Τα «έχωσε» στη Δημόσια Υπηρεσία ο Οδυσσέας – «Ακατάλληλοι διευθυντές και παθογένειες»

Την θέση ότι στη Δημόσια Υπηρεσία υπάρχουν διευθυντές που είναι ακατάλληλοι για τις θέσεις που υπηρετούν εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για το θέμα της άρνησης και της αργοπορίας Υπουργείων, Υπηρεσιών και τμημάτων του κράτους, να απαντήσουν σε επιστολές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σημείωσε ωστόσο ότι ανάμεσα στο προσωπικό υπάρχουν, εξαίρετοι, μέτριοι αλλά και ανίκανοι υπάλληλοι. Επίσης είπε ότι η Υημόσια Υπηρεσία αντιμετωπίζει παθογένειες, ενώ έκανε λόγο για έλλειψη κατάλληλης ηγεσίας και οργάνωσης αλλά και για ανυπαρξία μετρήσιμων στόχων των υπαλλήλων της Υημόσιας Υπηρεσίας.

Κατά τη συζήτηση, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επικεντρώθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται από υπηρεσίες και υπουργεία στο να απαντήσουν στις επιστολές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που η Υπηρεσία στέλνει μια επιστολή και μετά από πέντε υπενθυμίσεις, δεν λαμβάνει καμία απάντηση. Σημείωσε ότι η χρονική διάρκεια για κάθε υπενθύμιση είναι περίπου 2 μήνες. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν λάβουν απάντηση και τη 6η φορά, τότε στέλνουν επιστολή στον Διευθυντή του Υπουργείου να απαντήσει αλλιώς στη συνέχεια ενημερώνουν τον αρμόδιο Υπουργό.

Αναφέρθηκε μάλιστα και σε περίπτωση που μετά τις πέντε υπενθυμίσεις ακόμα και ο Υπουργός στον οποίο απευθυνθήκαν δεν τους απάντησε.

Μια περίπτωση ήταν τον Μάρτιο του 2019  με το Υπουργείο Υγείας το οποίο ζητούσε διευκρινίσεις για παράνομη ημιαπασχόληση στο ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Επίσης, ο κ. Μιχαηλίδης  αναφέρθηκε και στις τοπικές αρχές, όπως ο Δήμος Παραλιμνίου, ενώ σημείωσε πως προβλήματα υπήρξαν και με τις κοινότητες Σινά, Όρους και Στρουμπιού.

Παράλληλα ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι πρωταθλητής στις καθυστερήσεις είναι το Τμήμα Φορολογίας, λέγοντας ότι εκκρεμούσαν 50 επιστολές, με την πιο παλιά να είναι από το 2015.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, από τον οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε τον Μάιο του 2021 αντίγραφο σύμβασης που υπογράφηκε με ιδιωτικό νοσηλευτήριο

Όπως είπε, έστειλαν υπενθυμίσεις και ακόμα δεν έλαβαν το αρχείο και για αυτό επικοινώνησαν με τον υπουργό Υγείας για διευθέτηση του θέματος.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι και στη Νομική Υπηρεσία υπάρχει καθυστέρηση στο να δοθούν γνωματεύσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι σε περίπτωση που επείγει ένα θέμα τότε λαμβάνουν απάντηση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Ανέφερε ότι εκκρεμούν τέσσερις περιπτώσεις γνωματεύσεων από το 2020.

Ο κ. Μιχαηλίδης γνωστοποίησε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο, θα είναι έτοιμη η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα οικονομικά θέματα και ατασθαλίες του ΟΚΥπΥ και ΟΑΥ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.