Τ. Χατζηδημητρίου: Ε/κ και Τ/κ εργάζονται μεθοδικά για να σώσουν τα μνημεία της Κύπρου

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μαζί με τους ανθρώπους του UNDP-Pff και της EE εργάζονται μεθοδικά, ύστερα από χρόνια εγκατάλειψης και καταστροφής, για να σώσουν τα μνημεία της Κύπρου, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου, μιλώντας το Σάββατο το βράδυ στην τελετή ολοκλήρωσης των έργων συντήρησης των εκκλησιών της Αγίας Μαρίας των Αρμενίων και της Αγίας Μαρίας των Καρμελιτών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

«Βαθιά είναι η πίστη μας, παρόλα όσα μεσολάβησαν, ότι τίποτα δεν ξεχνιέται , τίποτα δε χάνεται στο χώρο της ιστορίας και του πολιτισμού. Τα μνημεία είναι εκείνα που τελικά κρίνουν τη θέση μας στην ιστορία και στον κόσμο», σημείωσε ο κ. Χατζηδημητρίου και πρόσθεσε: «Αυτό το μήνυμα, γνήσιο και δυνατό, αγκαλιάζει σήμερα την εκκλησία της Αγίας Μαρίας των Αρμενίων, που παραλαμβάνουμε συντηρημένη από τον εργολάβο, για να την παραδώσουμε ξανά στους ανθρώπους της και στο μέλλοντα χρόνο. Μνημείο πόνου και αγάπης, αλλά και συναπαντήματος ανθρώπων και πολιτισμών σε αυτή την άκρη της Ανατολικής Μεσογείου».

Τα έργα συντήρησης, ανέφερε, « αποτελούν έκφραση σεβασμού στο παρελθόν, αλλά και επένδυση στο μέλλον. Και όλοι εμείς, που παρευρισκόμαστε στην τελετή, γινόμαστε μάρτυρες, κήρυκες και γέφυρα της διαδρομής του μνημείου μέσα στο χρόνο».

Στη δική του ομιλία, ο Αλί Τουντζάι, Τ/κ εκπρόσωπος στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το μακρύ μας ταξίδι ως Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, ξεκίνησε το 2008. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα».

«Μετά από μια μακριά και δύσκολη διαδικασία, μάθαμε να συνεργαζόμαστε δημιουργώντας ένα κοινό περιβάλλον εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Συναντηθήκαμε ξανά και ξανά, μιλήσαμε επίμονα και συναισθανθήκαμε ο ένας με τον άλλον. Μαζί με τους ειδικούς μας, επισκεφθήκαμε εκατοντάδες έργα σε όλο το νησί, από την Πάφο μέχρι την Καρπασία και προσδιορίσαμε την κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, με την τεχνική υποστήριξη του UNDP και την οικονομική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προετοιμάστηκαν έργα και πολύ σημαντική δουλειά ολοκληρώθηκε», πρόσθεσε.

«Για πολλά χρόνια», είπε , «και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον για την καταστροφή της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Ενώ οι πλευρές σπαταλούσαν την ενέργειά τους για να κατηγορούν ο ένας τον άλλον, η κατάσταση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς εξακολούθησε να επιδεινώνεται».

«Η πολιτιστική κληρονομιά και οι διαφορετικοί πολιτισμοί», συνέχισε, « δεν πρέπει πλέον να αποτελούν παράγοντες που προκαλούν συγκρούσεις, αλλά παράγοντες που συμβάλλουν στη συνεργασία, στην ειρήνη και ευημερία των Τουρκοκυπρίων, των Ελληνοκυπρίων, των Αρμενίων και άλλων κοινοτήτων».

«Εμείς», ανέφερε, «ως άνθρωποι που ζούμε σε αυτό το νησί, έχουμε γεμίσει τα βιβλία της ιστορίας μας με πολέμους, συγκρούσεις και κακά που έχουμε κάνει ο ένας στον άλλο και όλα αυτά διδάσκουμε στα παιδιά μας. Είμαστε ανταγωνιστές στα δείνα μας. Στα σχολικά βιβλία μας, δεν αναφέραμε ποτέ τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε εαν εργαζόμαστε μαζί και κάναμε συνεργασία. Δεν μπορέσαμε να ενωθούμε με υπερηφάνεια και θλίψη».

Η Τιτσιάνα Τζεννάρο, Διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη – Γραφείο διαχείρισης προγραμμάτων (UNDP-PMO) Κύπρου, ανέφερε στην ομιλία της ότι «η ολοκλήρωση των έργων συντήρησης αυτών των δυο εκκλησιών, αποτελεί μια ευκαιρία να συγκεντρωθούμε και είναι ένδειξη των προσπαθειών μας να συγκεντρώσουμε τους ανθρώπους γύρω από την κοινή κληρονομιά τους και στην Αμμόχωστο και σε όλο το νησί».

«Ο περασμένος χρόνος ήταν ιδιαίτερα σημαντικός για την Αμμόχωστο, όπου το UNDP υλοποίησε έργα συνολικής αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Η διατήρηση αυτών των μνημείων, είπε, «δεν είναι μόνο ένα προς ένα αυτόνομα έργα, για τις επόμενες γενιές, αλλά δίνουμε μορφή στον όραμα της Αμμοχώστου για μια ζωντανή και ολοκληρωμένη πολυπολιτισμική πόλη».

Η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mary McCarthy είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλη σημασία στην πολιτιστική κληρονομιά. « Το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη.», πρόσθεσε

Η πολιτιστική κληρονομιά, πρόσθεσε, ενώνει την Ευρώπη μέσω της κοινής της ιστορίας και αξιών και συμβάλλει στη δημιουργία πιο συνεκτικών κοινωνιών, ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. «Η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να σφυρηλατήσουμε τον δρόμο μπροστά και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας», είπε.

Εξέφρασε, επίσης, το θαυμασμό της για το έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε, « έχει μέχρι στιγμής συμβάλει στη συντήρηση περισσότερων από 60 μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη τη νήσο με τη χρηματοδοτική συνεισφορά να ανέρχεται σχεδόν στα 15 εκατομμύρια ευρώ».

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε και να υποστηρίζουμε το πετυχημένο έργο της Τεχνικής Επιτροπής που αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», κατέληξε .

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy