Η τ/κ πρωτοβουλία Αμμόχωστος αντιδρά στο γκρέμισμα πέτρινων κτιρίων στην εντός των τειχών πόλη

Δεν θα σας επιτρέψουμε να καταστρέψετε την ιστορική μας πόλη, η οποία μπορεί να γίνει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αναφέρει η τ/κ πρωτοβουλία Αμμόχωστος και απευθύνεται σε αρχιτέκτονες και ιδιοκτήτες ακινήτων στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη που γκρεμίζουν πέτρινα κι άλλα παλιά κτίρια για να χτίσουν καινούργια.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας σημειώνεται ότι ο τουρισμός στην εντός των τειχών πόλη μπορεί να φτάσει σε καλύτερο σημείο με την παρουσία ιστορικών και παραδοσιακών κτιρίων με πέτρινη όψη κι επικρίνονται αρχιτέκτονες και ιδιοκτήτες ακινήτων που κατεδαφίζουν ακόμη και πολύ στέρεες κατασκευές και να χτίσουν νέες.

Τα τελευταία χρόνια, προστίθεται, σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου, τόσο σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών όσο και σε οικονομική και φυσική βελτίωση. Αυτές οι εξελίξεις είναι πολύ ευχάριστες, προστίθεται, γιατί η πόλη είχε εγκαταλειφθεί και ξεχαστεί εδώ και χρόνια και αξίζει πολύ περισσότερη προσοχή με την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά και έχει μεγάλο τουριστικό δυναμικό.

«Δυστυχώς, εκτός από τους αρχιτέκτονες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιλαμβάνονται αυτή την οικονομική και φυσική ανάπτυξη με ευαισθησία και με επίγνωση ότι μία από τις αξίες που δημιουργούν το τουριστικό δυναμικό είναι οι πέτρινες κατασκευές που υπάρχουν, παρακολουθούμε με θλίψη και αυτούς που θεωρούν δεξιότητα να καταστρέφουν αυτές τις αξίες και να δημιουργούν νέες κατασκευές μέσα στα αγροτεμάχια των πέτρινων κατασκευών».

Πρόσφατα, σημειώνεται, ένα στέρεο κτίριο σε ένα πολύ όμορφο και χαρακτηριστικό δρόμο γκρεμίστηκε με το ψεύτικο αιτιολογικό ότι κατέρρευσε από μόνο του. Καλεί όλους όσοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες να σταματήσουν άμεσα να εξαφανίζουν τα πέτρινα και ιστορικά κτίρια που αποτελούν την αξία και πολιτιστική κληρονομιά της Αμμοχώστου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy