Τ. Ερχιουρμάν: Δεν θα αφήσουμε ποτέ την ελπίδα να πεθάνει

Δεν προσδοκά σε συνάντηση με Οκτάι και Ερντογάν

 

Νέα κριτική κατά του «πρωτόκολλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων, άσκησε εκ νέου χθες ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου είπε ότι σε αυτό περιλαμβάνονται θέματα που δεν σχετίζονται με την οικονομία, όπως τα δικαιώματα για διαδηλώσεις και θρησκευτικά θέματα, λέγοντας ότι είναι ένα πρωτόκολλο «για αλλαγή της συνταγματικής τάξης». Δήλωσε ότι για πρώτη φορά σε πρωτόκολλο αναφέρεται ότι υπάρχει θέληση να αρθούν όλοι οι περιορισμοί για επιχειρηματίες από την Τουρκία, προσθέτοντας πως εκτός από αυτό, εάν συμπεριληφθεί και η ιθαγένεια, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα ύπαρξης. Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός ήταν 98% και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα 118% σημειώνοντας ότι υπάρχει φτώχεια τόσο στη δημοκρατία, όσο και στην οικονομία. Λέγοντας ότι δεν υπάρχουν μέτρα στο πρωτόκολλο για απώλειες της τουρκικής λίρας είπε ότι το μερίδιο των πόρων που προέρχονται από την Τουρκία στην οικονομία μειώνεται σταδιακά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τη λύση του ανέφερε ότι το θέμα αυτό δεν είναι στην ατζέντα της «κυβέρνησης». «Δεν θα αφήσουμε ποτέ την ελπίδα να πεθάνει και την κοινωνία να χάσει την αυτοεκτίμησή της», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτός ο λαός υπήρχε πάντα, θα υπάρχει και θα αυτοκυβερνάται».

Ερωτηθείς αν θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι που θα βρίσκεται αύριο στα κατεχόμενα, καθώς και με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, απάντησε ότι «φυσικά δεν έχουμε τέτοιες προσδοκίες μετά τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου». Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είπε, «θα μιλήσουμε ανοιχτά για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και της “τδβκ”, οι οποίες δεν ήταν ποτέ τόσο κακές στην ιστορία και οι οποίες πρέπει να οικοδομηθούν στο σωστό έδαφος».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.