Παράθυρα/ Ορίζοντας / Φωτογραφία: Η Μνημοσύνη και ο Υποβολέας (Μαρία Λοϊζίδου, Σωκράτης Σωκράτους)


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤα έργα τέχνης στο νέο κτίριο του ΘΟΚ ας είναι η αρχή για εφαρμογή του Νόμου για  τον εμπλουτισμό δημοσίων κτιρίων με έργα τέχνης

Ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου 2020 με την υποβολή 45 εικαστικών προτάσεων η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού, αξιολόγησης και τελικής επιλογής για την τοποθέτηση έργων τέχνης στο νέο κτίριο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού αποτελούσε συμμόρφωση του Οργανισμού με το νόμο γνωστό ως 1% για τον εμπλουτισμό δημοσίων κτιρίων με έργα τέχνης μετά από αίτημα, μέσω δικηγόρου, των καλλιτεχνών Μαρίας Λοϊζίδου και Νίκου Κουρούσιη. Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στις 7 Ιουλίου στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ, η Ειδική Επιτροπή (Αντιγόνη Αθηαινίτη, πρόεδρος ΘΟΚ, Κατερίνα Νικήτα, Ιστορικός Τέχνης, Ευαγόρας Βανέζης, εκπρόσωπος Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών, Σοφία Χατζήπαπα, εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών (ΕΚΑΤΕ) και Διομήδης Κυθραιώτης, αρχιτέκτονας κτιρίου ΘΟΚ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

Οι προτάσεις που έχουν επιτύχει είναι για τα έργα Η Μνημοσύνη και ο Υποβολέας (Μαρία Λοϊζίδου, Σωκράτης Σωκράτους) και Κύτταρα (Θεόδουλος Γρηγορίου).

Η Μνημοσύνη Και Ο Υποβολέας Rotated
Η μνημοσύνη και ο υποβολέας (μαρία λοϊζίδου, σωκράτης σωκράτους)
Κύτταρα
Κύτταρα (θεόδουλος γρηγορίου)

Δεύτερες καλύτερες συμμετοχές το έργο Η ισορροπία της στιγμής ή The firmness of the moment ( Μαρία Λιανού) και  Street Lamp (Φάνος Κυριάκου).

Street Lamp
Street lamp (φάνος κυριάκου)
Η Ισορροπία Της Στιγμής
Η ισορροπία της στιγμής ( μαρία λιανού)
Οι ανακοινώσεις αυτές φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την υποχρέωση δεκάδων δημοσίων οργανισμών να συμμορφωθούν με το Νόμο και να προκηρύξουν διαγωνισμούς για τοποθέτηση έργων τέχνης στα κτίρια που έχουν αναγείρει αλλά και την υποχρέωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, στο υπουργείο του οποίου τηρούνται το σχετικό Μητρώο Δημοσίων Κτιρίων και το Μητρώο Έργων Τέχνης, να δώσει τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα και να διασφαλίσει την εφαρμογή του Νόμου.
  • Tα βραβευμένα έργα καθώς και όλες οι υποβληθείσες προτάσεις θα εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο θέατρο ΘΟΚ μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου (Τρίτη-Σάββατο) 10:00-13:30 και 16:00-18:00.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei