Παράθυρα/ Ορίζοντας

Τα εκπαίδευσα καλά. Για έναν τέλειο κόσμο. Πώς θα επιβιώσουν σε αυτό εδώ;

Νέος κύκλος παραστάσεων για Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ

 «Μια παράσταση που αμφισβητεί τα θεμέλια ενός παρωχημένου και ανεύθυνου εκπαιδευτικού συστήματος, μακριά από την ανθρωπιστική, την πραγματιστική και την εμπειρική διαδικασία συνοικοδόμησης της γνώσης»
Γιώργος Σαββινίδης
«Μια εξαίρετη ευκαιρία σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους να γνωρίσουν –και επιβάλλεται να γνωρίζουν–  τον Κόρτσακ και το έργο του.»
Μαρία Χαμάλη

Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ του Ντέιβιντ Γκρεγκ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη, έπειτα από την επιτυχία που σημείωσε πέρσι, είναι πανέτοιμο και φέτος στο πλαίσιο του Δράσεις 2020-2021 Νέος σε έρημο νησί να δώσει ξανά βήμα στο βλέμμα παιδιών και εφήβων και να παραδώσει ένα ουσιαστικό μάθημα για τη δημοκρατία και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Λίγα λόγια για το έργο

Τελευταίες μέρες στο ορφανοτροφείο του γιατρού και παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ στο γκέτο της Βαρσοβίας, το 1942. Λίγο πριν την αποστολή των παιδιών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα, ένα καινούργιο μέλος, ο Άτζιο, ένα αγόρι μεγαλωμένο στους δρόμους, θα κάνει τον Κόρτσακ να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του».

Ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρεγκ εξετάζει την αξία της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας σε έναν κόσμο όπου κάθε ανθρώπινη ιδιότητα μοιάζει να χάνεται. Η παράσταση αναδεικνύει με ευαισθησία τους δεσμούς αγάπης και αλληλοσεβασμού ανάμεσα στον «γερο-δόκτορα» και τους «μικρούς ανθρώπους», όπως ο Κόρτσακ αποκαλούσε τα παιδιά. Μια ωδή στην ανθρωπιά, στο μεγαλείο της προσφοράς και στην ανεξάντλητη δύναμη της αγάπης.

Με αφορμή τη παράσταση ο σκηνοθέτης μας είχε αναφέρει παλαιότερα τα ακόλουθα: «Το κείμενο αυτό πέρα από το ότι υπήρξε η αρχική μας γνωριμία με τον Κόρτσακ είναι ένα όμορφο και ιδιαίτερο κείμενο όπου ο Greig -γνωστός από την ενασχόληση του με ένα πιο πολιτικό θέατρο- βάζει τους ηθοποιούς να αφηγηθούν την ιστορία των τελευταίων ημερών στο ορφανοτροφείο του Γιάνους Κόρτσακ στο γκέτο της Βαρσοβίας. Ενώ ο κλοιός των Ναζί σφίγγει γύρω τους, ο Κόρτσακ προσπαθεί να διατηρήσει την κοινότητα που έχτισε μέσα στο ορφανοτροφείο του και να φροντίσει και να προστατέψει τα παιδιά του. Ένα καινούριο μέλος όμως, ο Άτζιο, ένα παιδί μεγαλωμένο στους δρόμους του γκέτο, θα τον κάνει να αναρωτηθεί για την αξία των πιστεύω του. Η παράσταση απευθύνεται σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης, αλλά θα υπάρξουν και κυριακάτικες παραστάσεις για το ευρύτερο κοινό.»

Από την πλευρά της η δραματούργος της παράστασης Ελένη Μολέσκη σημειώνει «ότι η παράσταση ρωτάει, όπως σημειώνει και ο συγγραφέας David Greig: «όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την καταπίεση και την αδικία, αμυνόμαστε με επιθετικότητα και υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας όπως ο Άτζιο; Ή αμυνόμαστε με το παράδειγμά μας, όπως ο Κόρτσακ, με το να αρνούμαστε να στιγματιστούμε από τον κυνισμό και τη φαυλότητα; Με το να καταφεύγουμε στο καλό;».

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση:    Σοφία Γρηγορίου – Γιάννης Καραούλης, Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης, Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη, Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου, Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου, Κίνηση: Έλενα Χριστοδουλίδου, Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρέου
Παίζουν: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Παναγιώτης Λάρκου, Αντρέας Μακρής, Τάριελ Μπερίτζε

Λευκωσία: Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 18:00

Η παράσταση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό οδηγό και έκθεση για τη ζωή του Γιάνους Κόρτσακ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy