Τα εντάλματα πονούν… την Τουρκία

Η κυβέρνηση αναμένει αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις

Από τη μια οι διπλωματικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας επαίρονται για την αποτελεσματικότητα των νομικών μέτρων που πήραν για την αντιμετώπιση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και από την άλλη δεν γνωρίζουν αν το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» έχει προχωρήσει σε γεώτρηση ή όχι! Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι αμφιλεγόμενες:

«Και ξεκίνησαν και δεν ξεκίνησαν» ανέφεραν ανώτερες διπλωματικές πηγές που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ενώ παρέπεμπαν στη σταθεροποίηση του γεωτρύπανου από τις 4 Μαΐου.

Από την άλλη οι ίδιες πηγές επαίρονται για την «αποτελεσματικότητα» των νομικών μέτρων που έχουν ληφθεί, λέγοντας ότι η Τουρκία θορυβήθηκε από την «απειλή» για λήψη νομικών μέτρων, όπως είναι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για το προσωπικό του «Φατίχ» και όποιων άλλων εταιρειών συνδράμουν στο παράνομο έργο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ που δραστηριοποιείται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου πέραν της μέσης γραμμής.

Οι ίδιες πηγές χρησιμοποίησαν μάλιστα τη φράση ότι «τα μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά πονούν» την Τουρκία! Με την έκδοση διψήφιου αριθμού ενταλμάτων σύλληψης (κανένας δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 15 ή 16 ενταλμάτων που έχουν δημοσιευθεί) κάποιες ξένες εταιρείες που φέρονταν να συνεργάζονταν με το «Φατίχ» (π.χ. νορβηγική εταιρεία) φέρονται να έχουν σταματήσει τη συνεργασία με το τουρκικό γεωτρύπανο ή το προσωπικό τους έχει αποδεσμευτεί από την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, η παραβίαση από πλευράς Τουρκίας θεωρείται σοβαρή και πολύ έως εξαιρετικά σοβαρή αν η τουρκική εταιρεία προχωρήσει σε γεώτρηση. Η Λευκωσία πάντως φοβάται ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει και την απειλή της να στείλει δεύτερο γεωτρύπανο, πολύ πιθανόν στον κόλπο της Καρπασίας όπου έχουν γίνει ήδη έρευνες από το Μπαρμπαρός.

Μάξιμουμ στόχος

Μάξιμουμ στόχος

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 Ιουνίου βάσει των διακηρύξεων περί αλληλεγγύης και στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι θα επιβληθούν τελικά κυρώσεις προς την Τουρκία και σε ποια έκταση, ώστε αυτές πραγματικά «να πονούν» την κατοχική χώρα.

Για το Υπουργείο Εξωτερικών και την Κυπριακή Δημοκρατία οι τουρκικές γεωτρητικές δραστηριότητες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο (UNCLOS και εθιμικό). Το σημείο γεώτρησης από το Φατίχ βρίσκεται εντός της θαλάσσιας περιοχής, την οποία διεκδικεί ως μέρος της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, ενώ με δική της ομολογία αυτή η ενέργειά της δεν αφορά δικαιώματα των Τ/ κυπρίων αλλά δικά της. Σημειώνεται όταν ο «Πορθητής» έφτανε στα ανοιχτά της Πάφου, στις 4 Μαΐου, την επομένη η Λευκωσία κατέθεσε στον ΓΓ του ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγμένες του βόρειου και βορειοδυτικού ορίου της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της. Με την κίνηση αυτή καταδεικνύονται τα ακριβή όρια της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, δίνοντας το μήνυμα σε ξένες συνεργαζόμενες εταιρείες ότι η παραβίαση των ορίων συνεπάγεται παραβίαση της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει εύλογη βάση στο διεθνές δίκαιο για τις τουρκικές αξιώσεις στη δυτική θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, υποδεικνύοντας και τη γενική αποδοχή που υπάρχει από τη διεθνή κοινότητα και από τα κράτη της περιοχής για τη μέση γραμμή, ως τη σωστή προσέγγιση για την επίτευξη μιας δίκαιης οριοθέτησης.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy