Τα επικίνδυνα παιγνίδια με την ΑΤΑ

Της Ελένης Μαύρου

Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες δεν αποτυπώνεται μόνο στην αγωνία των ανθρώπων που προσπαθούν κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, να τα φέρουν πέρα, αλλά και στα ψυχρά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ενδεικτικά, αναφέρεται (στοιχεία του 2021, πριν ακόμα τις μεγάλες αυξήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) ότι την ώρα που οι τιμές στα βασικά αγαθά για την επιβίωση του κάθε νοικοκυριού είναι 9,2% πιο υψηλές στην Κύπρο από τον μέσο όρο της ΕΕ, οι μισθοί είναι σχεδόν 40% πιο χαμηλοί.

Και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα βρεθούμε ενώπιον μιας κρίσης πληθωρισμού. Ήδη, τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Κύπρο ανήλθε στο 8,8%, παραμένοντας στα υψηλά επίπεδα 40ετίας. Επιτάχυνση παρουσιάζει και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Τον Μάιο, ο πληθωρισμός άγγιξε στην Ευρωζώνη το 8,1% από το 2,0% της περασμένης χρονιάς και στην ΕΕ τον Μάιο έφτασε το 8,8% από το 2,3% του 2021.

Αύξηση του πληθωρισμού σημαίνει διαρκής μείωση της αγοραστικής δύναμης του χρήματος, με αποτέλεσμα για την αγορά των ίδιων προϊόντων και υπηρεσιών να απαιτούνται περισσότερα χρήματα από τα νοικοκυριά. Ζημιώνει μάλιστα περισσότερο εκείνους που έχουν σταθερά εισοδήματα, δηλαδή τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Γι’ αυτό συχνά λέγεται ότι ο πληθωρισμός είναι για τους μισθωτούς και συνταξιούχους η πιο σκληρή μορφή φορολογίας.

Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να αντιληφθεί κανείς, ακόμα και οι κυβερνώντες, ότι είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για στήριξη των εργαζομένων που έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης.

Και όμως…

Η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) είναι ένας μηχανισμός που μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για τα εισοδήματα των εργαζομένων. Ο Υπουργός Οικονομικών όμως, σε δηλώσεις του την περασμένη βδομάδα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποκαταστήσει την παραχώρηση ΑΤΑ στους εργαζομένους.

Άστε που ο υπουργός παρεμβαίνει σε εργασιακά θέσμια και παραβιάζει συμφωνία που συνομολόγησε το Υπουργείο Εργασίας για έναρξη διαλόγου μεταξύ συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων για την ΑΤΑ. Άστε που με τη θέση του ουσιαστικά στηρίζει την εργοδοτική πλευρά, η οποία επιμένει διαχρονικά στην κατάργηση της ΑΤΑ. Το πιο σοβαρό είναι ότι η παρέμβασή του παραγνωρίζει αλαζονικά την ακρίβεια που συνθλίβει τους εργαζομένους.

Δεν είναι, άλλωστε, με την ίδια αλαζονεία και αναλγησία που αρνούνται να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας και για προστασία των καταναλωτών (π.χ. μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, πλαφόν στα καύσιμα, κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα);

Κι ας δηλώνει ο Ν. Αναστασιάδης πως «τουλάχιστον στην Κύπρο και άλλες δύο χώρες της Ευρώπης υπάρχει η ΑΤΑ, η οποία σε κάποιο βαθμό αναπληροί, οπωσδήποτε ανάλογα και με τον πληθωρισμό, την απώλεια εισοδήματος».

Η αλήθεια είναι ότι ο ΔΗΣΥ παραμένει συνεπής στις ιδεοληψίες του αναφορικά με την ΑΤΑ -έναν «αναχρονιστικό» και «απαρχαιωμένο» θεσμό, όπως μας έκαναν πολλές φορές ξεκάθαρο.

Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι χρειάζονται μέτρα τώρα. Όλος, εκτός από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.