Τα ερωτήματα των Βαρωσιωτών θα απαντηθούν με ένα γόνιμο διάλογο

Του Ανδρέα Δ. Συμεού*

 

Έχω ήδη διατυπώσει τις απόψεις μου (με άρθρα στις εφημερίδες και άλλως πως) στο ερώτημα κατά πόσο θα πρέπει οι Βαρωσιώτες να προσφύγουν στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας (ΕΑΙ). Σήμερα θα σχολιάσω, με όλη την προσήκουσα εκτίμηση, τις απόψεις αυτών που αντιτίθενται στις προσφυγές, όπως είδαν το φως της δημοσιότητας, επειδή μόνο ένας γόνιμος διάλογος μπορεί να οδηγήσει στις ορθές αποφάσεις.

«Η Τουρκία προχωρεί σ’ αυτό το διάβημα με την ελπίδα ότι θα επιτύχει το στόχο της αποδοχής από την πλευρά μας της λύσης των δύο κρατών»: Καμιά μανούβρα της Τουρκίας δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να δεχτούμε αυτή τη λύση αν είμαστε σταθεροί στη θέση μας για λύση ΔΔΟ, την οποία στηρίζει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Είμαστε;

«(Με τις προσφυγές μας) εκθεμελιώνουμε τη βάση των Ψηφισμάτων 550 και 789, τα οποία ζητούν από την Τουρκία, και όχι από την υποτελή της διοίκηση, όπως παραδώσει την περιφραγμένη πόλη στα Ηνωμένα Έθνη»: Μα η ΕΑΙ (και προφανώς όλα τα όργανα του ψευδοκράτους), όπως έχει ξεκάθαρα αποφανθεί το ΕΔΑΔ, είναι όργανο της Τουρκίας. Για οποιαδήποτε απαράδεκτη απόφαση της ΕΑΙ ο ΕΚ αιτητής (αφού εξαντλήσει και τη διαδικασία έφεσης στο «Διοικητικό Δικαστήριο») μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας.

«Η Τουρκία θα έχει στο χέρι το επιχείρημα ότι οι Αμμοχωστιανοί επιστρέφουν υπό τουρκική διοίκηση, γιατί τότε η πόλη να επιστραφεί στα Ηνωμένα Έθνη;»: Ο απώτερος στόχος μας είναι το Βαρώσι να επιστραφεί στην Ε/Κ Συνιστώσα Πολιτεία, στο πλαίσιο μιας λύσης. Ήδη και οι δύο πλευρές έχουν περιλάβει τα Βαρώσια στους χάρτες που υπέβαλαν στο παρελθόν. Όσο περισσότεροι Ε/κ επιστρέψουν στο Βαρώσι, τόσο αποδυναμώνεται οποιαδήποτε αντίθετη πρόταση της άλλης πλευράς. Πολλοί Μαρωνίτες έχουν επιστρέψει ήδη υπό τ/κ διοίκηση (και μάλιστα το κράτος μας ενθαρρύνει την επιστροφή με εξαγγελία οικονομικής βοήθειας). Μήπως αυτό νομιμοποιεί την άλλη πλευρά να μην επιστρέψει τα μαρωνίτικα χωριά στα πλαίσια μιας λύσης; […]

«Η Τουρκία … μας σπρώχνει στις αγκάλες τις Επιτροπής όχι για να μας επιστρέψει την περιουσία, αλλά για να μας την αποσπάσει»: Η προσφυγή στην ΕΑΙ από ιδιοκτήτες περιουσιών στην περίκλειστη πόλη και ειδικά στην περιοχή η οποία έχει αποχαρακτηριστεί από «στρατιωτική ζώνη» καλύπτει όλα τα κριτήρια τα οποία θέτει ο σχετικός «νόμος» για αποκατάσταση της περιουσίας. Αν η ΕΑΙ αποφασίσει διαφορετικά, ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο ΕΔΑΔ, το οποίο αναμφίβολα θα τον δικαιώσει.

Με βάση όλα τα πιο πάνω, επαναλαμβάνω την ταπεινή μου άποψη: α) Ναι στις προσφυγές, αλλά στοχευμένα και επιλεκτικά, από ιδιοκτήτες που έχουν όλα τα εχέγγυα επιτυχίας, β) μοναδική επιδίωξη η αποκατάσταση της περιουσίας και οι αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης, γ) σε καμιά απολύτως περίπτωση να μη γίνει αποδεκτή η αποζημίωση (απαλλοτρίωση) της περιουσίας δ) σε περίπτωση απαράδεκτης απόφασης της ΕΑΙ να γίνουν (και πάλι στοχευμένα και επιλεκτικά) προσφυγές στο ΕΔΑΔ και ε) η νομική υπηρεσία του κράτους να συνδράμει και να συντονίσει τους αιτητές σε όλα τα στάδια.

* LLB, MSc (ULA), ARICS, επισκέπτης λέκτορας, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy