Τ/κ Μέσα: Διακινητές ανθρώπων χρησιμοποιούν τα κατεχόμενα ως βάση

Υπάρχει αύξηση της ροής Σύρων μεταναστών, που εισέρχονται παράνομα στα κατεχόμενα, με τη μεσολάβηση διακινητών από μη αναγνωρισμένα λιμάνια, γράφει η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο αριθμός των Σύρων μεταναστών αυξάνεται μέρα με τη μέρα, κυρίως αυτών που φιλοξενούνται σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία και επιθυμούν είτε να ζήσουν σε πιο ανθρώπινες συνθήκες ή να επανενωθούν με τις οικογένειες τους στη «νότια Κύπρο».

«Αρκετοί ξεγελιούνται με υποσχέσεις ότι θα τους μεταφέρουν στη νότια Κύπρο, και πληρώνουν χιλιάδες δολάρια στους διακινητές για ένα ταξίδι ελπίδας. Βάρκες, που αποπλέουν από τη Μερσίνα, μεταφέρουν υπό μη ασφαλείς συνθήκες στη θάλασσα δεκάδες άτομα και οι Σύροι μετανάστες μεταφέρονται στη χώρα μας από παράνομους δρόμους, από άβατες παραλίες. Η χώρα χρησιμοποιείται ως βάση εμπορίας ανθρώπων μεταξύ Τουρκίας – νότιας Κύπρου».

Μετά την άφιξη τους από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι μετανάστες, που συναντώνται με τους διακινητές που εργάζονται ως δίκτυο, μεταφέρονται και αφήνονται σε περιοχές κοντά στα «σύνορα» – όπως γράφει – με τον «νότο».

Στην περιοχή της Αμμοχώστου, αναφέρεται, οι περισσότεροι έχουν εντοπιστεί κοντά στο οδόφραγμα των Στροβιλιών, ενώ στο χωριό Αχερίτου, που γειτνιάζει με τις ελεύθερες περιοχές, έχουν εγκατασταθεί οι διακινητές.

Ομάδες της «αστυνομικής διεύθυνσης» Αμμοχώστου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντόπισαν πριν δύο ημέρες έξι Σύρους  μετανάστες, έναν στο οδόφραγμα Στροβιλιών και πέντε στην Αχερίτου. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μεταναστών, συνολικά 32 Σύροι μετανάστες έφτασαν στα κατεχόμενα τις τελευταίες δύο ημέρες και η τύχη των 26, εξαιρουμένων των 6 συλληφθέντων, αγνοείται.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.