Τα αυτοκίνητα στην πρίζα

Του Άντρου Γ. Καραγιάννη*


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤον 19ο αιώνα το κυριότερο µεταφορικό µέσο ήταν τα άλογα και οι άµαξες. Οι χωµάτινοι δρόµοι ήταν γεµάτοι λακκούβες, αλλά, κυρίως, µε περιττώµατα των αλόγων και νεκρά άλογα, τα οποία πέθαιναν από υπερκόπωση και άλλες ασθένειες. Τον 20ό αιώνα η αστικοποίηση αύξησε τις ανάγκες σε αυτοκίνητα, τα οποία µόλυναν µε καυσαέρια το περιβάλλον.

Τον 21ο αιώνα ο πλανήτης πνίγεται στα απόβλητα, οι ωκεανοί είναι γεµάτοι πλαστικά, ενώ η εξόρυξη φυσικού αερίου αλλά και η παραγωγή άνθρακα προκαλούν ανεπανόρθωτη κλιµατική αλλαγή. Μέχρι το 2030 η χρήση άνθρακα θα πρέπει να περιοριστεί στο 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τον πολύ φιλόδοξο στόχο για κλιµατική ουδετερότητα µέχρι το 2050.

Αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως και η Κύπρος, προωθούν τη σταδιακή απόσυρση των παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων, παραχωρώντας οικονοµικά κίνητρα για την αντικατάστασή τους µε υβριδικά ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία είναι λιγότερο ρυπογόνα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Η Ευρώπη θα πρέπει µέχρι το 2030 να προωθήσει τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας στη βάση της «Πράσινης Συµφωνίας» για προστασία του περιβάλλοντος αλλά και διάσωση του πλανήτη.

Ένας ορθός τρόπος επίτευξης του στόχου της κλιµατικής ουδετερότητας µέχρι το 2050 είναι η βιώσιµη κινητικότητα και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην αυτοκινητοβιοµηχανία. Αρκετοί άνθρωποι, µετά την πανδηµία, έχουν γίνει περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητοι και έχουν στραφεί προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα λόγω των ψηλών τιµών των καυσίµων.

Οι πολίτες, όµως, δεν είναι όλοι οικονοµικά ευκατάστατοι, για να µπορέσουν να αποκτήσουν αυτοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας και θέτουν ως προαπαιτούµενο την επιδότηση για την απόσυρση του παλιού και την αντικατάστασή του µε ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν ακόµα πλασαριστεί στην αυτοκινητοβιοµηχανία, λόγω της ψηλής τιµής αγοράς, της αυτονοµίας αλλά και του περιορισµένου αριθµού ταχυφορτιστών.

Ο ενδιαφερόµενος αγοραστής ηλεκτρικού αυτοκινήτου θέλει να γνωρίζει την απόσταση που µπορεί να διανύσει µε µια φόρτιση, η οποία σήµερα κυµαίνεται στα 350 περίπου χιλιόµετρα. Η γρήγορη φόρτιση της µπαταρίας του αυτοκινήτου αποτελεί πρόσθετο κίνητρο, ιδιαίτερα για τους οδηγούς που κάνουν πολλά ταξίδια. Ένα άλλο σοβαρό ζήτηµα είναι η υψηλή χρέωση στην κιλοβατώρα, η οποία κυµαίνεται µεταξύ 0,30 και 0,50 ευρώ ανά KWh, σύµφωνα µε στοιχεία του περιοδικού Auto της Εφηµερίδας των Συντακτών.

Αναµφισβήτητα όσο πιο πολλοί ανταγωνιστές και πάροχοι καταφέρουν να εµπλακούν στην ηλεκτροκίνηση, τόσο πιο πολύ θα µειωθούν οι τιµές, τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας για τις ανάγκες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και για κάλυψη της ιδιωτικής κατοικίας µε εγκατάσταση συστήµατος φωτοβολταϊκών στη στέγη, αποτελούν την κινητήρια δύναµη των παρόχων και ένα σηµαντικό κίνητρο για την αξιοποίηση των Α.Π.Ε., για εξοικονόµηση ενέργειας.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακριβά, η τιµή τους κυµαίνεται στις €50.000 περίπου, έχουν σοβαρό θέµα µε την αυτονοµία και γι’ αυτό επιβάλλεται η φόρτισή τους από το σπίτι, όπως γίνεται και µε τις συσκευές των κινητών τηλεφώνων. Στα πλεονεκτήµατά τους καταγράφονται το χαµηλό κόστος χρήσης, η επιτάχυνση και οι άνετοι εσωτερικοί τους χώροι.

Οι ακριβές µπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων περιέχουν λίθιο, το οποίο προέρχεται από τα κοιτάσµατα του Αφγανιστάν και αποθηκεύουν ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες, όµως είναι βαριές, τοξικές και έχουν ηµεροµηνία λήξης.

Μέχρι τα µέσα του 21ου αιώνα λοιπόν, όταν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποτελούν το ιδανικό µέσο µεταφοράς, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ανακύκλωσης και αντικατάστασης των παλιών µπαταριών, όπως γίνεται στην «κυκλική οικονοµία», για σκοπούς επαναχρησιµοποίησής τους.

Μόνο έτσι θα αποφύγουµε την ανεξέλεγκτη ακινητοποίηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή την απόρριψη των µπαταριών τους στη φύση, όπως γινόταν τον 19ο αιώνα µε το βασικότερο µεταφορικό µέσο που είχε στη διάθεσή του ο άνθρωπος.

* ∆ήµαρχος ∆ερύνειας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei