Τ/Κ Μέσα: Φοιτητές της Πρωτοπορίας προσπάθησαν να εμποδίσουν ομιλία Οζερσάι στο ΛονδίνοΣτο Λονδίνο βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων, Κουτρέτ Οζερσάι, όπου προγραμμάτισε ομιλίες και συναντήσεις στη Βρετανική πρωτεύουσα, με μία εξ αυτών να ακυρώνεται…

Όπως σημειώνει η «Halkin Sesi» φοιτητές της Πρωτοπορίας προσπαθούν να εμποδίσουν την σημερινή ομιλία του Όζερσαϊ στο King’s College του Λονδίνου και δημοσιεύει ανακοίνωση της φοιτητικής παράταξης του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία κάνει κάλεσμα για διαδήλωση.

Όπως ισχυρίζεται η παρατάξη του Δημοκρατικού Συναγερμού η διάλεξη του Οζερσάι που ήταν ορισμέν στο LSE έχει ακυρωθεί, ενώ στην ανακοίνωση της δίνει τη δική της εκδοχή για την επίσκεψη Οζερσάι στο Λονδίνο.

Στην επίσκεψη του στο Λονδίνο ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υπάρξουν ξανά ευκαιρίες για διεξαγωγή εμπορίου μεταξύ του Η.Β και των Τουρκοκυπρίων.

Ανέφερε ότι στο παρελθόν διεξήγαγαν για μακρό χρονικό διάστημα εμπόριο με την Βρετανία και ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να στηρίξει εκ νέου η Βρετανία τους Τουρκοκύπριους μετά το BREXIT και να αυξήσουν το εμπόριο μεταξύ τους. Ο Όζερσαϊ ζήτησε να μην γίνει οποιαδήποτε ρύθμιση που θα εμποδίζει τις εμπορικές τους σχέσεις μετά το BREXIT.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι κάνουν τις ίδιες εργασίες όπως η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, και ισχυρίστηκε ότι ενεργούν πάντα με ειρηνικό τρόπο για να εξευρεθεί λύση στο θέμα αυτό. Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τον κοινό πλούτο της Κύπρου με τους Τουρκοκύπριους και υποστήριξε ότι έδωσε και η «ΤΔΒΚ» άδειες σε εταιρείες όπως έκαναν οι Ελληνοκύπριοι.

«Το πλοίο Γιαβούζ διεξάγει εργασίες σε μέρος που εμείς δώσαμε άδεια για εμάς και όχι για την Τουρκία», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι κάνουν ό,τι κάνουν και οι Ελληνοκύπριοι. Εξάλλου, χαρακτήρισε «ελληνοκυπριακή προπαγάνδα» που «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» την άποψη ότι «η Τουρκία έβαλε στο μάτι τον πλούτο της Κύπρου».

Ο Όζερσαϊ επανέλαβε την άποψη ότι οι υπάρχουσες συνθήκες στην Κύπρο δεν είναι κατάλληλες για έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να τεθούν επί τάπητος νέες και δημιουργικές ιδέες για σύσταση ενός «διαφορετικού συνεταιρισμού» με συνεργασία ανάμεσα στις πλευρές πάνω σε περιορισμένο αριθμό θεμάτων. Είπε ότι η ομοσπονδία είναι ένα μοντέλο συνεταιρισμού που βασίζεται στον διαμοιρασμό και υποστήριξε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε ένα μοντέλο που στηρίζεται στην συνεργασία επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν τον πλούτο και την διοίκηση της Κύπρου με τους Τουρκοκύπριους.

«Είναι μια πραγματικότητα ότι ντε φάκτο υπάρχουν δύο κράτη σήμερα στο νησί. Είναι πλέον αναπόφευκτο να συνεργαστούμε σε ορισμένα θέματα μη παραγνωρίζοντας το αυτό και λαμβάνοντάς το υπόψη. […] Κοντολογίς η λύση είναι εφικτή με συνεργασία πριν από την λύση», ισχυρίστηκε.

Στη συνάντηση που μίλησε ο Όζερσαϊ προήδρευε ο Λόρδος Northbrook και παρόντες ήταν  οι Λόρδοι Maginnis, Kilclooney και Sharkey, καθώς και η Λαίδη Butterworth, η Βαρόνη  Hooperκαι και ο Βουλευτής  Andrew Rosindell.

Στο μεταξύ, χθες ο Όζερσαϊ είχε κάποιες επαφές στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο να θέσει στην ημερήσια διάταξη θέματα όπως το απευθείας εμπόριο και οι απευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα μετά το BREXIT.

Ο Όζερσαϊ συναντήθηκε επίσης με την Φεριάλ Ντεμιρτζί Κλαρκ, τουρκικής καταγωγής Βουλευτή του Εργατικού Κόμματος στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Ταυτόχρονα παραχώρησε συνέντευξη στον συντάκτη αμυντικών και διπλωματικών θεμάτων της εφημερίδας Independent Kim Sengupta για το Κυπριακό, το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και το BREXIT.