Τα ενοίκια «στραγγαλίζουν» τους φοιτητές με την ανοχή του κράτους

Η κρατική αδυναμία ή και απροθυμία να δοθούν λύσεις στα σοβαρά φοιτητικά προβλήματα, με κύριο το στεγαστικό, που πηγάζει από την αντικοινωνική κυβερνητική πολιτική των τελευταίων χρόνων, οδηγεί τη φοιτητική κοινότητα στην απόγνωση.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το στεγαστικό πρόβλημα για τους φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, αφού, κατά γενική παραδοχή, η Λεμεσός έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, γεγονός που αναπόφευκτα προκαλεί την αντίδραση των φοιτητών, οι οποίοι ζητούν από κάθε αρμόδια Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της.

Μάλιστα μελέτη του Υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι τα ενοίκια στη Λεμεσό αυξήθηκαν κατά 40% τα τελευταία τρία χρόνια.

Απόφαση ΦΕΤΕΠΑΚ μετά από πρωτοβουλία της Προοδευτικής

Σε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης ΤΕΠΑΚ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ των προβλημάτων που συζητήθηκαν και τέθηκαν από την «Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών» ήταν και τα ψηλά ενοίκια, στα οποία όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, αλλά αποτελούν και παράγοντα που επηρεάζει τη συνέχιση ή και την έναρξη των σπουδών για πολλούς φοιτητές και κυρίως πρωτοετείς.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχει συνεχώς μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των ενοικίων των διαμερισμάτων, τόσο στην περιοχή του κέντρου όπου εδρεύει το ΤΕΠΑΚ όσο και στην πόλη γενικότερα, η ΦΕΤΕΠΑΚ τονίζει ότι αυτή η κατάσταση δυσκολεύει τη φοίτηση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο, αφού οι τιμές των ενοικίων υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Αυτό αποδίδεται από τη μια στο ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση διαμερισμάτων από υφιστάμενους και μελλοντικούς φοιτητές αλλά και νέους που μετά τις σπουδές τους μένουν και εργάζονται στη Λεμεσό και από την άλλη στο ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να βάζει ένα όριο και να αποτρέπει την αισχροκέρδεια. Καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια που γίνεται από τους ιδιώτες να αυξήσουν τα κέρδη τους πάνω στις πλάτες των φοιτητών, νέων εργαζόμενων ή άλλων ευάλωτων ομάδων, η ΦΕΤEΠΑΚ καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές, οργανωμένα σύνολα και φορείς να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που δημιουργούν τα ψηλά ενοίκια σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.