Τα έκαναν πλακάκια, κυβέρνηση – ξενοδόχοιΕτοιμάζονται να κλείσουν τα ξενοδοχεία οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται η διαφορά στην ανάγνωση προνοιών της συλλογικής σύμβασης που υπογράφτηκε μόλις πρόσφατα, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να μην εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα. Έτσι οξύνεται η ένταση στην τουριστική βιομηχανία, αφού στις τάξεις των εργαζομένων επικρατεί μεγάλος αναβρασμός. Μάλιστα αυτή τη φορά, στο πλευρό των εργοδοτών έχει ταχθεί ξεκάθαρα και η Κυβέρνηση, μέσω της υπουργού Εργασίας.

Η συνάντηση, που κάλεσε η υπουργός Εργασίας για τα θέματα της ερμηνείας της συμφωνίας της συλλογικής σύμβασης, στην οποία συμμετείχαν οι συντεχνίες και οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι έληξε άδοξα καθώς δεν υπήρξε σύγκλιση.

Μάλιστα η σύγκρουση κρίνεται αναπόφευκτη, αφού η υπουργός συντάχθηκε απροκάλυπτα υπέρ των εργοδοτών, με το κλίμα να εκρήγνυται. Σε αντίδρασή τους, σε όσα είδαν να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια τους, οι συντεχνίες σε αυστηρό ύφος διερωτήθηκαν κατά πόσον υστερούν νοητικά και δεν κατάλαβαν τι έχει συμφωνηθεί. Χωρίς να πάρουν απάντηση από κανέναν.

Ως εκ τούτου στους εργαζόμενους δεν απομένει καμία επιλογή από τη λήψη δραστικών μέτρων. Η αρχή στη λήψη των μέτρων θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη η ώρα 10 το πρωί, σε κοινή συνάντηση μεταξύ των εκτελεστικών συμβουλίων των δύο συντεχνιών.

Την ίδια ώρα που οι εργοδότες αρνούνται να επαναφέρουν εργασιακά δικαιώματα, ο τουρισμός για τον μήνα Ιανουάριο ήταν ο υψηλότερος που είχαμε στην Κύπρο μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 85.622 σε σύγκριση με 81.970 τον Ιανουάριο 2019, σημειώνοντας αύξηση 4,5%.

ΜΕΣΟΤΙΤΛΟΣ}Οι διαφορές στην ερμηνεία της σύμβασης

Οι διαφορές που υπάρχουν αφορούν τα έτη τα οποία θα ληφθούν υπόψη για σκοπούς υπολογισμού της μονάδας που θα ενσωματωθεί στους μισθούς των εργαζομένων. Επίσης υπάρχει άρνηση των ξενοδόχων να καταβάλουν τις συμφωνηθείσες αυξήσεις σε όλο το προσωπικό ενώ παραβιάζονται και οι κατώτατοι μισθοί που προνοούνται στο διάταγμα της Υπουργού Εργασίας με αυθαίρετες αλχημείες εκ μέρους των ξενοδόχων επί των μισθών υπαλλήλων που έχουν συμβόλαια ή εργάζονται με φιξ μισθούς.

Ταυτόχρονα, οι εργοδότες αμφισβητούν το δικαίωμα των συντεχνιών να εισπράττουν τις εισφορές του Ταμείου Ευημερίας όπως προνοείται από σχετική συμφωνία και η οποία εντάχθηκε στους κανονισμούς για τους όρους υπηρεσίας στα ξενοδοχεία, με βάση την τελευταία συμφωνία.

Γιάννης Κακαρής