Τα αναπάντητα ερωτήματα για το μαύρο βαν

Του Βαλεντίνου Φακοντή*

Το προσχέδιο της Έκθεσης της ευρωβουλευτή Σοφί Ιν’τ Βελντ, εισηγήτριας της εξεταστικής επιτροπής (PEGA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του Pegasus και ανάλογων λογισµικών, µας έδωσε απαντήσεις σε παλιά ερωτήµατα.

Ειδικότερα η Έκθεση σηµειώνει «το ρόλο της Κύπρου ως κεντρικού σηµείου εξαγωγών για τη βιοµηχανία των παρακολουθήσεων, καθώς και τη διαφορά µεταξύ της νοµοθεσίας που βρίσκεται σε ισχύ και της εφαρµογής, τις χαµηλές ποινές που επιβλήθηκαν στην υπόθεση του µαύρου βαν, τις διασυνδέσεις µε την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, τις κατηγορίες για παρακολουθήσεις στην Κύπρο και τη στενή συνεργασία µε το Ισραήλ. Η Κύπρος αποτελεί σηµαντικό ευρωπαϊκό κόµβο εξαγωγών για την βιοµηχανία των παρακολουθήσεων».

Αυτά τα στοιχεία προέκυψαν µετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της επιτροπής PEGA στην Κύπρο και τις συναντήσεις που είχε σε διάφορα επίπεδα. Τα ερωτήµατα είναι πολλά και αναπάντητα και όλα αφορούν την κυβέρνηση ∆ΗΣΥ-Αναστασιάδη.

Πώς έβγαλαν αυτά τα συµπεράσµατα οι ευρωβουλευτές και η κυβέρνηση δεν έχει ιδέα; Τα ευρήµατα είναι στην Κύπρο και µόνο αν θέλει κάποιος µπορεί να ψάξει και να βρει την άκρη του νήµατος.

∆υστυχώς, η κυβέρνηση σιωπά και συγκαλύπτει. Είτε είναι η ίδια πίσω από αυτά, είτε συγκαλύπτει αχυρανθρώπους της που έχουν κάνει την Κύπρο «κόµβο εξαγωγών» µε ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι παρακολουθήσεις αποτελούν παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και παράνοµο συγκεντρωτισµό εξουσίας στα χέρια προσώπων χωρίς συνταγµατική και νοµική κάλυψη.

Το ΑΚΕΛ µε σχετική µε το θέµα ανακοίνωσή του θέτει στο δηµόσιο διάλογο τα πιο σηµαντικά ερωτήµατα, αυτά που απασχολούν όλους τους πολίτες:

– Γιατί η Εισαγγελία δεν δίνει στη δηµοσιότητα το πόρισµα του ποινικού ανακριτή για την υπόθεση του µαύρου βαν;

– ∆εν αντιλαµβάνεται πόσο εκτεθειµένη είναι από το γεγονός ότι ο Βοηθός Γ. Εισαγγελέας δεν θα έπρεπε ποτέ να χειριστεί την υπόθεση λόγω σύγκρουσης συµφέροντος;

Το ΑΚΕΛ δεν έµεινε στη διαπίστωση. Αµέσως µετά την ανακοίνωση, µε τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Γιώργο Λουκαΐδη, απέστειλε επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής, µε την οποία διαβιβάζεται το αίτηµα της κοινοβουλευτικής µας οµάδας όπως κατατεθεί στη Βουλή το πόρισµα του ποινικού ανακριτή, κ. Ηλία Στεφάνου, για το κατασκοπευτικό βαν.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει την Κύπρο κέντρο για την επέκταση του δικτύου υποκλοπών στην Ελλάδα µέσα από τις εταιρείες των Ισραηλινών πρακτόρων που πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση του µαύρου βαν.

– Τι απαντά η κυβέρνηση Αναστασιάδη στα ερωτήµατα σχετικά µε το συνωστισµό στην Κύπρο εταιρειών που κατέστησαν τη χώρα µας ξέφραγο αµπέλι;

Το θέµα αυτό αφορά και προσωπικά τον πρόεδρο του ∆ΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για τις πραγµατικές σχέσεις τους µε τους Ισραηλινούς πράκτορες Άβνι και Ντίλιαν.

– Ως πότε θα αποφεύγει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να απαντήσει στις αποκαλύψεις από τον κυπριακό και ξένο Τύπο που τον εµπλέκουν ευθέως µε το σκάνδαλο;

Ο κυπριακός λαός δικαιούται να µάθει ποιοι και πόσοι οργάνωσαν, διευκόλυναν ή συγκάλυψαν αυτό το δίκτυο, γιατί συνιστούν κίνδυνο για το κράτος δικαίου, τη δηµοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώµατα και την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Εµείς θα εξακολουθούµε να πιέζουµε µε όσες δυνάµεις διαθέτουµε για να απαντηθούν τα κρίσιµα ερωτήµατα που θέτουµε καθώς και τα στοιχεία που κατέγραψε η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού η ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδοµένα είναι απαράβατο δηµοκρατικό και θεµελιώδες ανθρώπινο δικαίωµα.

* Βουλευτής ΑΚΕΛ Πάφου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy