την πρόταση σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει διάλογος με τους πολίτες. Υπέδειξε ακόμα ότι πρέπει να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα για τις συνενώσεις. Επίσης είπε ότι υπάρχει μια παράδοση στην Κύπρο σημειώνοντας ότι στις τοπικές αρχές προβλέπονται δημοψηφίσματα. Όπως ανέφερε, δημοψηφίσματα ειδικά για αλλαγές των εδαφικών ορίων μιας τοπικής αρχής προβλέπονται στο ευρωπαϊκό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα.

Έκανε λόγο για παραδοξότητα σε περίπτωση που υπερψηφιστεί ένα νομοσχέδιο και τον Δεκέμβριο του 2023 με τοπικά δημοψηφίσματα να αναιρεθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σύνολό της.

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα προτείνει καθολικό δημοψήφισμα, ενώ σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς έχει ήδη εξαντληθεί.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.