Τα 200 έφτασαν τα παιδιά στην Αγγλία που θεραπεύτηκαν από την ηπατίτιδα Γ

Περισσότερα από 200 παιδιά στην Αγγλία θεραπεύτηκαν από την ηπατίτιδα Γ στο πλαίσιο μαζικού προγράμματος αγωγής με αντιικά φάρμακα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο από το εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Τα αντιικά φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν αγοράστηκαν από το NHS το 2018 με σκοπό να χορηγηθούν σε χιλιάδες ενήλικες ασθενείς, έναντι ποσού ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών.

Έκτοτε οι θάνατοι από ηπατίτιδα Γ έχουν μειωθεί κατά 35%.

Το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στους ανήλικους ασθενείς, ηλικίας ακόμα και τριών ετών. Καθένα από τα παιδιά που θεραπεύτηκαν λάμβανε τα χορηγούμενα χάπια μία φορά την ημέρα επί οκτώ ή δώδεκα εβδομάδες.

Η θεραπεία τους επιβεβαιώνεται από δύο αρνητικά τεστ αίματος.

Ο ιατρικός διευθυντής του NHS Αγγλίας καθηγητής Στίβεν Πόουις δήλωσε ότι το ορόσημο της θεράπευσης 200 παιδιών είναι ένα «εντυπωσιακό επίτευγμα».

Οι ιθύνοντες του τομέα δημόσιας υγείας στην Αγγλία θεωρούν πως με την αγωγή αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το 2025 στην Αγγλία η εξάλειψη του ιού που πλήττει το ήπαρ και που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει βαρύτερη νόσηση, όπως καρκίνο του ήπατος.

Η έξαρση των κρουσμάτων ηπατίτιδας Γ τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο οδήγησε στην παρέμβαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχει δώσει εντολή σε όλες τις χώρες να εξαλείψουν τη νόσο ως το 2030.

Μέχρι πρόσφατα η ηπατίτιδα Γ θεωρούνταν μη ιάσιμη. Πλέον θεραπεύεται σχετικά γρήγορα, αλλά τα φάρμακα εξακολουθούν να είναι ακριβά. Το αγγλικό πρόγραμμα βασίστηκε στην απόφαση εντοπισμού και χορήγησης της αγωγής σε κάθε έναν ασθενή στη χώρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy