Πριν από τα Χριστούγεννα η ψήφιση των νομοσχεδίων για τα διαζύγια

Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια, για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει το οικογενειακό δίκαιο.

Αυτό λέχθηκε την Τετάρτη, κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, να διαβεβαιώνει ότι σε τρεις εβδομάδες θα οδηγηθούν ενώπιων των βουλευτών τα αναθεωρημένα κείμενα, αφού προηγουμένως τύχουν του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου, ώστε να αρχίσει η κατ’ άρθρο συζήτησή τους.

Σημειώνεται πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν στον γάμο και το διαζύγιο, τις σχέσεις γονέων και τέκνων, ενώ εισάγεται και συγκεκριμένο πλαίσιο αναφορικά με το συναινετικό διαζύγιο.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία με την ψήφιση των νομοσχεδίων μειώνεται η χρονική περίοδος, που πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ της γνωστοποίησης της πρόθεσης διαζυγίου στον Επίσκοπο και της καταχώρισης της αγωγής διαζυγίου από τους 3 μήνες στις 6 εβδομάδες, ενώ παραμένει η απλοποίηση της διαδικασίας παρέχοντας την επιλογή της ηλεκτρονικής καταχώρησης της γνωστοποίησης.

Σημειώνεται ότι ο νόμος αυτός εξαιρεί από την υποχρεωτική αυτή διαδικασία τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο επικαλούμενος λόγος διαζυγίου είναι η αφάνεια του συζύγου, η σοβαρή ψυχική νόσος του συζύγου, ενώ εισάγεται με το νομοσχέδιο η επιπλέον εξαίρεση, όταν ο επικαλούμενος λόγος είναι ο ισχυρός κλονισμός, λόγω βίας στην οικογένεια.

Κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρία η κ. Δράκου τόνισε ότι οι αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο εστιάζονται σε μια πιο παιδοκεντρική μεταρρύθμιση, με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού.

Επίσης, είπε πως οι αλλαγές στοχεύουν στην απλοποίηση των διαδικασιών, για να προσθέσει ότι οι όλες εισηγήσεις των εμπλεκομένων, που ακούστηκαν κατά την έναρξη των συζητήσεων, έχουν υιοθετηθεί στο σύνολό τους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Στέφη Δράκου οι λόγοι διαζυγίου θα είναι οι ίδιοι για όλες τις θρησκευτικές ομάδες, εξηγώντας πως θα διαγραφούν από το Σύνταγμα οι λόγοι διαζυγίου, που αναφέρονται στο Σύνταγμα, μεταξύ των οποίων, είναι και οι λόγοι του Καταστατικού της Εκκλησίας ως ήταν και η εισήγηση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ορισμένων πολιτικών δυνάμεων.

Εξήγησε ότι «με την υιοθέτηση της εισήγησης αυτής, θα ισχύουν πλέον οι ίδιοι λόγοι διαζυγίου, οι οποίοι θα είναι συγκεντρωμένοι στον περί Γάμου Νόμο, για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα αν κάποιος ανήκει στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία ή αν έχει τελέσει θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο».

Εξάλλου, σημείωσε ότι εισάγεται πρόνοια, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο, μετά από αίτημα ενός διάδικου ή όποτε ανήλικος συμμετέχει στη διαδικασία, να διατάξει ακροαματική διαδικασία ή μέρος αυτής να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να διασφαλιστεί η ιδιωτική ζωή των διαδίκων και του παιδιού.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, μάλιστα, ότι έχει υιοθετηθεί εισήγηση που έχει υποβληθεί, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα μέσω της ιδίας αίτησης, για οποιαδήποτε οικογενειακή διαφορά, να ξεκινά η διαδικασία και για άλλες οικογενειακές διαφορές μεταξύ των ίδιων μερών, δηλαδή με την αίτηση διαζυγίου να ξεκινά και η διαδικασία της γονικής μέριμνας, διατροφής, καθώς και των περιουσιακών διαφορών.

Σε ό,τι αφορά στο συναινετικό διαζύγιο, η αρμόδιας Υπουργός ανέφερε ότι έχει εκφράσει διαφορετική άποψη η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στο κατά πόσο πρέπει να είναι υποχρεωτική η έκδοσης απόφασης, για θέματα επιμέλειας και επικοινωνίας με τα τέκνα, ταυτόχρονα με την έκδοση του διαζυγίου.

«Εξακολουθούμε», είπε, «να πιστεύουμε ότι η πρόνοια πρέπει να παραμείνει ως έχει. Κατά την άποψη μας θα αποτελεί ένα κίνητρο για τους γονείς να λύσουν τις διαφωνίες τους αναφορικά και με τα παιδιά τους. Αφού σε τέτοιες περιπτώσεις επικρατεί συνήθως κλίμα συναίνεσης και όχι συγκρουσιακό, ευνοώντας έτσι τη συμφωνία των γονιών και σε θέματα επιμέλειας των παιδιών τους».

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης, είπε πως «η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου βρίσκεται στο σωστό δρόμο και στα σωστά χρονοδιαγράμματα», για να σημειώσει ότι θα φέρουν αποτελέσματα, αφού υπάρχει «απόλυτη συνεργασία με την Υπουργό Δικαιοσύνης και συνεργασία με όλα τα μέλη της Επιτροπής, ανεξαρτήτως κόμματος».

«Το υποσχεθήκαμε και θα το κάνουμε πράξη. Σε τρεις εβδομάδες θα έχουμε μπροστά μας τα αναθεωρημένα κείμενα και θα οδηγήσουμε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση σε ψήφιση, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων», ανέφερε.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην προσφορά και το συναινετικό κλίμα που επικράτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Επιτροπή Νομικών, ενώ υπογράμμισε την «εξαιρετική δουλειά» που γίνεται από την Υπουργό Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι «επειδή η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου αφορά στα παιδιά μας -και ειδικά τα παιδιά που έτυχαν δυστυχώς να είναι μέλη ενός γάμου, ο οποίος δεν ευτύχισε να επιτύχει- πρέπει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για κάνουμε μια παιδοκεντρική μεταρρύθμιση, για την οποία όλοι να είμαστε περήφανοι».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy