Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών στο επίκεντρο του βελγικού Τύπου

Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών και δη η εκλογική επιτυχία των λαϊκιστών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και των ακροδεξιών της Λέγκας του Matteo Salvini, μονοπωλούν το ενδιαφέρον του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου, αλλά και του κοινοτικού Τύπου.

«Η τύχη της Ιταλίας στα χέρια των λαϊκιστών» τιτλοφορεί η Le Soir το κύριο της θέμα, στο οποίο αναλύει τα πέντε διδάγματα των εν λόγω εκλογών, τα οποία έχουν να κάνουν με τη νίκη του αντιευρωπαϊκού αισθήματος, την επιβεβαίωση του αντισυστημικού ρεύματος, το τέλος του διαχωρισμού Αριστεράς-Δεξιάς, την παρακμή των παραδοσιακών κομμάτων και το θάνατο της σοσιαλδημοκρατίας. Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της σχολιάζει ότι δύο είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η αβεβαιότητα και ο φόβος. Αβεβαιότητα γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που θέλει και τι θα επιδιώξει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δεδομένου ότι αποτελεί ένα αγνώστου ταυτότητας κίνημα, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και χωρίς να μπορεί καν να χαρακτηριστεί κόμμα και φόβος εξαιτίας των γνωστών απόψεων της Λέγκας, η οποία εκπροσωπεί μία λαϊκιστική και ξενοφοβική δύναμη, η οποία, με ένα λόγο υπεραπλουστευτικό, έχει στιγματίσει τους μετανάστες, εκμεταλλευόμενη τους φόβους των Ιταλών.

«Για θρίαμβο των λαϊκιστών που βυθίζει την Ιταλία στο άγνωστο» κάνει λόγο από τη μεριά της η La Libre Belgique στο κύριο της θέμα, ενώ στο κύριο άρθρο της μιλά για «το χαλίκι στο ευρωπαϊκό παπούτσι», υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, αν και δεν προκαλούν έκπληξη, σίγουρα δεν αποτελούν μία καλή είδηση για την ΕΕ, αφού, ενόψει και των Ευρωεκλογών του 2019, ανακόπτουν τις ελπίδες για μία νέα ευρωπαϊκή ώθηση, οι οποίες είχαν αναπτερωθεί μετά την εκλογική νίκη του Μακρόν στη Γαλλία και πολύ πρόσφατα μετά την επίτευξη του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Η ΕΕ, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, έχει δεκαπέντε μήνες στη διάθεσή της για να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανησυχίες, οι οποίες δεν αφορούν αποκλειστικά την Ιταλία, μια και στην αντίθετη περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος τα λαϊκιστικά και εξτρεμιστικά κόμματα να επιτύχουν ιστορικές επιδόσεις το Μάιο του 2019.

«Σε αμφισβήτηση η Ευρώπη από μία αντισυστημική Ιταλία» σημειώνει με τη σειρά της η L’ Echo στο κύριο της θέμα, συμπληρώνοντας ότι για πρώτα φορά η Ένωση έρχεται αντιμέτωπη με μία λαϊκιστική εισβολή τέτοιου βεληνεκούς, ενώ στο κύριο άρθρο της υπενθυμίζει ότι μόνο η ΕΕ είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, αφού η κάθε χώρα από μόνη της δεν θα είχε καμία τύχη, επισημαίνοντας στους Ιταλούς ψηφοφόρους ότι, πιστεύοντας αυτούς που ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη και οι ανθρωπιστικές της αξίες αποτελούν πηγή όλων των δεινών τους, έπαιξαν το μέλλον της Ένωσης, το κοινό μας μέλλον, στα ζάρια.

Από την άλλη ο Euobserver αναφέρει ότι η ΕΕ αντέδρασε συγκρατημένα μετά το ασαφές αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας για τις επόμενες εβδομάδες και σχηματισμού μίας ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης. «Ψυχραιμία και συνεχίζουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των εκλογών στην ΕΕ. «Έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Προέδρου Mattarella, να διευκολύνει το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης στην Ιταλία», είπε, αρνούμενος να σχολιάσει τις συνέπειες των εκλογών, καθώς δεν ήταν ακόμα γνωστά τα τελικά αποτελέσματα. «Στο μεταξύ, η Ιταλία έχει κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό P. Gentiloni, με τον οποίο συνεργαζόμαστε στενά», πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς. Στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ ευχήθηκε «να μην χρειαστούν έξι μήνες» για να σχηματιστεί κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει επαφή με την επόμενη ιταλική κυβέρνηση, όταν αποφασιστεί».

Ο Euobserver αναφέρει ότι χθες στην Ιταλία οι ηγέτες του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, Luigi Di Maio και Matteo Salvini, διεκδίκησαν το αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο πρώτος δήλωσε «είμαστε οι απόλυτοι νικητές», ανακοινώνοντας επίσης την έναρξη της «τρίτης δημοκρατίας, της δημοκρατίας των Ιταλών πολιτών» και επιμένοντας ότι το κίνημά του πρέπει να «αναλάβει την ευθύνη να δώσει στη χώρα κυβέρνηση», δηλώνοντας παράλληλα ανοιχτός στο διάλογο με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Από την πλευρά του, ο Salvini, υπογράμμισε ότι ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς «έχει δικαίωμα και καθήκον να κυβερνήσει».
 
Τέλος, το Politico, υποστηρίζει ότι το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ενθαρρύνουν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, παρά την ύπαρξη οικονομικού ρίσκου, από τη στιγμή που τα συστημικά κόμματα δέχτηκαν βαρύ πλήγμα στις προχθεσινές εκλογές. Και ο πρώην Πρωθυπουργός Matteo Renzi, αλλά και το κόμμα ForzaItalia του Silvio Berlusconi «σφυροκοπήθηκαν» από αντισυστημικούς λαϊκιστές του ριζοσπαστικού περιθωρίου, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το θυμό των πολιτών για την πολιτική λιτότητας, τη μαζική μετανάστευση και τη διαφθορά. Η προχθεσινή ψήφος, η οποία δεν δίνει καθαρή πλειοψηφία σε κανένα κόμμα, αποτελεί προσωπική αποκήρυξη για τους δύο ως άνω πολιτικούς άνδρες.

Το Politico προτείνει – με αυτά τα δεδομένα – να δοθούν τα κλειδιά της εξουσίας σε νέες δυνάμεις, οι οποίες θα πρέπει να δοκιμαστούν και να έρθουν αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα – αντί να εφευρίσκονται συνεχώς νέοι τρόποι για διατήρηση της «παλιάς φρουράς» στην εξουσία και μάλιστα αντίθετα προς την εκπεφρασμένη πλειοψηφία των Ιταλών.

Αν και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ήταν το κόμμα νικητής, η Λέγκα του Βορρά ήταν σαφώς ο νικητής των εκλογών, εκτιμά ο συντάκτης. «Ο κόσμος προτίμησε τους γνήσιους λαϊκιστές από τους μιμητές», δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Mario Monti. Το μόνο που συνδέει, ωστόσο, τα δύο κόμματα είναι η εχθρική τους στάση απέναντι στη μετανάστευση. Οι προσωπικές φιλοδοξίες θα αποτελέσουν, επίσης, εμπόδιο σε ενδεχόμενη συνεργασία τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy