Τα αιτήματα της Ελλάδας προς Χαφτάρ

(Ξένη Δημοσίευση) Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (3Α) συνομιλεί με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (Khalifa Haftar) (3Δ) κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, στο Υπουργείο Εξωτερικών, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

“Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη με συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων”

Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών βρέθηκε το πρωί ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, όπου είχε συνάντηση για μιάμιση περίπου ώρα με τον Νίκο Δένδια.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη μέρα στη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας «ενθαρρύναμε τον κ. Χαφτάρ να προσέλθει στη διάσκεψη του Βερολίνου με εποικοδομητικό τρόπο και να συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την αναγνώριση της ακυρότητας των μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας. Με ικανοποίηση είδαμε ότι ο κ. Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες τις θέσεις μας».

«Η Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη με συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή αποστολή. Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα»».

Αναφερόμενος στην απουσία της Ελλάδας από το τραπέζι των συζητήσεων στο Βερολίνο, ο κ. Δένδιας αναγνώρισε ότι η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από το 2015, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι παρούσες συνθήκες δικαιολογούν την παρουσία και της Ελλάδας στη διαδικασία.

Ο κ. Δένδιας συνέχισε λέγοντας ότι «περιμένουμε σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία να επιβάλει την Ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Αναμένουμε από την οικοδέσποινα χώρα να αποτελέσει τον θεματοφύλακα των θεμάτων».

Στη 1 μ.μ. ο Χαφτάρ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή. Σημειώνεται ότι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Χαφτάρ δεν είναι αρχηγός κράτους.

Όπως αναφέρουν τα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προσκαλέσει τον Χαφτάρ στην Αθήνα, στέλνει μήνυμα σε όλες τις πλευρές σημειώνοντας πως καμία πολιτική λύση στο λιβυκό ζήτημα δεν θα γίνει αποδεκτή εάν προηγουμένως δεν υπάρχει ανάκληση της «πειρατικής» συμφωνίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η Ελλάδα ελπίζει ακόμη ότι ο Χαφτάρ θα παρουσιάσει τις θέσεις της στη Διάσκεψη, καθιστώντας σαφές ότι η όποια πολιτική λύση στη Λιβύη θα πρέπει να έχει την έγκριση και της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χθες, ότι θα θέσει βέτο σχετικά με την όποια συμφωνία αποφασιστεί για τη Λιβύη αν προηγουμένως δεν έχει καταργηθεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy