Τα αρνήθηκε όλα, «έδωσε» στελέχη του για να γλιτώσει τη φυλακή ο Μιχαλολιάκος

Αρνήθηκε τον ναζισμό, χαρακτήρισε «σχήμα λόγου» την «πολιτική ευθύνη» που ανέλαβε για τη δολοφονία Φύσσα, άδειασε Παναγιώταρο, Λαγό και διέψευσε τον Νίκο Μίχο, ο… πιο μειλίχιος από ποτέ, Νίκος Μιχαλολιάκος, απολογήθηκε σήμερα μπροστά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στην εισαγωγική του δήλωση μπροστά στο δικαστήριο, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δήλωσε: «Θέλω να δηλώσω αθώος για τις κατηγορίες που μου αποδίδονται, που μου αποδόθηκαν κατόπιν πολιτικής σκευωρίας για τη δράση 25 χρόνων. Η ιδέα της Δικαιοσύνης που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και δίνει το δικαίωμα της υπερασπίσεως να θριαμβεύσει».

Στην ίδια εισαγωγική του απολογία, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, φρόντισε να προαναγγείλει σε τι μήκος κύματος θα κινηθεί, μιλώντας με ιδιαίτερα υποτιμητικό τόνο για τους άλλοτε βουλευτές του κόμματός του, λέγοντας: «Πώς είναι δυνατόν να κάνω εγκληματική οργάνωση με έναν που πουλούσε τυρόπιτες στο Περιστέρι και έναν που έβοσκε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία» και αναφερόμενος σε Στάθη Μπούκουρα και Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, αντίστοιχα.

Σε αντίθεση με τους Ματθαιόπουλο, Κασιδιάρη, Λαγό, αρνήθηκε χωρίς περιστροφές τον ναζισμό λέγοντας μάλιστα πως «Είμαστε εθνικιστές και όχι ναζιστές. Ο εθνικισμός δεν είναι διεθνιστικός και ο ελληνικός δεν μπορεί να ταυτίζεται με τον ιταλικό ή τον γερμανικό». Ο Μιχαλολιάκος διέψευσε τον μάρτυρα υπεράσπισής του, Άρη Σπίνο που δήλωσε ότι γνώριζε για τη δολοφονία Φύσσα λίγη ώρα μετά την πραγματοποίησή της, υπαινισσόμενος πως είναι… χαφιές ενώ στην ερώτηση της έδρας «τότε γιατί τον φέρατε;», απάντησε ο συνήγορός του, Μιχαλόλιας: «Mea culpa».

Σε στάση προσοχής τον υποδέχτηκαν οι χρυσαυγίτες

Η αίθουσα ήταν γεμάτη. ο έλεγχος αυστηρός, ενώ μια διμοιρία ΥΜΕΤ με τις ασπίδες της βρισκόταν εντός για να περιφρουρήσει την διαδικασία. Σε στάση προσοχής υποδέχθηκαν τον Μιχαλολιάκο οι οπαδοί του που βρέθηκαν στην αίθουσα, κάτι που ίσως να μην βοηθά ιδιαίτερα την εικόνα του… ημιαυτόνομου κόμματος που δεν το διέπει η αρχή του αρχηγού.

«Απέλυσα τον Πατέλη γιατί απασχολούσε την κοινή γνώμη»

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, στην προσπάθειά του να αποστασιοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο από τη Νίκαια, έκαψε και τον ισχυρισμό των μελών της τοπικής της Νίκαιας πως το μαζικό sms εστάλη για μοίρασμα φυλλαδίων για επικείμενη ομιλία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Σημείωσε χαρακτηριστικά, πως δεν είχε αποφασίσει ακόμα αν θα πάει για ομιλία στη Νίκαια, ενώ στην πορεία της απολογίας του είπε πως αν και είχε δώσει το «οκ» τελικώς θα την ακύρωνε. Όλη η υπερασπιστική γραμμή της τοπικής της Νίκαιας, βασίζεται βέβαια στο ότι όλα γίνονταν βιαστικά γιατί η ομιλία είχε αποφασιστεί λίγο πριν. Πρόκειται λοιπόν για μια ομιλία που αποφασίζεται ένα απόγευμα για δυο ημέρες αργότερα και ο Νίκος Μιχαλολιάκος εμφανίζεται το βράδυ της ίδιας ήμέρας έτοιμος να την ακυρώσει!

Πρόεδρος: Λέτε ήταν να κάνω μια ομιλία δεν το είχα αποφασίσει. Άρα πως μοίραζαν τρικάκια για το ίδιο βράδυ;

Μιχαλολιάκος: Δεν έχετε ακούσει πολιτικούς που προγραμματίζουν μια ομιλία και την ακυρώνουν. Πολλές φορές αναβάλλονται οι ομιλίες μου γιατί δεν μπορώ, γιατί αρρώστησα. Είχαν γίνει τα γεγονότα στο ΠΑΜΕ και ήθελα ησυχία. Γι αυτό το σκεφτόμουν.

Διαψεύσεις και αδειάσματα

Ο Μιχαλολιάκος διέψευσε τον ίδιο τον μάρτυρα υπεράσπισής του, Άρη Σπίνο που δήλωσε πως ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής γνώριζε για την δολοφονία Φύσσα λίγη ώρα μετά την πραγματοποίησή της, υπαινισσόμενος πως είναι… χαφιές. Στην εύλογη ερώτηση της έδρας «τότε γιατί τον φέρατε;», απάντησε ο συνήγορός του Μιχαλόλιας: «Mea culpa».

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής διέψευσε κατηγορηματικά ότι ηπήρξαν διαγραφές κυρίως για να αποφύγει να επιβεβαιώσει το γεγονός πως όλοι οι κατηγορούμενοι είναι μέλη της οργάνωσης. Αντίθετα, επέλεξε να διαψεύσει το πιστό του στέλεχος Ηλία Παναγιώταρο που μίλησε για διαγραφές σε όλες τις περιπτώσεις (Αιγύπτιους αλιεργάτες, επίθεση στο ΠΑΜΕ και δολοφονία Παύλου Φύσσα). Αντίθετα υποστήριξε πως «Ο Πατέλης απολύθηκε από υπάλληλος» τονίζοντας όμως πως «δεν ήταν το κύριο βάρος των ασχολιών μου αυτό το θέμα. Έβλεπα μια συνωμοσία για να οδηγήσουν 18 βουλευτές στο εδώλιο, πριν ακόμα τη δολοφονία».

Ο ισχυρισμός αυτός, επιχειρεί να διαψεύσει την απολογία του πυρηνάρχη της Νίκαιας Πατέλη, ο οποίος υποστήριξε πως δεν είχε κανένα πρόβλημα με την Χρυσή Αυγή, δεν τον διέγραψε κανείς αλλά και πως συνέχισε να παίρνει τον μισθό του και ως προφυλακισμένος. Παράλληλα, χαρακτήρισε «προσωπική γνώμη του Γιάννη Λαγού» το «Γιώργο, εσύ μένεις» που ακούγεται στο τηλεφώνημα του ευρωβουλευτή, στον Γιώργο Πατέλη, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία.

Αναπλ. Εισαγγελέας: Τον Πατέλη με ποια δικαιολογία τον απολύσατε;

Μιχαλολιάκος: Απασχολούσε την κοινή γνώμη και ο Πατέλης και ο Καζαντζόγλου και θέλαμε μέχρι να καθαρίσουν τα πάντα. Ήταν υπάλληλοι του κόμματος, δεν μπορούσα να τους διαγράψω μπορούσα να τους απολύσω.

Ο Πατέλης, ο Καζαντζόγλου, η τοπική της Νίκαιας στο σύνολό της, δεν ήταν οι μόνοι που απασχολούσαν την Δικαιοσύνη. Αντίθετα όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε δηλώσει στην απολογία του, κι άλλα μέλη -όπως ο ίδιος- είχαν απασχολήσει την Δικαιοσύνη, χωρίς όμως να αποπέμπονται από το κόμμα, καθώς το τελευταίο τους αναγνώριζε το τεκμήριο της αθωότητας. Στην περίπτωση της Νίκαιας γιατί άλλαξε αυτή η στάση;

Αντίστοιχο «άδειασμα» επεφύλασσε και για το στέλεχος της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και άλλοτε προσωπικό του οδηγό, Σωτήρη Δεβελέκο. Ερωτώμενος σχετικά με συνομιλίες στις οποίες ο Δεβελέκος επιχαίρει για τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, δεν αφήνει καν την πρόεδρο να ολοκληρώσει την ερώτησή της και απαντά:

Μιχαλολιάκος: Αυτές οι συνομιλίες του…. με κατηγορεί στις συνομιλίες του. Λέει τα χειρότερα για μένα. Ότι θέλει να φύγουμε εμείς από τη ΧΑ.

Πρόεδρος: Λέει όμως και «για 100 μαλάκες σε όλη την Ελλάδα να σκοτώσουν και να σκοτωθούν….»

Μιχαλολιάκος: Και ταυτόχρονα κατηγορεί εμένα γιατί εγώ ήμουν εναντίον αυτών των πραγμάτων και ήθελα νόμιμο πολιτικό αγώνα. Με τι θα κάναμε με καραμπίνες; Είναι δυνατόν;

«Είναι αυτό καταστατικό εγκληματικής οργάνωσης;»

Ερωτώμενος σχετικά με ένα πινγκ – πονγκ δημοσιευμάτων μεταξύ της εφημερίδας της Χρυσής Αυγής και του περιοδικού Σχολιαστής, κομμάτια από την οποία υπάρχουν αυτούσια στο καταστατικό του 1994 που με τόσο πάθος αρνείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο αρχηγός της Χρυσής αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε σχέση ακόμα και με το έντυπο της Χρυσής Αυγής.

Εκτός από το να δηλώνει την άγνοιά του για το εν λόγω κείμενο, το οποίο δηλώνει ρητά τον εθνικοσοσιαλιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης του, ο Μιχαλολιάκος μπαίνει στον… πειρασμό να «υπερασπιστεί» και το κείμενο, ως ανόητο μεν, ποινικά αδιάφορο δε.

Πρόεδρος: Είναι παράξενο να έρχεται ένα παλιό καταστατικό και υπάρχουν αυτούσια και σε άρθρα…

Μιχαλολιάκος: Είναι καταστατικό εγκληματικής οργάνωσης; Ένα ανόητο κείμενο είναι.

Πρόεδρος: Δεν είναι αυτό το ερώτημα

Μιχαλολιάκος: Δεν του έδωσα καμία σημασία για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει καμία σημασία.

Πρόεδρος: Άρα δεν παρακολουθούσατε, δεν διαβάζετε.

Μιχαλολιάκος: Ήταν κάποια άποψη που μου ήταν αδιάφορη. Δεν ήταν κάτι επιλήψιμο.

Πρόεδρος: Τα δυο αποσπάσματα είναι του 1990 και του 1998, δεν βρέθηκαν κάποιοι να πουν ότι είναι ψέμματα, δεν αφορούν την ιδεολογία μας.

Μιχαλολιάκος: Αν απαντούσαμε στα πάντα που έγραφαν για εμάς, θα θέλαμε 100 υπαλλήλους και μέχρι το 2012 δεν είχαμε ούτε έναν.

Πρόεδρος: Αυτό όμως μιλούσε για εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία.

Μιχαλολιάκος: Από το 1992 και μετά το έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ιδεολογία μας είναι ο λαϊκός εθνικισμός.

Το τηλέφωνημα στον Δεβελέκο και το άδειασμα του Λαγού

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος πιστός στην τακτική του να «αδειάζει» τα στελέχη του για να σωθεί ο ίδιος, ερωτώμενος σχετικά με ενδεχόμενο κλήσης του Σωτήρη Δεβελέκου για να αναγνωρίσει την επομένη της δολοφονίας τον Γιώργο Ρουπακιά σκέφτεται αρχικά να διαψεύσει την παρουσία του στον ίδιο χώρο με τους Κασιδιάρη, Λαγό. Επιλέγει όμως άλλον δρόμο:

Πρόεδρος: Στο τηλεφώνημα συμβουλεύει ο Λαγός τον Δεβελέκο για την αναγνώριση Ρουπακιά;

Μιχαλολιάκος: Υπάρχει στη δικογραφία. Εγώ ήμουν της απόψεως να έρθουν και να πουν ό,τι ξέρουν. Ήθελα όλα να βγουν στο φως.

Πρόεδρος: Αυτή την θέση; Το «τον Ρουπακιά δεν τον ξέρουμε»; Ο Λαγός;

Μιχαλολιάκος: Δεν ξέρω.

Πρόεδρος: Αυτή την συνομιλία την ακούσατε; Ήσασταν παρών;

Μιχαλολιάκος: Δεν ξέρω, μπορεί. Αλλά ήμουν της απόψεως να εμφανιστούν όλοι στη Δικαιοσύνη και να μιλήσουν. Εγώ είπα να μην αποκρύψει κανείς τίποτε. Όλα στο φως.

Πρόκειται για το τηλεφώνημα, κατά το οποίο Λαγός, Κασιδιάρης και Μιχαλολιάκος συμβουλεύουν τον Σωτήρη Δεβελέκο τι στάση να κρατήσει σε περίπτωση που κληθεί να αναγνωρίσει τον Ρουπακιά. Ο Λαγός ακούγεται να λέει «δεν τον ξέρεις», ο Ηλίας Κασιδιάρης τον προτρέπει «να μην πάει», ενώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος διαφωνεί λέγοντας πως «θα φανεί ύποπτο». Η απάντησή του στο δικαστήριο, αφήνει πάντως έκθετο τους άλλους δύο.

Ο αρχηγός όμως είχε και άλλα βέλη για τον πρώην… πιστό του στρατιώτη Λαγό. Συγκεκριμένα, ερωτώμενος από την εισαγγελέα σχετικά με την προαναγγελία της επίθεσης στο ΠΑΜΕ από τον Γιάννη Λαγό, σημείωσε πως «υποθέτω ότι το έλεγε μεταφορικά και πολιτικά. Υποθέτω πάντα, δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό καθενός».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ρωτήθηκε όμως και για τα μηνύματα του Γιάννη Λαγού μετά το πέρας της επίθεσης που επιχαίρουν γι αυτήν. Και απάντησε πως «δεν μου άρεσαν καθόλου».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy