Τ/κ Τύπος: «Θα τη φάνε και την Αμμόχωστο – Οι εργολάβοι έρχονται»Αναστάτωση και αντιπαραθέσεις εξακολουθεί να προκαλεί στα κατεχόμενα το πολεοδομικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής Αμμοχώστου – Τρικώμου – Αγίου Σέργιου, δίδοντας τροφή στα πρωτοσέλιδα στον τ/κ Τύπο. Αναφορά γίνεται επίσης στον εντοπισμό νέων προσφύγων από τη Συρία, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.

Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Θα τη φάνε και την Αμμόχωστο – Οι εργολάβοι έρχονται» αναφέρεται στην αναστάτωση που συνεχίζει να προκαλεί το πολεοδομικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής βορείως της Αμμοχώστου και την αντίδραση του συνδέσμου εργολάβων που απειλούν την «κυβέρνηση» με κινητοποιήσεις. Αλλού αναφέρεται στην κηδεία της συζύγου του Αλί Οσμάν Ταμπάκ, διευθυντή και αρθρογράφου της Αφρίκας, στο χωριό Ελιά. Αλλού γράφει για την απαλλαγή από τους τόκους για όσους πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην «αρχή ηλεκτρισμού».

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Είμαστε πάντοτε μαζί σου» αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στην επέτειο θανάτου του Φαζίλ Κιουτσιούκ, με τη φωτογραφία από την κηδεία του το 1984. Να σημειωθεί ότι η Χαλκίν Σεσί είναι η εφημερίδα που είχε ιδρύσει ο Κιουτσιούκ τον Μάρτιο του 1942. Ο Φαζίλ Κιουτσιούκ πέθανε στις 15 Ιανουαρίου του 1984 και η κηδεία του έγινε στις 21 του ίδιου μήνα με μαζική προσέλευση του κόσμου.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Το πρόσωπο της φρίκης του πολέμου» δημοσιεύει φωτογραφία της βάρκας, ανοικτά του Λιμνίτη, στην οποία εντοπίστηκαν χθες να επιβαίνουν 34 άνδρες συριακής καταγωγής, οι οποίοι κρατούνται στα κρατητήρια της «αστυνομικής διεύθυνσης» Μόρφου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά από τις αντιρρήσεις του ΚΕΕ για το πολεοδομικό σχέδιο Αμμοχώστου – Τρικώμου – Αγίου Σέργιου, το «υπουργικό συμβούλιο» προχώρησε σε έκδοση διατάγματος αναστολής της εφαρμογής για 6 μήνες. Αλλού αναφέρει ότι και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εξέδωσε γραπτή δήλωση για το πολεοδομικό σχέδιο λέγοντας πως αν γίνει στρεβλή εφαρμογή του θα είναι ζημιά για τη «χώρα».

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Μας πήραν τα χρήματα και μας άφησαν να πεθάνουμε» αναφέρεται στις δύο βάρκες με Σύρους πρόσφυγες που έφτασαν χτες σε διαφορετικές ώρες στις ελεύθερες περιοχές και στον Λιμνίτη, με 101 και 34 επιβαίνοντες αντίστοιχα, και οι οποίοι φέρονται να έδωσαν ίδιες μαρτυρίες, ότι οι καπετάνιοι των σκαφών, τους εγκατέλειψαν στη μέση της θάλασσας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι αλλαγές στους όρους για πληρωμή με μηνιαίες δόσεις μέσω τραπεζικών καρτών στην Τουρκία, μπορεί να επηρεάσει και το ψευδοκράτος. Αλλού γράφει ότι τέθηκε σε ισχύ η αμνηστία για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την «αρχή ηλεκτρισμού».

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Τα σπίτια θα βγουν προς πώληση» αναφέρεται στην υπόθεση ενός συγκροτήματος κατοικιών που κατασχέθηκε λόγω οφειλών του εργολάβου και οι Βρετανοί που κυρίως έμειναν σε αυτό βρέθηκαν στο δρόμο και τώρα γνωστοποιήθηκε ότι τα σπίτια θα πωληθούν. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση και την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για το αναπτυξιακό σχέδιο βορείως της Αμμοχώστου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το «σπίτι φιλοξενίας» στον Καραβά έκλεισε και θ’ αρχίσει έρευνα εναντίον του ιδρύματος που παρέδιδε εκεί μαθήματα θρησκευτικών χωρίς άδεια.