Τ. Χατζηδημητρίου: Αναμένει «πράσινο φως» για κατεχόμενη Μονή Προφήτη Ηλία η Τεχνική Επιτροπή

Το «πράσινο φως» για αποδέσμευση της κατεχόμενης Μονής Προφήτη Ηλία των Μαρωνιτών από την ευρύτερη «στρατιωτική περιοχή» της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας αναμένει η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, ώστε να ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης, με τον Ε/κ Επικεφαλής της, Τάκη Χατζηδημητρίου, να διαβεβαιώνει ότι ο ναός της ιστορικής μονής δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηδημητρίου διαχώρισε τις εργασίες συντήρησης της εκκλησίας από τον περιβάλλοντα χώρο και είπε ότι το έργο έχει ενταχθεί στους μελλοντικούς προγραμματισμούς της Τεχνικής Επιτροπής.

Πρόκειται για σημαντικό μνημείο των Μαρωνιτών το οποίο έχει συμπεριληφθεί ευθύς εξαρχής στα έργα της Τεχνικής Επιτροπής, είπε και σημείωσε ότι η κατεχόμενη μονή βρίσκεται σε περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται ως «στρατιωτική ζώνη» από τον τουρκικό κατοχικό στρατό.

Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της αποδέσμευσής της, συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα καθυστέρησης από την πλευρά της Τεχνικής Επιτροπής. Το έργο το έχουμε εντάξει στους μελλοντικούς προγραμματισμούς της Τεχνικής Επιτροπής για το 7ο ή 8ο πρόγραμμα συντήρησης, ώστε μόλις δοθεί το πράσινο φως να μπορέσουμε να αρχίσουμε, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου «είναι άλλο πράγμα η εκκλησία και άλλο τα κελιά που είναι γύρω από την εκκλησία». Η εκκλησία την μονής άντεξε στον χρόνο και το μνημείο είναι σε κατάσταση που μπορεί να συντηρηθεί, εξήγησε ο κ. Χατζηδημητρίου, λέγοντας παράλληλα ότι το μνημείο δεν είναι υπό κατάρρευση.

Όσον αφορά τα κελιά της μονής, τα οποία βομβαρδίστηκαν από την τουρκική πολεμική αεροπορία το 1974 και δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι δεν γνωρίζει αν η Τεχνική Επιτροπή θα μπορέσει να παρέμβει με εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο τμήμα αυτό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον επείγοντα χαρακτήρα της συντήρησης αριθμού μνημείων που καταρρέουν, λόγω και των καιρικών συνθηκών του περασμένου χειμώνα. «Καταρρέουν δεκάδες εκκλησίες, χάλασαν οι στέγες, κινδυνεύουν τα καμπαναριά» είπε, λέγοντας ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Τεχνική Επιτροπή, αλλά και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Μίλησε ακόμη και για τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες που συνεπάγονται οι επείγουσες εργασίες αποκατάστασης, καθώς τα υπάρχοντα κονδύλια δεν επαρκούν για τον όγκο των μνημείων. Είπε ότι πέραν των κονδυλίων της ΕΕ, έχει συνεισφέρει με χρήματα και η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο κ. Χατζηδημητρίου έθεσε και το ζήτημα της αυτοχρηματοδότησης, ώστε να επισπεύδονται οι εργασίες.

«Πολλά χωριά βάζουν χρήματα πλέον» για την αποκατάσταση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, είπε, και ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται και το έργο της Τεχνικής Επιτροπής.

Την Κυριακή, 21 Ιουλίου, οι Μαρωνίτες πραγματοποίησαν το ετήσιο προσκύνημα στην κατεχόμενη Μονή, με την ευκαιρία της εορτής του Προφήτη Ηλία, χοροστατούντος του Ηγουμένου της, Αββά Ιωσήφ Λακκοτρύπη Μιχαηλίδη, ενώ παρόντες ήταν ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή Γιαννάκης Μούσα και πιστοί.

Το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία αποτελείται από τρία κτίρια, την εκκλησία που οικοδομήθηκε το 1500 μΧ, το Κάτω Μοναστήρι που εφάπτεται της εκκλησίας και το οποίο οικοδομήθηκε το 1735 μΧ, και το Πάνω Μοναστήρι, που είναι πιο πρόσφατο κτίσμα του 1943.

Η μονή στην Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας, που αποτελούσε πνευματικό κέντρο των Μαρωνιτών, βομβαρδίστηκε κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Λειτούργησε για πρώτη φορά μετά το 1974 στις 23 Ιουλίου 2006 και έκτοτε το προσκύνημα επιτρέπεται κάθε χρόνο, την περίοδο της εορτής του Προφήτη Ηλία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy