Τ/κ Τύπος: Την ενεργή εμπλοκή ΗΕ για τα οδοφράγματα ζήτησε ο Ακιντζί σε συνάντηση του με ΣπέχαρΗ Havadis(05.03.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνάντηση που είχε χθες με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ζήτησε την πιο ενεργή εμπλοκή των ΗΕ στο θέμα της «μονομερούς απόφασης της Ελληνοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει στο κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων».

Στη συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών μετά από πρόσκληση του Ακιντζί προς τη Σπέχαρ, ο Ακιντζί δήλωσε ότι θα αποστείλει επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με το θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του με τα ΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η λεγόμενη προεδρία στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι ο Ακιντζί είπε στη Σπέχαρ ότι μετά τα ΗΕ θα έχει επαφή και με την ΕΕ. Ο Ακιντζί ανέφερε επίσης στην Σπέχαρ ότι δεν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού σε καμιά από τις δύο πλευρές στο νησί, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει επίσης επιστημονική βάση που να δικαιολογεί το κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων και το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η απόφαση έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Ο Ακιντζί ανέφερε επίσης στη Σπέχαρ ότι είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τον οποίο ζήτησε να αναθεωρήσει την απόφαση του. Της είπε επίσης ότι από τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατάλαβε ότι η απόφαση θα επανεξεταστεί τη Δευτέρα και της υπενθύμισε ότι η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την υγεία που συνεδρίασε τρεις φορές για τον κορωνοϊό, κατέληξε στο ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν τα οδοφράγματα.

Κατά τη συνάντηση, ο Ακιντζί μετέφερε επίσης στη Σπέχαρ την ανησυχία που νιώθουν οι καταστηματάρχες στην περιοχή Αράστα και της επέδωσε υπόμνημα που του είχαν παραδώσει νωρίτερα προκειμένου να το διαβιβάσει στο ΓΓ των ΗΕ.