Μετά τη Λεμεσό ξεκίνησε να παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο και στη Λάρνακα

• Κεντρική Τράπεζα: «Απαιτείται στενή παρακολούθηση και εγρήγορση»

Τα «χρυσά» διαβατήρια φουσκώνουν τις τιμές των κατοικιών, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τις τιμές των ενοικίων, σύμφωνα με νέα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα η Εποπτική Αρχή επισημαίνει σε σχετική έκθεσή της ότι παρόμοιο φαινόμενο με αυτό της Λεμεσού ξεκίνησε να παρατηρείται και στη Λάρνακα, η οποία επίσης προχώρησε πρόσφατα στην παραχώρηση αδειών για ανέγερση πύργων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «οι διακυμάνσεις των τιμών κατοικιών παρουσιάζουν αρκετή ανομοιογένεια, τόσο μεταξύ επαρχιών όσο και μεταξύ περιοχών εντός της ίδιας επαρχίας», κυρίως λόγω των ξένων επενδύσεων. Επισημαίνεται μάλιστα ότι «εκτός από τη Λεμεσό αντίστοιχα υψηλές αυξήσεις παρουσιάζονται πλέον και στις τιμές διαμερισμάτων στη Λάρνακα, οι οποίες σύμφωνα με εσωτερική ανάλυση της ΚΤ οφείλονται σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, όπως και στην περίπτωση της Λεμεσού. Στις εν λόγω περιοχές», προστίθεται, «φαίνεται να υπάρχει σε εξέλιξη δραστηριότητα που σχετίζεται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), αλλά και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών μόνιμης διαμονής (permanent residence)». Αναφέρεται ακόμη ότι το πιο πάνω φαινόμενο οδήγησε ήδη στην «επιτάχυνση στις αυξήσεις των ενοικίων στη Λάρνακα, τα οποία, σύμφωνα με στοιχεία του Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) Cyprus, ενώ ήταν καθηλωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 2018 και εντεύθεν παρουσιάζουν αισθητές αυξήσεις».
Η ΚΤ σημειώνει ότι «ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Κύπρο συνεχίζει να καταγράφει ανοδική πορεία, παράλληλα με την ανάκαμψη διαφόρων μακροοικονομικών δεικτών, αλλά και της ευρύτερης οικονομίας». Προειδοποιεί ωστόσο ότι: «Εντούτοις, απαιτείται στενή παρακολούθηση του τομέα και εγρήγορση στις εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ΜΕΔ».

Ταχύτερη αύξηση των τιμών στα διαμερίσματα

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές των κατοικιών βρίσκονται σε ανοδική πορεία λόγω της αυξημένης ζήτησης για αγορά ακινήτων, τόσο για σκοπούς ιδιοκατοίκησης όσο και για σκοπούς επένδυσης. Αναφέρεται επίσης ότι προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν οι ξένες επενδύσεις και ο νέος εγχώριος δανεισμός.

Ανά κατηγορία ακινήτων, όπως αναφέρεται, «οι τιμές διαμερισμάτων φαίνεται να ανακάμπτουν ταχύτερα σε σχέση με τις τιμές οικιών, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαμερίσματα γενικότερα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις ως επένδυση σε σχέση με τις οικίες». Επισημαίνεται επίσης ότι «τα διαμερίσματα φαίνεται να είναι η προτιμητέα επιλογή για αγοραστές που θέλουν να μείνουν κοντά στα κέντρα των πόλεων, όπως νέα νοικοκυριά».

Ανά επαρχία και τύπο ακινήτου

Σύμφωνα με τα στοιχεία σε τριμηνιαία βάση (πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018), οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,8%. Ανά τύπο οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν κατά 0,6% και των διαμερισμάτων κατά 0,9%.

Επίσης, σε ετήσια βάση (πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018) οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,7%. Ανά τύπο οι τιμές στις οικίες αυξήθηκαν κατά 2,1% και των διαμερισμάτων κατά 3,9%.

Λευκωσία: Αύξηση των τιμών κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση και 1,7% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκαν κατά 1,3% σε ετήσια βάση.

Λεμεσός: Αύξηση των τιμών κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 5,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση και 4,5% σε ετήσια βάση. Επίσης οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση και 7,3% σε ετήσια βάση.

Λάρνακα: Αύξηση των τιμών κατά 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 3,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και 1,4% σε ετήσια βάση. Επίσης οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 3,8% σε τριμηνιαία βάση και 9,5% σε ετήσια βάση.

Πάφος: Αύξηση των τιμών κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 1,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και 0,7% σε ετήσια βάση. Επίσης οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1,7% σε τριμηνιαία βάση και 1,8% σε ετήσια βάση.

Αμμόχωστος: Μείωση των τιμών κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση 2,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι τιμές των οικιών μειώθηκαν κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκαν κατά 0,5% σε ετήσια βάση. Επίσης οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκαν κατά 6,7% σε ετήσια βάση.

Γενικός Δείκτης Τιμών κατοικιών

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου