Θέα/ Ορίζοντας

Τα  αντικείμενα καλύπτονται για να φανερώσουν τον κόσμο

 Ατομική έκθεση της Νάνας Σαχίνη στο Koraï Project Space

Το Koraï Project Space, στη Λευκωσία παρουσιαζει την ατομική έκθεση της Νάνας Σαχίνη με τίτλο «Μέσα από το ξέφωτο», που επιμελείται ο Πάνος Γιαννικόπουλος, παρουσιάζει από τις 30 Σεπτεμβρίου το Koraï Project Space, στη Λευκωσία.

Νάνασαχίνη 3

Στο έργο της Νάνας Σαχίνη αντικείμενα καλύπτονται για να φανερώσουν τον κόσμο. Το έργο δεν λειτουργεί ως αναπαράσταση αλλά ως ένα παιχνίδι κάλυψης και αποκάλυψης. Γλυπτικές εγκαταστάσεις από μαλακά υλικά, εκτυπώσεις, ελαστικά υφάσματα, ready-made (αντικείμενα από την κοινοτοπία της καθημερινότητας) δημιουργούν μια παιγνιώδη εγκατάσταση που υπενθυμίζει την αυτονομία των μερών της.

«Η Καλυψώ κατοικεί σε ένα ξέφωτο, καλύπτει, αποπλανεί και εκπέμπει κύματα φωτός γύρω από τον πλανήτη Κρόνο» σημειώνει ο επιμελητής. «Η αποκάλυψη είναι μέρος της απόκρυψης, το υλικό του μύθου είναι αδιαχώριστο από την πλανητική αναφορά.», σημειώνει ο επιμελητής. «Το ξέφωτο στο δάσος, το έδαφος-άνοιγμα, οι κρατήρες και τα χαλαρά συνδεδεμένα μεταξύ τους υλικά που λειαίνουν την επιφάνεια του ομώνυμου δορυφόρου συνδέονται πέρα από τη γλώσσα και τη φόρμα, ανακλούν το ένα το είδωλο του άλλου. Το ξέφωτο στο φυσικό περιβάλλον αποτελεί ένα παράδοξο. Σχηματίζεται από ανεξέλεγκτους παράγοντες: τη σύσταση του εδάφους, την έλλειψη συστατικών του χώματος, από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, χιονοστιβάδες ή και από ανθρώπινη παρέμβαση. Την ίδια στιγμή αποτελεί έναν τόπο ανάπτυξης της ζωής, καταφύγιο και χώρο ανάπαυσης για τους οδοιπόρους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σαχίνη ευνοεί διαδικασίες ύπαρξης δεσμεύοντας τις μορφές της απέναντι σε εκείνα που δεν γνωρίζουν και τις συμπληρώνουν. Η καλλιτέχνις συνδυάζει και επαναδιαμορφώνει υλικά ευρήματα και γλυπτικές φόρμες, ενώ εντάσσει και το ίδιο της το σώμα μέσα στο έργο. Τα τυπώματα αποκαλύπτουν ένα άνοιγμα στο δάσος με καλυμμένα σώματα, σιλουέτες που γίνονται μέρος του τοπίου, τοποθετημένες σε χαραγμένες οριοθετήσεις, σε κόγχες και κορμούς δέντρων, σε εσοχές στο χώμα.

Νάνασαχίνη 6

Λευκωσία, Koraï Project Space.

Εγκαίνια: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 6.30μ.μ.

Μέχρι 19 Νοεμβρίου

 Η Νάνα κατέχει Master και Postgraduate Diploma in Fine Art από το Chelsea College of Art and Design του Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο και είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Παρουσίασε δουλειά της στην Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Γερμανία, Αυστρία, Λίβανο και Κύπρο. Έργα της υπάρχουν στη συλλογή DD Collection-Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Φ. Κυριακοπούλου και άλλες ιδιωτικές συλλογές Είναι ιδρυτικό μέλος του ομάδας “KangarooCourt”. Από το 2010 ζει και εργάζεται στην Αθήνα και είναι μητέρα 7χρονης κόρης.

Νάνασαχίνη 1

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.