Τ/Κύπριοι δικηγόροι διαδηλώνουν αύριο ενάντια στις παρεμβάσεις του Ερντογάν

Τη στήριξή του στην αυριανή συμβολική εκδήλωση των Τ/κ δικηγόρων μπροστά από το «συνταγματικό/ ανώτατο δικαστήριο», ανακοίνωσε το ΡΤΚ, αναφέροντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ανακοίνωση του ΡΤΚ αναφέρει ότι οι δηλώσεις που ακολούθησαν την απόφαση του «δικαστηρίου» από Τούρκους αξιωματούχους και οι οποίες βλάπτουν την ανεξαρτησία του «δικαστικού σώματος» δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Με βαριές κατηγορίες, οι διοικούντες το κράτος της Τουρκίας έχουν στοχοποιήσει τη δικαιοσύνη και αυτό ισοδυναμεί με ανοικτή παρέμβαση στη θεσμική δομή των Τ/κ, τη δημοκρατία και το κράτος δίκαιου, προσθέτει το ΡΤΚ.

Η ανεξαρτησία του «δικαστικού σώματος», που αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύησή για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των Τ/κ και για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης στο ψευδοκράτος, θα πρέπει αναμφισβήτητα να προστατεύεται, αναφέρει η ανακοίνωση του ΡΤΚ.

Το «σύνταγμα» έχει ορίσει “τη δημοκρατία μας ως κοσμικό και κοινωνικό κράτος δικαίου”, προστίθεται από το ΚΛ, το οποίο εκφράζει στήριξη στην αυριανή εκδήλωση των Τ/κ δικηγόρων.

Το Κόμμα Νέα Κύπρος με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ακόμα και αν 24 ώρες το 24ωρο μιλούν για την κυριαρχία οι «διορισμένοι από την Αγκυρα» (σσ: αναφέρεται στον Τ/κ ηγέτη και την «κυβέρνηση»), η κυριαρχία στον βορρά της Κύπρου «ανήκει άνευ όρων στην Τουρκική Δημοκρατία».

Ανακοίνωση που υπογράφει ο Μουράτ Κανατλί αναφέρει ότι το αίτημα του Ερσίν Τατάρ είναι «φούσκα» αφού η κυριαρχία φαίνεται ότι ανήκει στην Τουρκία και επικρίνει τόσο τον Τ/κ ηγέτη, όσο και το ΚΕΕ που δεν είπαν τίποτε για τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία θα πρέπει να συμβεί και στην τ/κ πλευρά. Διερωτάται δε πώς θα πείσουν οι «κυβερνώντες» ξένους διπλωμάτες ότι δεν είναι η «αποικιοκρατική διοίκηση της Τουρκίας», όταν δεν υψώνουν την φωνή τους σε όσα γίνονται.

Τις δηλώσεις Ερντογάν καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το τ/κ Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.