Τ/κ Αριστερά: Καταστροφική η «ρεαλιστική» λύση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ

Η τ/κ Αριστερά καλεί σε πολυδιάστατη συνεργασία για αποσόβηση της διχοτόμησης και εκφράζει την ανησυχία της για τα δεδομένα που υπάρχουν στο Κυπριακό

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Η εγκατάλειψη των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, οι αναφορές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναζητούσε λύση δύο κρατών, η τουρκική παρέμβαση στις «εκλογές» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα -που είχε ως αποτέλεσμα τη νίκη του Ερσίν Τατάρ- και η αντιμετώπιση της επερχόμενης πενταμερούς ως εξέδρας για επισημοποίηση των θέσεων Ερντογάν – Τατάρ περί δύο κρατών, εντείνουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των αριστερών και προοδευτικών Τουρκοκυπρίων. Δύο Τουρκοκύπριοι ηγέτες αριστερών κομμάτων σχολιάζουν στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» τα γεγονότα και καλούν σε κοινούς αγώνες τους Ελληνοκυπρίους για αποφυγή νέων τετελεσμένων και τη συνέχιση των συνομιλιών για μία λύση βασισμένη στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, εντός των πλαισίων που καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Παράλληλα, τονίζουν ότι για την Τουρκία το κυπριακό ζήτημα εντάσσεται στη σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής για την αναβίωση μίας «νέας» Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έχοντας ως ορίζοντα το 2023.

 

Ιζέτ Ιζτζάν: Να συνεργαστούν τα κόμματα της λύσης και από τις δύο πλευρές

 

«Το Κυπριακό μπήκε σε μία δύσκολη ατραπό, με την τουρκική πλευρά και την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να επιζητούν τώρα τη λύση των δύο κρατών. Πρέπει να καταλάβουμε και οι δύο πλευρές ότι αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για το λαό της Κύπρου», ανέφερε o ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζέτ Ιζτζάν και τόνισε ότι οι συμφωνίες που επιτευχθήκαν όλα αυτά τα χρόνια στις συνομιλίες και όχι μόνο έχουν καταρρεύσει, προσθέτοντας πως η Τουρκία έχει ελέγξει ακόμα και τις «εκλογές» στην τ/κ κοινότητα.

 

«Η μόνη απάντηση στις διεκδικήσεις της Τουρκίας είναι η λύση του Κυπριακού. Η Άγκυρα θα προσπαθήσει να αλλάξει τις προϋποθέσεις της λύσης μαζί με τις δυνάμεις που δεν αποδέχονται τη ΔΔΟ. Γι’ αυτό η Τουρκία αναμίχθηκε και στις “εκλογές” εδώ, για να εκδιώξει τον κ. Ακιντζί από την εξουσία και τις δυνάμεις της λύσης. Πρέπει όλοι οι Κύπριοι να καταλάβουμε ότι η μόνη λύση που μας συμφέρει είναι η ΔΔΟ. Πρέπει τα κόμματα που αποδέχονται τη λύση του Κυπριακού, το ΑΚΕΛ και οι υπόλοιπες δυνάμεις, να συνεργαστούμε και να φωνάξουμε, να αγωνιστούμε μαζί για μια κοινή ασφαλή πατρίδα», δήλωσε.

 

Η Άγκυρα παίζει ένα σκληρό παιχνίδι

 

Όσον αφορά τους στόχους που έχει θέσει η Τουρκία, ο Ιζέτ Ιτζάν υπογράμμισε ότι θέλει να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή. «Η Άγκυρα παίζει ένα σκληρό παιχνίδι. Δεν είναι μόνο το Κυπριακό, είναι και τα ζητήματα της Συρίας, της Λιβύης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, θέλοντας να αναβιώσει μία “νέα” Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Ερντογάν έχει θέσει ως ημερομηνία-σταθμό το 2023 για την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών στόχων της, καθώς θα γιορτάσει η Τουρκία τα εκατοντάχρονα της ανεξαρτησίας της», εξήγησε. Αναφερόμενος στις πρόσφατες κονιοποιήσεις που έλαβαν χώρα στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Ι. Ιζτζάν τόνισε ότι ένας από τους κυριότερους λόγους που οδήγησαν τη νεολαία στους δρόμους είναι η πολιτική που προσπαθεί να εφαρμόσει η Άγκυρα προς την τ/κ κοινότητα, δηλαδή προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια πολιτική πολύ κοντινή στη δικτατορία του Ερντογάν. «Γι’ αυτόν το λόγο οι νέοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και έδειξαν ότι αυτό το καθεστώς δεν είναι το μέλλον που αναζητούν. Η Άγκυρα προσπαθεί να αλλάξει τη δημοκρατική κουλτούρα στην κοινότητα και να την ελέγξει. Επίσης, θέλει να ελέγξει και το περιουσιακό και να το ρίξει στα χέρια του κεφαλαίου. Οι νέοι απέδειξαν, μέσω της συμμετοχής τους στις κονιοποιήσεις, ότι αυτές τις πολιτικές δεν θα τις αποδεχτούν», εξήγησε. Πρόσθεσε ότι η νεολαία της τ/κ κοινότητας θέλει να ζήσει σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον, καλώντας παράλληλα Ε/κ και Τ/κ που επιθυμούν την ειρήνη να συνεργαστούν για το κοινό μέλλον, καθώς, αν μία πλευρά «χαθεί», θα χαθεί και το μέλλον ολόκληρης της Κύπρου.

 

Μουράτ Κανατλί: Η ανατροπή των δεδομένων θα επέλθει με την πολυδιάστατη συνεργασία των δύο πλευρών

 

«Βεβαίως τασσόμαστε υπέρ της επερχόμενης πενταμερούς και του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε στη «Χ», ο οργανωτικός γραμματέας του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP), Μουράτ Κανατλί.

 

Ο Μ. Κανατλί τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από τη διεθνή κοινότητα για να τεθούν οι απαιτούμενες βάσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουμε την ατζέντα που θα συζητηθεί», εκφράζοντας την ελπίδα πως δεν θα γίνει απλά για το θεαθήναι. Υπογράμμισε ότι από τη μία πλευρά γνωρίζουμε πλέον την απογοητευτική πολιτική του Αναστασιάδη, με το ναυάγιο που σημειώθηκε στο Κραν Μοντανά, ενώ πλέον στο τραπέζι δεν βρίσκεται ο Ακιντζί αλλά ο Τατάρ, που έχει παρόμοια συμπεριφορά στην πολιτική που εφαρμόζει με τον ΠτΔ. Πρόσθεσε ότι «παρατηρούμε δυστυχώς μία στροφή της πολιτικής της ε/κ πλευράς, με τον Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ να έχουν αρχίσει να συζητάνε για μία “ρεαλιστική” λύση του Κυπριακού», όπως τη χαρακτηρίζουν.

 

«Όσον αφορά την Τουρκία, θεωρώ ότι από το 2010 γίνεται μία προσπάθεια για εγκαθίδρυση μίας μονοπρόσωπης εξουσίας με αρκετά στοιχεία δικτατορίας, γεγονός που βοήθησαν και τα δημοψηφίσματα του 2010 και 2017 που τροποποίησαν το τουρκικό Σύνταγμα», παρατήρησε. Για την ανατροπή των δεδομένων, ο Μ. Κανατλί τόνισε ότι αυτή θα επέλθει με μία πολυδιάστατη συνεργασία των δύο πλευρών.

 

«Οι δύο πλευρές -και κυρίως η νεολαία- θα πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε κοινωνικά θέματα, όπως η παιδεία και το ζήτημα των ναρκωτικών. Επίσης, η πανδημία μάς δίνει την ευκαιρία να συνεργαστούμε και να τη νικήσουμε μαζί», ανέφερε.

 

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις ως παρατηρητής στην πενταμερή, ο Μ. Κανατλί δήλωσε ότι θεωρητικά, τουλάχιστον, είναι ένα θετικό βήμα.

 

«Κατά το παρελθόν, όταν εξέφραζε την ίδια επιθυμία η ΕΕ, η Τουρκία αντέδρασε σκληρά λέγοντας ότι το κυπριακό ζήτημα θα λυθεί μόνο κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών. Τώρα βλέπουμε όμως μία αλλαγή στην πολιτική αυτή, καθώς δήλωσε ότι είναι υπέρ της συμμετοχής της. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μία ανησυχία, καθώς η Τουρκία μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη συμμετοχή της ΕΕ και να αποχωρήσει ρίχνοντας την ευθύνη σε αυτήν», εξήγησε.

 

Η στρατιωτικοποίηση στην περιοχή δεν επιφέρει ειρήνη

 

Ερωτηθείς πώς κρίνει τη σύναψη συμφωνιών από την Κυπριακή Δημοκρατία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ανέφερε ότι η στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα φέρει ειρήνη στην περιοχή και σημείωσε ότι οι συμφωνίες που συνάπτει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, προκύπτουν από το ζήτημα των υδρογονανθράκων, που πρέπει να συζητηθεί άμεσα και με ειλικρίνεια από τις δύο πλευρές.

 

«Το 2018 η Τουρκία με τα πολεμικά της πλοία παρενέβη και έκανε την ιταλική εταιρεία να απομακρυνθεί από την περιοχή, εφόσον τα πολεμικά πλοία και τα ερευνητικά σκάφη συνέχισαν να πλησιάζουν επικίνδυνα μεταξύ τους. Η ένταση στο νησί είχε φθάσει σε τόσο σοβαρό επίπεδο που οι Ελληνοκύπριοι αξιωματικοί, που κλήθηκαν για εφεδρική υπηρεσία το καλοκαίρι του 2020, ειδοποιήθηκαν επίσης με έγγραφα ότι θα μπορούσε να κληθούν στα όπλα ανά πάσα στιγμή. Η πιθανότητα πολέμου στο νησί έχει επίσης αυξηθεί στο μέγιστο επίπεδο.

Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική διαδικασία στην οποία η Τουρκία έχει ήδη εισέλθει αλλά και τους δεσμούς της ελληνοκυπριακής ηγεσίας με το κεφάλαιο, που βασίζεται στα συμφέροντα και τη διαφθορά, μπορεί να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα αυτό είναι πολύ βαθύ για να ξεπεραστεί με μια συμφωνία. Κάθε νέα δραστηριότητα έρευνας για φυσικό αέριο μάς οδηγεί προς μεγαλύτερη στρατιωτική ένταση», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι οι δραστηριότητες γύρω από τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν φέρει το νησί στο χείλος του πολέμου και συνεχίζουν να απομακρύνουν τις κοινότητες που ζουν στο νησί, προετοιμάζοντας το έδαφος για την άνοδο του εθνικισμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy