Τ/κ που διεκδικεί τη γη του εκπροσωπείται από μεγαλοδικηγόρους με αναφορές στο γραφείο Ν. Αναστασιάδη

O Τ/Κ αιτητής στην υπόθεση των Πολεμιδιών εκπροσωπείται από μεγαλοδικηγόρους, με αναφορά στο γραφείο Νίκου Αναστασιάδη

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, εξέτασε σήμερα το ζήτημα που έχει προκύψει με τη διεκδίκηση από πλευράς Τουρκοκυπρίων ιδιοκτητών περιουσιών, οι οποίες είχαν δοθεί από την Δημοκρατία σε πρόσφυγες, με τον ΓΔ του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρο Κυπριανού να διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από πλευράς των αρμοδίων δεν ικανοποίησαν την Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, ενώ από την άλλη ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι «ουδεμία ανησυχία πρέπει να υπάρχει». Θέμα τέθηκε εντός της Επιτροπής από την κ. Κουκουμά για το γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος αιτητής στην υπόθεση των Πολεμιδιών εκπροσωπείται από μεγαλοδικηγόρους, με αναφορά στο γραφείο Νίκου Αναστασιάδη και στο γεγονός ότι δεν παρέχεται βοήθεια από το κράτος στους 51 πρόσφυγες για την πρόσληψη δικηγόρου.

Τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι από το 2010 και έπειτα έχουν γίνει ελάχιστοι διακανονισμοί από πλευράς του Διαχειριστή Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και ότι αιτήσεις από Τουρκοκύπριους οι οποίοι κατέχουν γη Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα απορρίπτονται.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει μια μικρή έξαρση αιτημάτων, που υποβάλλονται από κληρονόμους.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε, προσθέτοντας ότι η νομοθεσία έχει κριθεί στα δικαστήρια και έχει κριθεί δικαιολογημένη και αιτιολογημένη.

Υπάρχει πλήρης διασφάλιση των προσφύγων στους οποίους έχει παραχωρηθεί τ/κ γη προκειμένου να αναγείρουν την οικία τους, σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Νομική Υπηρεσία: Οι διεκδικήσεις αριθμούν πάνω από 85 υποθέσεις

Αυτή τη στιγμή οι διεκδικήσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών σε επίπεδο αστικών αγωγών, είτε με το αίτημα της αποζημίωσης είτε άμεσης επιστροφής της περιουσίας, αριθμούν πάνω από 85 υποθέσεις, ανέφερε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Έλλη Φλωρέντζου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτό από μόνο του δεικνύει το πρόβλημα.

Δεν σημαίνει ότι όλοι δικαιούνται, είπε, αλλά αυτή τη στιγμή τα δικαστήρια καλούνται να κρίνουν και να αποφασίσουν επί 85 υποθέσεων περίπου.

Η κ. Φλωρέντζου συνέχισε λέγοντας ότι όσον αφορά το πώς ενεργούν τα δικαστήρια, η πραγματικότητα είναι ότι ελάχιστες υποθέσεις έφτασαν μέχρι το τέλος, με έκδοση συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων.

Πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος νόμος που υφίσταται σήμερα «ακόμα δεν κρίθηκε από δικαστήριο ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα στην εφαρμογή, όπως γίνεται από το κράτος». Είπε επίσης ότι όντως η πρόνοια για την κατοχή από πλευράς Τουρκοκύπριου αιτητή ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα «θεωρείται ως αποτρεπτικός παράγοντας» από τα δικαστήρια αλλά ότι προκύπτουν διάφορα θέματα που επικαλούνται κληρονόμοι των αρχικών ιδιοκτητών που αντιμετωπίζονται σε επίπεδο δικαστηρίου.

Εκκρεμεί η υπόθεση των Πολεμιδιών στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού

Για την υπόθεση εναντίον 51 προσφύγων στα Πολεμίδια, στους οποίους παραχωρήθηκε τουρκοκυπριακή γη, ως κρατική, για σκοπούς αυτοστέγασης, στην οποία εναγόμενη είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι η υπόθεση έχει καταχωρισθεί και αναμένεται να καταχωρηθεί υπεράσπιση εντός των ημερών. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για υπόθεση του 2017, η οποία έχει οριστεί για τις 28 Ιουνίου και αναμένεται να ζητηθεί από το δικαστήριο να δοθεί χρόνος ως τον Σεπτέμβριο.

Σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής ο Κοινοτάρχης Πολεμιδιών ανέφερε ότι «όταν φτάνουμε στο χείλος του γκρεμού προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις». Στα Πολεμίδια, είπε, δεν έχουμε μόνο τις 52 περιπτώσεις που ξεγελαστήκαμε από το κράτος και κτίσαμε τα σπίτια μας σε τουρκοκυπριακή γη. Στα χέρια του κρατούσε έγγραφο στο οποίο, κατά τον ίδιο, αναγράφεται ότι η γη που τους παραχωρήθηκε είναι κρατική. Αναφορά έκανε στο ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι πρόσφυγες να κινηθούν εναντίον του κράτους «γιατί μας ξεγέλασε».

Στην Επ. Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η αποστολή επιστολών σε πρόσφυγες στη Δρομολαξιά

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κλήθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή και για το ζήτημα που έχει προκύψει με την αποστολή επιστολών σε πρόσφυγες που κατοικούν στην Δρομολαξιά από δικηγόρο.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που γραπτώς δικηγόρος απευθύνεται απευθείας σε πρόσφυγές και τους λέει ότι «η περιουσία στην οποία διαμένετε είναι δική μου και να μιλάτε μαζί μου».

Ανέφερε επίσης ότι η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου, έχει πει ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει θέμα και ότι προχωρεί σε περαιτέρω διερεύνηση. Σίγουρα θα διερευνήσει και την πηγή της πληροφόρησης που είχε το δικηγορικό γραφείο, είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών.

Σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς ανέφερε ότι σίγουρα έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία, προσθέτοντας ότι εκτός από τους 22 πρόσφυγες υπάρχουν και οι άλλοι 5.000 που έχουν κτίσει σε συνοικισμό αυτοστέγασης. Ζήτησε να λάβουν διαβεβαιώσεις από το κράτος για να εξαλείψουν οι ανησυχίες τους.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το Υπουργείο σκοπεύει να διοργανώσει και συγκέντρωση εντός της εβδομάδας για ενημέρωση των προσφύγων που επηρεάζονται στην περιοχή.

Στην Τίμη της Πάφου επιτράπηκε η πώληση τριών τεμαχίων που δεν ήταν ιδιοκτησίας Τουρκοκύπριου

Για την περίπτωση της Τίμης στην Πάφο, αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής ότι το 2012 κατατέθηκαν τρία πωλητήρια έγγραφα για αγοραπωλησία γης που αφορούσε 125 τεμάχια. Σε αυτά περιλαμβάνονταν κλήροι, μέρος του αεροδρομίου Πάφου και μέρος του συνοικισμού στην Τίμη.

Διαπιστώθηκε ότι εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης των τριών τεμαχίων πριν από το 1974 ήταν ο Ραούφ Οντέρ, ο οποίος από το 1953 είναι μόνιμος κάτοικος του Οχάιο.

Οι περιπτώσεις που αφορούν τα υπόλοιπα τεμάχια έχουν απορριφθεί αφού οι ιδιοκτήτες τους κατέχουν τεράστιες περιουσίες στα κατεχόμενα. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τεμάχια που αφορούν τον συνοικισμό Τίμης και εκκρεμεί προσφυγή στο Δικαστήριο.

Σε θέμα που έθεσε ο Κοινοτάρχης Τίμης Φίλιος Φιλαρέτου ότι σε γεωργούς από τους οποίους πάρθηκαν οι κλήροι που καλλιεργούσαν δεν επεξηγήθηκε ότι θα τους δοθούν άλλοι, ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι η πολιτική που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να γίνεται ανταλλαγή και να αντικαθίσταται ο γεωργικός κλήρος.

