Τ. Κουΐκ: Οι ΑΝΕΛ θα δώσουν τέλος στη “συγκυβέρνηση της δυστυχίας”

“Με όνομα και επίθετο και με γνωστές τις διευθύνσεις όλων μας, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ διαβεβαιώνουμε ότι τη Δευτέρα και οι 12 βουλευτές μας, θα δώσουν τέλος σ’ αυτή τη συγκυβέρνηση της δυστυχίας και της αβεβαιότητας της κάθε ελληνικής οικογένειας”, τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας, την ερχόμενη Δευτέρα, για την εκλογή Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το έντονο παρασκήνιο από τα συγκυβερνώντα κόμματα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι 12 ψήφοι που χρειάζεται η κυβέρνηση για την προεδρική εκλογή.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τον οποίο πολλοί αναμένουν μια νέα κίνηση. Αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται, θεωρείται βέβαιο ότι θα απευθύνει νέο μήνυμα εν όψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου.

Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποιούν τις τελευταίες ώρες κύκλο επαφών με ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός των 180 βουλευτών και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Αν και οι συσχετισμοί δεν ευνοούν την επίτευξη του στόχου της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το βάρος της ευθύνης να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και ενδεχόμενες περιπέτειες -όπως υποστηρίζουν-, θα βαρύνει στη συνείδηση ανεξάρτητων βουλευτών, ενδεχομένως και βουλευτών της αντιπολίτευσης που δεν συμφωνούν με τις επίσημες αποφάσεις των κομμάτων τους.

Πληροφορίες από την ελληνική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι οι προσπάθειες εντείνονται προς την πλευρά των 9 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και κυρίως μεταξύ εκείνων που δεν συμφωνούν με την πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει πάρει με (σχεδόν) κάθε επισημότητα το κόμμα τους.

Σε ό,τι αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές, τρεις ή τέσσερις εκτιμάται ότι θα αλλάξουν τη στάση τους, ψηφίζοντας υπέρ του Σταύρου Δήμα. Εφόσον οι υπολογισμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, ο στόχος για τους 180 μπορεί να μοιάζει δύσκολος, αλλά δεν είναι ανέφικτος, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το «μαύρο» σενάριο που διακινήθηκε το προηγούμενο 24ωρο περί ψήφου της βουλευτών της Χρυσής Αυγής υπέρ του Σταύρου Δήμα συσπείρωσε το δημοκρατικό τόξο, καθώς η απόρριψη μιας τέτοιας προοπτικής (της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ψήφους των χρυσαυγιτών) ήταν συνολική.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.