Τ/κ Περιουσίες: Πλιάτσικο και “μαύρες” συναλλαγές – 9 από 538 δημοσιεύθηκαν μόνο για το 2021

  • Από τα 538 επαγγελματικά υποστατικά που παραχωρήθηκαν το 2021, μόνο τα 9 δημοσιεύθηκαν
  • Πλιάτσικο και «μαύρες» συναλλαγές στη διαχείριση τ/κ περιουσιών

Σόδομα και Γόμορρα γίνονται στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών και αυτό επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που δημοσιεύθηκε χθες, η οποία όμως αφορά μόνο στα τουρκοκυπριακά επαγγελματικά υποστατικά.

Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων και όπως διαπιστώθηκε από το σύνολο των 8.880 τεμαχίων που ήταν παραχωρημένα κατά την 31.12.2021 ως επαγγελματικά υποστατικά, τα 3.134, δηλαδή το 35%, ήταν εκμισθωμένα σε μη πρόσφυγες και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόνο τα 5.746, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 65%, είχαν εκμισθωθεί σε πρόσφυγες. Το μεγαλύτερο ποσοστό υποστατικών που έχουν παραχωρηθεί σε μη πρόσφυγες είναι στην επαρχία Πάφου (55%).

Οι καθυστερημένες οφειλές ανέρχονται σε €8,3 εκατ., ενώ έχουν εντοπιστεί ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην κατοχή προσώπων χωρίς να υπάρχουν συμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην επιβάλλονται ενοίκια.

Σε κάποιες περιπτώσεις το ενοίκιο δεν έχει αναθεωρηθεί για περίοδο πέραν των 25 ετών.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι παραχωρήσεις υποστατικών γίνονται στα μουλωχτά, χωρίς να προηγηθεί δημοσίευση των δεδομένων τους, σε αντίθεση με τις πρόνοιες της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ενδεικτικά, από τα 538 επαγγελματικά υποστατικά που παραχωρήθηκαν το 2021, μόνο τα εννέα είχαν δημοσιευθεί ως διαθέσιμα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία υποδεικνύει ότι η πρακτική η οποία ακολουθείται «δημιουργεί συνθήκες «μαύρων» συναλλαγών», αφού περιουσίες αλλάζουν χέρια «χωρίς να τηρούνται τα κριτήρια που καθορίζονται στους σχετικούς Κανονισμούς και χωρίς να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των προσφύγων όπως καθορίζει ο Νόμος».

Περιπτώσεις που «βγάζουν μάτια»

•Φιλέτο 26 τεμαχίων στην εντός των τειχών Λευκωσία, συνολικής έκτασης 3.152 τ.μ. και αξία 1,4 εκατ. ευρώ, ενοικιάζεται για €417 το μήνα από εταιρεία της οποίας οι ιδιοκτήτες δεν είναι πρόσφυγες. Στα εν λόγω τεμάχια υπάρχουν 25 επαγγελματικά υποστατικά, τα οποία η εταιρεία υπενοικιάζει σε τρίτους κατά παράβαση των όρων μίσθωσης.

•Φιλέτο 4.978 τ.μ. στην περιοχή του αεροδρομίου της Πάφου δόθηκε με ενοίκιο το οποίο καθορίστηκε το 2021 σε €500 το μήνα, ενώ με βάση τους υπολογισμούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έπρεπε να καθοριστεί τουλάχιστον στις €4,160 το μήνα.

•Παραθαλάσσιο φιλέτο έξι εφαπτόμενων τ/κ περιουσιών στην Τίμη της επαρχίας Πάφου δόθηκε το 2021, χωρίς να έχει προηγηθεί δημοσίευση, σε εταιρεία στην οποία μέτοχοι είναι τα παιδιά του προηγούμενου μισθωτή μίας εκ των έξι τ/κ περιουσιών. Σημειώνεται μάλιστα ότι από το 1992 έχει επανειλημμένα κάνει παράνομες παρεμβάσεις χωρίς να υφίσταται κυρώσεις. Μάλιστα, έχτισε πάνω στην παραλία παραβιάζοντας και τη νομοθεσία περί προστασίας των παραλιών.

•Φιλέτο στην Πάφο, το οποίο είχε παραχωρηθεί στον Δήμο Πάφου, υπενοικιαζόταν σε άτομο που δεν ήταν πρόσφυγας. Με τον τερματισμό της μίσθωσης ο υπενοικιαστής ζήτησε να μισθώσει ο ίδιος την περιουσία από τον Κηδεμόνα Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, αλλά απορρίφθηκε. Ωστόσο το 2020 το υποστατικό παραχωρήθηκε στη σύζυγό του, επίσης μη πρόσφυγα, χωρίς να τεκμηριώνεται στα πρακτικά ο λόγος για αυτήν την απόφαση.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy