Τ/Κ Τύπος: Ε/κ και Τ/κ να γράψουμε μια κοινή ιστορία

Με ιδιαίτερα θερμά σχόλια έγινε αποδεκτή από τον τ/κ Τύπο η εκλογή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στην Ευρωβουλή. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ήταν και άρθρο με τίτλο «Κερδίσαμε» του αρχισυντάκτη της τ/κ εφημερίδας Yeni Duzen, Cenk Mutluyakali, ο οποίος χαρακτήρισε ως εξέγερση την προσέλευση των Τ/κ στις κάλπες των ευρωεκλογών και έκανε λόγο για αίσθημα χαράς Ε/κ και Τ/κ για να «γράψουμε μια κοινή Ιστορία». «Κερδίσαμε», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου βρέθηκε για την ανακήρυξη των ευρωβουλευτών, ήταν και το «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί». Κι επισημαίνει: «Αν κερδίσουμε θα κερδίσουμε μαζί. Όταν χάνουμε, χάνουμε μαζί… Αν πιστεύουμε, θα πετύχουμε», κατέληξε.

Η «Yeni Duzen» αναφέρεται στην εκλογή Ν. Κιζίλγιουρεκ με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ένας Τουρκοκύπριος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Τονίζει ότι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι ο πρώτος Τ/κ που εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και περιλαμβάνει δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες εύχεται όπως η εκλογή του αποτελέσει μια νέα αρχή για την Κύπρο. Ο Ν. Κιζίλγιουρεκ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα επεσήμανε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου Ε/κ και Τ/κ κατάφεραν μια από κοινού επιτυχία, συνεργάστηκαν και κατάφεραν να εκλέξουν έναν Τ/κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΓΕΝΙ

Μια «κόκκινη καρδιά» στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου

«Το άνοιγμα του ΑΚΕΛ έγινε αποδεκτό από τους ειρηνόφιλους Τ/κ. Στις εκλογές αυτές ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο και στην προεκλογική εκστρατεία αλλά και στο αποτέλεσμα. Καταφέραμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί δυνατά. Κάναμε πολιτική σε όλο το νησί, μιλήσαμε όλες τις γλώσσες, επισκεφτήκαμε όλες τις πόλεις, αγκαλιάσαμε όλους τους ανθρώπους» συμπλήρωσε ο κ. Κιζίλγιουρεκ. Πρωτοσέλιδο και στην «Detay Kibris» ήταν η εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και οι ευρωεκλογές με τίτλο «Μια κόκκινη καρδιά στο Ευρωκοινοβούλιο» κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του νέου ευρωβουλευτή (Κιζίλ-κόκκινη, γιουρέκ-καρδιά).

DETAY

Με υπότιτλο «Οι Τ/κ έτρεξαν στις κάλπες για τον Κιζίλγιουρεκ», αναφέρεται στα ποσοστά των Τ/κ που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. H «Kibris», κάτω από τη φωτογραφία των έξι ευρωβουλευτών, σημειώνει χαρακτηριστικά «Για πρώτη φορά ένας Τουρκοκύπριος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέροντας ότι στις εκλογές εννέα ήταν οι Τ/κ υποψήφιοι, αλλά ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ κατάφερε να εξασφαλίσει μια εκ των έξι θέσεων. Και η «Havadis» αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θέμα, το οποίο συνοδεύει με φωτογραφία των έξι ευρωβουλευτών της Κύπρου με τίτλο «Διαφορετικές εκλογές». Η εφημερίδα «Afrika» με τίτλο «Στο 2% η συμμετοχή από τον βορρά» αναφέρεται στις ευρωεκλογές με αναφορές στο Κίνημα Γιασεμί και το ότι εξασφάλισε ποσοστό 1,70%. Στη διαδικτυακή τ/κ εφημερίδα «GazeddaKibris», άρθρο της Tümay Tuğyan που τιτλοφορείται «Είναι νίκη του Mehmet, και του Γιάννη, της Ayse και της Μαρίας», σημειώνει πως ό,τι και αν λέγεται, όποιες θεωρίες συνωμοσίας και αν ακούγονται, η εκλογή του Ν. Κιζιλγιουρέκ περνά ένα μήνυμα ειρήνης και ελπίδας για το μέλλον και είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα. Τονίζει ότι παρά τις αμφιβολίες και ως απάντηση στον πόλεμο των εθνικιστών ήρθε η εκλογή του με ε/κ και τ/κ ψήφους εξαιτίας του λόγου για επανένωση και θεωρεί ότι αυτή είναι μια σημαντική αρχή για τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. «Ο Mehmet και ο Γιάννης, η Ayse και η Μαρία θα ονειρεύονται μαζί» επισημαίνει αναφερόμενη σε άρθρο του Ν. Κιζίλγιουρεκ.

Η ιδιαίτερη σημασία εκλογής του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Μετά την ιστορική απόφαση του ΑΚΕΛ, με χιλιόμετρα επαναπροσεγγιστικής δράσης στην πολύχρονη πορεία του, να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του για πρώτη φορά Τ/κ πολίτη, ήρθε και η ιστορική δικαίωση με την εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ως του πρώτου Τ/κ που καταλαμβάνει θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπέδειξε και μια άλλη διάσταση, αναφέροντας ότι η εκλογή του Ν. Κιζιλγιουρεκ «άνοιξε έτσι ένα νέο, μεγάλο κεφάλαιο για την Κύπρο, το Κυπριακό και τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων». Ο ίδιος ο νέος ευρωβουλευτής σχολίασε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ το μήνυμα που στέλνει η εκλογή του, υπογραμμίζοντας ότι «έχει μια ιδιαίτερη σημασία αυτή η εκλογή», όχι μόνο επειδή είναι ο πρώτος Τ/κ, αλλά επειδή είναι ο «ο πρώτος που εκλέχθηκε με τη σύμπραξη των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων από κοινού». Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι αυτό «δείχνει ότι στη χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να συνεργαστούν για μια καλύτερη Κύπρο, για μια καλύτερη Ευρώπη».

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy