ΤΑ: Αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της μεταρρύθμισης – «Υπήρξε φως στην άκρη του τούνελ»

Αν και παραμένουν στις θέσεις τους ως προς τον αριθμό συνενώσεων και δημοψηφισμάτων, κυβέρνηση και Βουλή εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της μεταρρύθμισης της τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΟ υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα και ενστάσεις, ωστόσο υποστήριξε ότι εάν συνεχιστεί η συζήτηση στη βάση της κυβερνητικής πρότασης, τότε θα διευκολυνθεί η κατάληξη σε κοινή πρόταση.

Ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση η κυβέρνηση υποστήριξε πως όσο αποκλίνει η μεταρρύθμιση από τον αριθμό των 17 συνενώσεων, κάθε διαφοροποίηση ενδεχόμενα να δημιουργεί ζητήματα βιωσιμότητας.

Σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν έχει δογματισμούς στο θέμα των συνενώσεων καθώς δεν είναι το πρώτο θέμα, αλλά το όχημα μετάβασης στη νέα τάξη πραγμάτων. Οι όποιες πρόσθετες διαφοροποιήσεις, είπε, είναι δικαίωμα των κομμάτων.

Α.Δαμιανού: Υπήρξε φως στην άκρη του τούνελ

Υπήρξε φως στην άκρη του τούνελ δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανου.

Επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των κοινβουλευτικών κομμάτων επαναβεβαίωσε σήμερα την πρόταση της Προηγούμενης σύνθεσης της Επιτροπής για τη διεξαγωγή των τοπικών δημοψηφισμάτων και πρόσθεσε ότι υπό την αίρεση τροπολογιών, η κατάληξη της επιτροπής αφορά την εγκαθίδρυση 20 Δήμων.

Είναι σεβαστή η θέση της κυβέρνησης, τόνισε, σημειώνοντας ότι στη μεγάλη εικόνα μπαίνουν η βιωσιμότητα, λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα αλλά και πολιτικές ιδιαιτερότητες σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στους δήμους Αθηαίνου και Δερύνειας.

Στις 29 του μήνα, ανέφερε, θα συζητηθούν επισταμένα τα αιτήματα που θέτει η Ένωση Κοινοτήτων για συνενώσεις και άλλα εκκρεμούντα ζητηματα.

Ο κ. Δαμιανού επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση στις 2 Δεκεμβρίου και σε άλλες μια ή δύο συνεδρίες, ώστε το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Δεκέμβρη να ολοκληρωθεί η συζήτηση για να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου τόνισε ότι το κόμμα του είναι υπέρ των τοπικών δημοψηφισμάτων. Ως προς τον αριθμό των Δήμων επεσήμανε ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός των δήμων, αλλά να είναι λειτουργικοί οι δήμοι και οι κοινότητες μετά τις συνενώσεις.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας δήλωσε ότι αν γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα θα πάει στράφι και δυναμιτίζεται η όλη προσπάθεια.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.