Τ. Χατζηγεωργίου: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ

Την πρακτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών με τον όποιο η ΕΕ ασκεί την εξωτερική της πολιτικής έναντι τρίτων χωρών έθεσε με ερώτηση που απέστειλε σήμερα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε να μάθει πως η ΕΕ έχει ενσωματώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία στις διμερείς σχέσεις της με την Σαουδική Αραβία όταν δεν έχει κάνει καμία ενέργεια ως τώρα προς τις αρχές της χώρας για το θέμα της καταδίκης του Μπαντάουι αλλά για την συχνή παραβίαση άλλων δημοκρατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων (που αναμένει από άλλες τρίτες χώρες) όπως τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την ελευθερία του Τύπου

Στην ερώτηση του ο κ. Χατζηγεωργίου σημειώνει ότι στις 07/06/2015 το Ανώτατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας επικύρωσε την ποινή των 1000 μαστιγώσεων και 10 χρόνων κάθειρξης που είχε επιβληθεί (11/2014) στον Σαουδάραβα μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι για προσβολή του Ισλάμ. Η υπόθεση του μπλόγκερ είχε επανεξεταστεί από το Δικαστήριο κατόπιν παγκόσμιας κατακραυγής ενάντια στην ποινή.

Ο λόγος καταδίκης του Μπαντάουι ήταν η αμφισβήτηση της εξουσίας της χώρας του μέσα από το απαγορευμένο σήμερα «Φιλελεύθερο Σαουδαραβικό Δίκτυο», που είχε ιδρύσει ο ίδιος. O Μπαντάουι υποβλήθηκε στις πρώτες 50 μαστιγώσεις δημοσίως στις 09/01/2015, ενώ για τις επόμενες 19 εβδομάδες θα υποβάλλετο σε 50 μαστιγώσεις την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ουαλίντ Αμπού Αλ-Κάιρ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μπαντάουι, επίσης καταδικάστηκε σε 15ετή ποινή κάθειρξης για «υπονόμευση του κράτους», «προσβολή της δικαιοσύνης» και «υποκίνηση της κοινής γνώμης».

Οπως επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, η Συνθήκη της ΕΕ καθιστά σαφές ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία είναι οι κατευθυντήριες αρχές για όλες τις δράσεις της ΕΕ. Μάλιστα, προσθέτει, η Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992) αναβάθμισε τα ανθρώπινα δικαιώματα ως στόχο τόσο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) όσο και της αναπτυξιακή συνεργασία της ΕΚ (πρώτος και ο δεύτερος πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αντίστοιχα).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy