Τα ασφαλτικά εργοστάσια πνίγουν κοινότητες της Λεμεσού

Τοπικές Αρχές και κάτοικοι ζητούν από την κυβέρνηση ανάληψη ευθυνών

 

Την άμεση απομάκρυνση των εργοστασίων ασφάλτου που λειτουργούν στην περιοχή τους απαίτησαν για μια ακόμα φορά χθες με εκδήλωση διαμαρτυρίας οι τοπικές Αρχές και οι κάτοικοι των κοινοτήτων Μονής, Μοναγρουλλίου, Πύργου και Ασγάτας, τονίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους αλλά και στο περιβάλλον τέτοιου είδους βιομηχανίες.

Δεκάδες κάτοικοι της επηρεαζόμενης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και μικρών παιδιών, συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί έξω από Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο «Αγίων Αναργύρων» Μονής – Μοναγρουλλίου εκφράζοντας την έντονη αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι, παρ’ όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις τους, η κυβέρνηση παραμένει απαθής μπροστά στο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η παρουσία και η λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου στην περιοχή.

«Η υγεία μας πάνω από όλα», «Σταματήστε τη ρύπανση» και «Έξω τα ασφαλτικά –  Καθαρό περιβάλλον», ήταν τα κύρια συνθήματα – απαιτήσεις στα πανό και τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι, οι οποίοι, όπως ανέφεραν σε σχετικές ομιλίες τους οι κοινοτάρχες των τεσσάρων επηρεαζόμενων κοινοτήτων, έχουν αγανακτήσει από τη λειτουργία των δύο εργοστασίων ασφάλτου στην περιοχή.

Υπέδειξαν ιδιαίτερα ότι από αυτή τη δραστηριότητα οι κάτοικοι υποφέρουν από τις έντονες και αποπνικτικές οσμές. Μια κατάσταση που, όπως τόνισαν, προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, δυσφορία και δύσπνοια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι τέσσερις κοινότητες απαιτούν άμεσο κλείσιμο των εργοστασίων και μετακίνησή τους σε άλλους χώρους, μακριά από την περιοχή τους και άλλες κατοικημένες περιοχές, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν σε λήψη δυναμικότερων κινητοποιήσεων.

Όπως επεσήμαναν οι κοινοτάρχες, ενώ από το 2019 υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες για το ένα εργοστάσιο που λειτουργούσε στην περιοχή, στην πορεία λειτούργησε και το δεύτερο, ενώ και τα δύο μαζί εργάζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ. Επέκριναν, παράλληλα, τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων προς επίλυση του προβλήματος.

Να σημειωθεί ότι με κοινή επιστολή τους την περασμένη εβδομάδα στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τα Συμβούλια των τεσσάρων κοινοτήτων, καταγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή, απαιτούν άμεσα το κλείσιμο των εργοστασίων ασφάλτου και τη μετακίνησή τους μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, τοπικές Αρχές και κάτοικοι εκφράζουν την αποφασιστικότητα και ετοιμότητά τους να προχωρήσουν σε λήψη δυναμικότερων κινητοποιήσεων.

Χρήστο Χαραλάμπους

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.