Τα αγγελάκια… έκαναν το θαύμα τους!

Tα αγγελάκια… της ευρωπαϊκής οικογένειας έκαναν το θαύμα τους και τα μικρότερα, σε Ελλάδα και Κύπρο, πανηγυρίζουν…

Της Νίκης Κουλέρμου…

Έδωσαν μπόλικο καρότο στην Τουρκία και μπόλικη φραστική αλληλεγγύη στην Κύπρο και ξεφόρτωσαν με μια «θετική ατζέντα για την Τουρκία». Ραντεβού ξανά τον Δεκέμβρη, στην επόμενη Σύνοδο. Από Σύνοδο σε Σύνοδο, από επέτειο σε επέτειο και φθάσαμε αισίως στα 46 χρόνια κατοχής… και η Τουρκία απειλεί να τουρκοποιήσει ολόκληρη την Κύπρο. Έχουν άδικο όσοι αγωνιούν και αγχώνονται για την Κύπρο του αύριο; «Σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων και παραβίαση του διεθνούς δικαίου η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της» είναι η μοναδική, έμμεση αναφορά του κειμένου συμπερασμάτων για κυρώσεις. Ούτε καν η λέξη κυρώσεις δεν αναφέρεται.

Ούτε καν ένα όνομα δεν προστέθηκε στη λίστα των κυρώσεων… Ούτε την ομόφωνη απόφασή τους του Gymnich του περασμένου Αυγούστου δεν τήρησαν… Αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που ήθελε να σώσει και την αξιοπρέπεια των Ευρωπαίων; Πάντως για τη Λευκορωσία αποφασίστηκε η άμεση επιβολή κυρώσεων σε βάρος 40 προσώπων. Δεν ξέρω αν σώσαμε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης (που δεν τη σώσαμε), αλλά την… κωλοτούμπα την κάναμε κε Πρόεδρε. Με γεια η νέα σας… επιτυχία! Στο ζύγι των αξιών της ΕΕ δεν μέτρησε το διεθνές δίκαιο αλλά τα συμφέροντα που έχουν οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης, προεξάρχουσας της Γερμανίας.

Αυτή η ίδια κυρία Άνγκελα Μέρκελ που ήλθε στην Κύπρο το 2012 για να σας προσφέρει στήριξη στην προσπάθεια αναρρίχησης στην εξουσία και για την οποία κάνατε προμετωπίδα το σύνθημα ότι «η Κύπρος τώρα έχει φίλους». Και τότε είχε φίλους και τώρα… Δεν άφησε σύξυλους εσάς αλλά την Κύπρο… Τι σημαίνει «ο σαφής όρος πως προκειμένου να δρομολογηθεί θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ – Τουρκίας θα πρέπει να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου»; Δηλαδή η ΕΕ ξεχειλώνει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας που παραβιάζεται από την Τουρκία για να χωρέσει αυτό που είπε προχθές και πάλι η Μέρκελ, ότι ναι, Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν τα δικαιώματα ως κράτη μέλη της ΕΕ αλλά έχουμε και μεις τα δικά μας; «Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και στηριζόμαστε ο ένας στον άλλο σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τη στήριξη στην Τουρκία…» .

Αυτοί οι «φίλοι» φτύνουν τον Πρόεδρο και αυτός νομίζει ότι ψιχαλίζει! Ούτε τη δική του αξιοπρέπεια δεν μπόρεσε να διασώσει ο κ. Αναστασιάδης, πόσω μάλλον την αξιοπρέπεια της Ευρώπης. Αν θα σωθεί στο εξής η όποια αξιοπρέπεια απέμεινε για τον Πρόεδρο και τη χώρα μας θα είναι να καταφέρουμε να πάμε σε διάλογο με στόχο τη λύση και επανένωση.

Ή που θα κερδίσουμε την ιδιότητα του «φυσιολογικού» κράτους που θα είναι ισότιμο με τη Γερμανία εντός της ΕΕ και θα ακούγεται η φωνή του, το ίδιο δυνατά και να λαμβάνεται υπόψη, ή που θα χαρίσουμε και την υπόλοιπη στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον πονοκέφαλο η Μέρκελ και οι λοιποί «φίλοι».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.