Τ. Κληρίδης: Νέο μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας μέχρι το β’ εξάμηνο του 2021

την προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με βάση πρόταση από το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τάκης Κληρίδης, σε ομιλία του στο Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργανώνει το ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2ου εξαμήνου του 2021. Τα πρώτα παραδοτέα, περιλαμβανομένων των στρατηγικών κατευθύνσεων οικονομικής πολιτικής, αναμένεται να είναι έτοιμα εντός του 2ου εξαμήνου του 2020.

Όπως είπε, το έργο, αφορά την εκπόνηση μίας ολοκληρωμένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κυπριακή οικονομία. Η πρόταση του Συμβουλίου, πρόσθεσε, υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση και συμπεριλήφθηκε στα αιτήματα που υποβλήθηκαν προς την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και τεχνικής υποστήριξης για την υλοποίηση αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων. Μέσα από τις διαγωνιστικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε, το έργο ανατέθηκε σε κοινοπραξία εμπειρογνωμόνων με την συμμετοχή ακαδημαϊκών και άλλων εμπειρογνωμόνων, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

«Βασική επιδίωξη του έργου είναι η διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής και ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε.

Όπως συμπλήρωσε, μέσα από το έργο αναμένεται να παρέχονται οι απαιτούμενες στρατηγικές κατευθύνσεις αλλά και οι προϋποθέσεις για στοχευμένη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών πολιτικών της χώρας, για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Σε αυτό, συνέχισε, αναμένεται να συμβάλει η ανάλυση των αδυναμιών αλλά και των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας καθώς και των παγκόσμιων οικονομικών τάσεων αλλά και κινδύνων.

«Σημαντικό αποτέλεσμα του έργου αναμένεται να αποτελέσει η αναγνώριση των κύριων, υφιστάμενων αλλά και νέων τομέων που μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς για επίτευξη μακροπρόθεσμης βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στη βάση των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τα οποία έχει ή μπορεί να αναπτύξει η Κύπρος», ανέφερε.

Παράλληλα κάλεσε όλους όσοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα οικονομικά δρώμενα του τόπου, να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή του Συμβουλίου και να συμβάλουν, στο βαθμό του δυνατού, στην επιτυχή ολοκλήρωσή της. Σημείωσε ότι η δημιουργία και υλοποίηση ενός νέου, βελτιωμένου και στιβαρού μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα στενής συνεργασίας όλων των φορέων της οικονομίας, περιλαμβανομένων των κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρήσεων και της δημόσιας υπηρεσίας.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα οδηγήσει τη χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να θεμελιωθεί στην εξωστρέφεια, την προσέλκυση επενδύσεων, την ισχυρή ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την διεύρυνση και διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης με την προώθηση τομέων παραγωγής και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με ψηλή προστιθέμενη αξία. Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε, θα μπορεί από τη μια να επιδιωχθεί η μεγιστοποίηση της ανάπτυξης και από την άλλη να αντιμετωπιστούν καλύτερα σοβαρές οικονομικές κρίσεις στο μέλλον.

Ιδιαίτερη έμφαση, πρόσθεσε, θα πρέπει να δοθεί στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ανάπτυξης, τόσο από πλευράς περιβαλλοντικής όσο και κοινωνικής, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κύπρος στα πλαίσια των παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για το 2030.

Στα πλαίσια του επαναπροσδιορισμού του μοντέλου ανάπτυξης, είπε ακόμα, σημαντικό ρόλο θα κληθούν να επιτελέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τον σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης, ιδιαίτερα σε μια χώρα του μεγέθους της Κύπρου. Θα πρέπει να στηριχθούν, όπως ανέφερε, μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον, φιλικό και ευνοϊκό προς την καλλιέργεια του επιχειρηματικού πνεύματος και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με έμφαση στην επιχειρηματική καινοτομία. Για τον σκοπό αυτό, το Συμβούλιο έχει ήδη υποβάλει και συγκεκριμένες εισηγήσεις, περιλαμβανομένης της δημιουργίας Ταμείου Χρηματοδότησης Ιδίων Κεφαλαίων και την διοχέτευση των πόρων του Ταμείου κατά προτεραιότητα σε νεοφυείς επιχειρήσεις, σε επενδύσεις που προάγουν την καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογική αναβάθμιση, τον εξαγωγικό προσανατολισμό καθώς και την ένταξη των επιχειρήσεων σε εγχώριες και εξωτερικές αλυσίδες αξίας, αλλά και την ανάπτυξη νέων τομέων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy