Πυξίδα/ Ορίζοντας

Τα Απροβίβαστα Μαθηματικά της Μετανάστευσης

Η τακτική διαστρέβλωσης στοιχείων που αφορούν σε μετανάστες και αιτητές ασύλου από πολιτικούς, για να εγείρουν ακολούθως απάνθρωπα εμπόδια στην είσοδο και ένταξή τους, δεν αποτελεί κυπριακή αποκλειστικότητα σύμφωνα και με το πρόσφατο πολυβραβευμένο βιβλίο της Sonia Shah, The Next Great Migration (Bloomsbury, 2020). Η Κυπριακή Δημοκρατία, όμως, αποτελεί ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αλλά και παράδοξο παράδειγμα, δεδομένου ότι ένα κράτος του οποίου η όλη πολιτική στηρίζεται στην άρση του συρματοπλέγματος, αποφασίζει το ίδιο να τοποθετήσει συρματοπλέγματα, συνοδευόμενα από αναληθείς δηλώσεις περί αριθμών αιτητών ασύλου. Μπορεί η πράξη τοποθέτησης συρματοπλεγμάτων λίγων μόνο χιλιομέτρων να μη φαίνεται εκ πρώτης όψεως τόσο εντυπωσιακή όσο τα εκατοντάδες χιλιόμετρα του τείχους του Τραμπ, αλλά δεδομένων των μεγεθών, της πολιτικής και συμβολικής πτυχής, στην Κύπρο αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις.

«Οι αιτητές πολιτικού ασύλου φθάνουν σήμερα το 4% του πληθυσμού της Κύπρου», δήλωσε στις 22-3-2021 ο Πρόεδρος της ΚΔ αιτιολογώντας την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος, και επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών. Είναι άξιον απορίας πώς προκύπτει αυτό. Αν ο πληθυσμός της ΚΔ είναι περίπου 900,000, το 4% αντιστοιχεί σε 36,000 ενώ τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου αναφέρονται σε συνολικά 19,000 αιτητές. Επιπλέον, δεν γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ενώ οι αφίξεις το 2020 ήταν μισές από το 2019 (από 13 χιλιάδες σε 7 χιλιάδες),  αυξήθηκαν οι εκκρεμούσες υποθέσεις, αντί να μειωθούν. Αυτό παρά τα εμφανώς αποτυχημένα μέτρα που παρθήκαν για μείωση τέτοιων υποθέσεων, όπως η αύξηση των εξεταστών και οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν σε πιο συνοπτικές διαδικασίες. Οι δίκαιες και συνοπτικές διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων θα απέτρεπαν τη χρήση του συστήματος ασύλου από άτομα που δεν έχουν ανάγκες προστασίας. Εξακολουθούν, όμως, να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί επίσης τρανό παράδειγμα του επιχειρήματος της Sonia Shah ότι τα εμπόδια αυτά αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. Χρειάστηκε μόλις 5 λεπτά για έναν δημοσιογράφο να τοποθετήσει ένα ξύλο και να περάσει ανενόχλητος στην άλλη πλευρά. Ένας άλλος αριθμός, στον οποίο ουδέποτε γίνεται αναφορά, είναι ο αριθμός ατόμων που λαμβάνουν καθεστώς προστασίας, που κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα στα 1200-1400 άτομα ετησίως. Τα άτομα αυτά θα έχουν μια μακροχρόνια, συχνά μόνιμη παρουσία στη  χώρα, ενώ οι αριθμοί επιτρέπουν πραγματική και αποτελεσματική ένταξη, νοουμένου ότι θα υπάρξει σωστός σχεδιασμός. Γι’ αυτό, το ζητούμενο θα πρέπει να είναι ορθές πολιτικές ένταξης που να αποτρέπουν την περιθωριοποίηση των προσφύγων και να προωθούν την κοινωνική συνοχή. Ταυτόχρονα, στους αιτητές ασύλου η ΚΔ οφείλει μια ανθρωπιστική μεταχείριση όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες.

Έχει, εν μέρει, δίκιο ο Πρόεδρος της ΚΔ όταν στην ίδια δήλωση ζητά από την ΕΕ αρωγή βασισμένη «στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου» και άλλων μεσογειακών χωρών. Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019 και 2020, για παράδειγμα, καταδεικνύουν ότι μικρές χώρες «πρώτης γραμμής», όπως η Κύπρος και η Μάλτα, είχαν τους μεγαλύτερους αριθμούς νέων αιτήσεων ασύλου σε αναλογία με τον πληθυσμό τους στην ΕΕ. Η δημόσια παράθεση, όμως, στρεβλών στοιχείων εκ μέρους του Προέδρου, όπως και του αρμόδιου υπουργού, υποθάλπει την αξιοπιστία μας έναντι των εταίρων μας ώστε να καταστούν αρωγοί μας στην ορθότερη διαχείριση αυτού του θέματος και δεν επιτρέπουν στην ΚΔ να αρθρώσει αξιόπιστο λόγο στις συζητήσεις διαμόρφωσης μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για τις απάνθρωπες και αντίθετες προς διεθνείς συμβάσεις «επαναπροωθήσεις» προσφύγων για τις οποίες πρόσφατα (10-3-2021) η Επίτροπος για Ανθρώπινα Δικαιώματα (σημ.: που τόσο επικαλείται η ΚΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε με επιστολή της εξηγήσεις από την ΚΔ.

Επιστρέφοντας και πάλι στη Sonia Shah, όσο απάνθρωπα κι αν συμπεριφερθεί ένα κράτος, προσπαθώντας να δημιουργήσει άθλιες συνθήκες υποδοχής, είτε με συρματοπλέγματα είτε με επαναπροωθήσεις στο μέσο της θάλασσας είτε με εγκλεισμούς σε απαράδεκτα «κέντρα φιλοξενίας», οι αφίξεις προσφύγων θα συνεχίζονται. Γιατί απλά αυτοί οι άνθρωποι, προερχόμενοι κυρίως από εμπόλεμες ζώνες, περιοχές ακραίας φτώχιας ή όπου υπάρχει καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έχουν άλλη επιλογή.

Racism Watch-Πρωτοβουλία κατά του ρατσισμού στην Κύπρο
Το Racism Watch δραστηριοποιείται για την ενδυνάμωση των προσπαθειών αντιμετώπισης του ρατσισμού. Για πληροφορίες https://www.facebook.com/Racism-Watch-Πρωτοβουλία-Κατά-του-Ρατσισμού-στην-Κύπρο-102876444850062/

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy