Τα «άκουσε» στην Επιτροπή Παιδείας για συνθήκες επαναλειτουργίας σχολείων ο Προδρόμου

Χριστοφίδης: Πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και έλλειψης προγραμματισμού, προχειρότητας και διαλόγου του ΥΠΠΑΝ

Επί τη ευκαιρία της παρουσίας του στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου τα «άκουσε» από βουλευτές σε σχέση με τις συνθήκες επαναλειτουργίας των σχολείων, όπως διαμορφώνονται εξαιτίας των πολλών απουσιών καθηγητών, αλλά και της επιμονής για διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι η κατάσταση στα σχολεία είναι πολύ δύσκολη λόγω και των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν, αλλά και λόγω της έλλειψης προγραμματισμού, προχειρότητας και διαλόγου του Υπουργείου με τους εμπλεκόμενους φορείς. Έκανε λόγο για παιδιά που μένουν στο σπίτι ως κρούσματα ή στενές επαφές χωρίς ουσιαστική εκπαιδευτική απασχόληση, για παιδιά που ετοιμάζονται να δώσουν κρίσιμες εξετάσεις, ενώ οι εκπαιδευτικοί τους δεν είναι στα σχολεία. Έκανε επίσης λόγο για σοβαρότατες ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές και είπε ότι δεν υπάρχουν αντικαταστάσεις και αναπληρώσεις διότι δεν υπήρξε ο κατάλληλος προγραμματισμός. Σημείωσε ότι ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ζητούσαν να αναβληθούν οι εξετάσεις των τετραμήνων, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν παιδαγωγικό έγκλημα, δυστυχώς το ανεξήγητο γινάτι του Υπουργού Παιδείας και του ΔΗΣΥ οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι έγιναν δέκτες πολλών παραπόνων για την κατάσταση στα σχολεία και ότι θα ενημερωθούν για το θέμα την ερχόμενη Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρία στην παρουσία και του Υπουργού Παιδείας. Κάλεσε όλες τις δυνάμεις της Πολιτείας να συνδράμουν για να βελτιωθούν οι συνθήκες εκπαίδευσης και εξέτασης των μαθητών.

Από την πλευρά τουν ο υπουργός σημείωσε ότι οι απουσίες εκπαιδευτικών αντιμετωπίζονται και αναπληρώνονται και τις τελευταίες μέρες δεν έμειναν παιδιά χωρίς εκπαίδευση, είτε με αντικαταστάσεις είτε με διάφορες άλλες διαδικασίες. Αναφέροντας ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στα σχολεία λόγω της πανδημίας, είπε ότι όταν γίνεται λόγος για αντικαταστάσεις, εννοούν τη διαδικασία που ακολουθεί η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας που είναι θεσπισμένη με ειδικούς κανονισμούς. Όταν ακούμε, είπε, ότι έλειπαν 100 εκπαιδευτικοί και έχουν αντικατασταθεί οι 70, δεν σημαίνει ότι δεν συμπληρώθηκαν οι θέσεις για τους υπόλοιπους 30. Υπάρχουν, όπως ανέφερε, διαδικασίες και τρόποι με τους οποίους γίνεται αναπλήρωση. Κάλεσε επίσης τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να σταματήσουν να δίνουν δημοσίως στατιστικά στοιχεία που δημιουργούν, όπως σημείωσε, εσφαλμένες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.