Τ/κ Τύπος για συνάντηση ηγετών: Αναμένεται ξεκαθάρισμα από Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Ξεκαθάρισμα του τί σημαίνει αποκεντρωμένη ομοσπονδία από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναμένεται στην σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, την πρώτη μετά από 4 μήνες, αναφέρει σήμερα ο τ/κ Τύπος, σημειώνοντας ότι επιπλέον αναμένεται να έρθουν στην ατζέντα και κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο τ/κ Τύπος σημειώνει ότι μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στις 26 Οκτωβρίου 2018, είχε ανακοινωθεί η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας – Απλικίου.

Η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα ότι με βάση και την τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί αναμένει εάν θα υπάρξει διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των συνιστωσών πολιτειών, εάν μπορεί να επιτευχθεί ένα κοινό έγγραφο για την διαδικασία διαπραγματεύσεων, εάν αυτό που ζητείται (από την ε/κ πλευρά) είναι ομοσπονδία, συνομοσπονδία ή δύο κράτη, ενώ δήλωσε ότι δεν αναμένει πριν από τον Ιούνιο κινητικότητα. Στο ίδιο κείμενο και με βάση πάντα την συνέντευξη Ακιντζί στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η εφημερίδα γράφει ότι για τον Τ/κ ηγέτη τα εκ των ων ουκ άνευ είναι: η πολιτική ισότητα των Τ/κ και σίγουρα λόγο και δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις, σίγουρα η εκ περιτροπής προεδρία ως άλλο αναγκαίο στοιχείο της πολιτικής ισότητας, η αρχή ότι η ασφάλεια για την μια πλευρά δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κίνδυνος για την άλλη και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να είναι ανοικτού τέλους, αλλά να επικεντρώνονται στο αποτέλεσμα και να έχουν χρονοδιάγραμμα.

Πλην της εφημερίδας Ντεταί που έχει κύριο τίτλο «Νίκο ας το ξεκαθαρίσουμε» και αναφέρεται επίσης στην συνέντευξη Ακιντζί στο Ανατολή για την συνάντηση, ο υπόλοιπος τ/κ Τύπος έχει μονόστηλες αναφορές ότι οι δύο ηγέτες συναντώνται και πάλι σήμερα μετά από 4 μήνες. Αναφορά γίνεται και στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Γενεύη όπου βρισκόταν, ότι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν εάν οι Ε/κ δεν αλλάξουν νοοτροπία.

Στην σημερινή συνάντηση των ηγετών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι δεν υπάρχει συναίνεση (consensus) μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων με τον ίδιο να τάσσεται υπέρ των εγγυήσεων της Τουρκίας και της πολιτικής ισότητας των Τ/κ, προειδοποιώντας τον Μουσταφά Ακιντζί ότι δεν πρέπει να συμπεριφερθεί υποχωρητικά σε ζωτικής σημασίας θέματα για τους Τ/κ. Δεν θα πρέπει είπε, για να αποδεχθεί ο ε/κ ηγέτης την πολιτική ισότητα, η τ/κ πλευρά να κάνει υποχωρήσεις στο εδαφικό, το περιουσιακό και το θέμα των εγγυήσεων της Τουρκίας.

Θεωρεί δε, πρόσθεσε, ότι αυτό που πρέπει να θέσει σήμερα στο τραπέζι ο κ. Ακιντζί είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στην προ του 1974 κατάσταση και να προτείνει μια φόρμουλα συνεργασίας δύο κρατών εντός της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς διερωτήθηκε τί άλλο έμεινε να συζητήσουν οι Τ/κ με τους Ε/κ που δεν θέλουν να διαμοιραστούν τίποτα μαζί τους, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι τέτοιου είδους συναντήσεις χρειάζονται αλλά και δεν μπορεί να εμποδίσει τον Μουσταφά Ακιντζί που θέλει να το πράξει.

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις με τίτλο «Οι Τ/κ ξέρουν τι θέλουν», ο Μπιρικίμ Οζγκιούρ, γιος του γνωστού πρώην τ/κ πολιτικού της αριστεράς, Οζγκέρ Οζγκιούρ αναφέρεται στο δεύτερο μέρος δημοσκόπησης που η ιστοσελίδα είχε δημοσιεύσει (το Σαββατοκύριακο) για το Κυπριακό.

Υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σύγχυση στην ε/κ πλευρά όσον αφορά την πολιτική ισότητα και πως οι Ε/κ δεν θέλουν να διοικούν από κοινού ως ίσιοι με την τ/κ συνιστώσα πολιτεία.

Καθαρό όμως θεωρεί το τί θέλει ο τ/κ «λαός» με βάση τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. Όπως γράφει ο Μπιρικίμ Οζγκιούρ, το 57,1% θέλει μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με βάση την πολιτική ισότητα. Το 15,2% θέλει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, το 13,1% ενδυνάμωση των δεσμών με την Τουρκία και μόνο το 7,5% θέλει λύση δύο κρατών.

Παρ’ αυτά, συμπληρώνει, οι 4,3 Τ/κ στους 10 θεωρούν ότι δεν μπορεί να αρχίσει σύντομα μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και το 13,2% αυτών πιστεύει ότι και αν ακόμα αρχίσει δεν θα επιτευχθεί σύντομα μια λύση.

Το 90,3% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικό και πολύ σημαντικό το να ενεργούν στο Κυπριακό από κοινού Τ/κ και Τουρκία, ενώ μόνο 1,43 Τ/κ στους 10 απάντησε ότι πιστεύει πως οι Ε/κ θέλουν λύση. Το 30% πιστεύει ότι το Κυπριακό είναι συνδεδεμένο με την αρχή του αμοιβαίου πάρε – δώσε για να λυθεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy