Τα εμπόδια που επιβάλλονται στους εγκλωβισμένους από το κατοχικό καθεστώς, συζητήθηκαν στην Επ. Προσφύγων

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδρά τάχιστα και να αναδεικνύει τα εμπόδια και τις δυσκολίες, που επιβάλλονται συνεχώς στους εγκλωβισμένους από το κατοχικό καθεστώς, τόσο προς τον ΟΗΕ, όσο και διεθνώς, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, η οποία είπε πως επιβάλλεται η λήψη περαιτέρω μέτρων για στήριξη των εγκλωβισμένων.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η οποία εξέτασε θέματα που αφορούν στους εγκλωβισμένους, η κ. Κουκουμά είπε πως «αποτελεί αντικειμενική παρατήρηση, αλλά και διαπίστωση του ίδιου του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι υπάρχει μια νέα, διαφορετική και χειρότερη αντιμετώπιση των εγκλωβισμένων από το κατοχικό καθεστώς».

«Για αυτό το λόγο», είπε, «θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδρά τάχιστα και να αναδεικνύει τα εμπόδια και τις δυσκολίες, που επιβάλλονται συνεχώς στους εγκλωβισμένους, τόσο προς τον ΟΗΕ, όσο και διεθνώς».

Σε ό,τι αφορά στη στήριξη των εγκλωβισμένων από την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε πως υπάρχουν ακόμη ζητήματα ανοικτά, τα οποία τέθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής προς τον Επίτροπο Προεδρίας και για τα οποία αναμένουν από την Κυβέρνηση να τα επιλύσει.

Όπως είπε, «έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει στασιμότητα στη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς χώρου, για τη διανομή των τροφίμων, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις νεαρών εγκλωβισμένων, οι οποίοι παρακολουθούν μεταπτυχιακές σπουδές στις ελεύθερες περιοχές, στους οποίους έχει τερματιστεί η καταβολή του επιδόματος εγκλωβισμένου».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη για να παραχωρηθεί στεγαστική βοήθεια στα παιδιά των εγκλωβισμένων, ώστε να συντηρήσουν τις κατοικίες των γονιών τους στα κατεχόμενα, καθώς και τοποθέτηση κοινωνικού λειτουργού για τους εγκλωβισμένους, ώστε να τους βοηθήσει και να τους στηρίξει απέναντι στις συνέπειες των μέτρων για την πανδημία.