Αναφέρθηκε επίσης ότι περίπου για 30 τεμάχια από τα 125 ο Κηδεμόνας τ/κ περιουσιών προχώρησε σε απαλλοτρίωση για σκοπούς δημόσιας ωφέλειας.

Διαφορετική η προσέγγιση των Βουλευτών

Στις δηλώσεις της μετά την συνεδρία η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι «εμείς πρέπει να πούμε ότι δεν μπορούμε να ικανοποιηθούμε με τις υποδείξεις του Υπουργείου ότι οι πρόσφυγες δεν πρέπει να ανησυχούν».

Έχοντας υπόψη την τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας που ανέφερε ότι 85 υποθέσεις Τουρκοκυπρίων βρίσκονται στη διαδικασία αγοραπωλησίας, πρόσθεσε, «αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια κατάσταση όπου δεν είναι ξεκάθαρο αν στο τέλος αυτής της διαδικασίας ο Τουρκοκύπριος θα διαφανεί ότι θα πρέπει να του παραχωρηθεί η περιουσία του είτε γιατί δεν ήταν μόνιμος κάτοικος Κύπρου είτε γιατί δεν κατέχει ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα».

Κάλεσε το Υπουργείο και τη Νομική Υπηρεσία «με πολλή προσοχή να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των προσφύγων που για 45 χρόνια έχουν δαπανήσει πολλούς κόπους να χτίσουν τα δικά τους σπίτια». Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν συμβόλαια στα οποία καταγράφεται ότι πρόκειται για κρατική γη και ότι κανείς δεν γνώριζε ότι τα σπίτια είχαν οικοδομηθεί σε τουρκοκυπριακή γη, γεγονός που διαφάνηκε πολύ αργότερα.

Το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί την Επιτροπή και στην επόμενη συνεδρία του, η οποία θα είναι κλειστή, θα έχει περισσότερη ενημέρωση από το Υπουργείο και τη Νομική Υπηρεσία, είπε η κ. Κουκουμά.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναφορά της εντός της συνεδρίας σε μεγαλοδικηγόρους που εκπροσωπούν τον Τουρκοκύπριο στη περίπτωση των Πολεμιδιών ανέφερε ότι «η αγωγή για την περίπτωση των Πολεμιδιών στρεφόταν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους 51 κατόχων των κατοικιών στον προσφυγικό συνοικισμό των Πολεμιδιών». Το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη έχει αναθέσει την εκπροσώπησή του σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο και αυτό που επιβεβαιώθηκε ξανά σήμερα, ενώ στην πορεία είχαμε λάβει άλλη ενημέρωση, είναι το γεγονός ότι στους πρόσφυγες δεν θα δοθεί καμιά στήριξη για να προσλάβουν και οι ίδιοι δικηγόρο να τους εκπροσωπήσει στο δικαστήριο, εκφράζοντας την ανησυχία της.

Σε επιπρόσθετη ερώτηση για το θέμα είπε ότι το δικηγορικό γραφείο έχει αναθέσει στο δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης, εξ ονόματός τους, φροντίδι, να εκπροσωπεί τον Τουρκοκύπριο. Δεν ξέρω αν στην πορεία έχουν αλλάξει το δεδομένα αυτή ήταν η ενημέρωση όταν καταγγέλθηκε αρχικά το πρόβλημα, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε σχετικά με το ζήτημα των περιουσιών που έχουν παραχωρηθεί σε πρόσφυγες ότι «ουδεμία ανησυχία πρέπει να υπάρχει».

«Το Υπουργείο εντός μίας εβδομάδας ήδη έχει ενημερώσει γραπτώς τους επηρεαζόμενους πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας», πρόσθεσε.

«Δεν θεωρώ πως είναι δεοντολογικά ορθό κόμματα και βουλευτές να καλλιεργούν το φόβο για να ερχόμαστε μετά να προσφέρουμε προστασία», είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να εκπροσωπείται ο Τουρκοκύπριος αιτητής από το δικηγορικό γραφείο Νίκου Αναστασιάδη απάντησε ότι «δεν γνωρίζω, δεν είμαι αρμόδιος να σχολιάσω κάτι τέτοιο».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy