«Αναφορικά με χθεσινή νέα ανακοίνωση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) παρατηρεί με λύπη ότι για ακόμα μια φορά η οργάνωση αγνοεί επιδεικτικά τη νομοθεσία και τις πρόνοιες που έχει θεσπίσει η Πολιτεία με στόχο να εξασφαλίζει την ένταξη όλων των παιδιών στα σχολεία», υποστηρίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Όπως αναφέρει το ΥΠΠΑΝ, «η Πολιτεία διαθέτει συγκεκριμένη νομοθεσία που ορίζει πάγιες διαδικασίες για την ένταξη στα σχολεία και των παιδιών με αναπηρίες και όλων των άλλων παιδιών που συγκαταλέγονται στην ειδική εκπαίδευση. Αυτή τη νομοθεσία και τις πρόνοιες της εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα μάλιστα τα τελευταία χρόνια να εντάσσονται πολύ περισσότερα παιδιά με αναπηρίες στην εκπαίδευση».
«Συγκεκριμένα, ο ισχυρισμός ότι οι γνωματεύσεις των κατά νόμο ορισμένων επιτροπών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνουν τη φοίτηση παιδιών σε ειδικές μονάδες που λειτουργούν στα σχολεία, ισοδυναμούν με «πιέσεις για να συναινέσουν [οι γονείς] να βγάλουν τα παιδιά από τη γενική τάξη», είναι τόσο ανακριβής όσο και απαράδεκτος», ισχυρίζεται το Υπουργείο.
«Είναι πραγματικά λυπηρό ότι στη βάση επίμονων απόψεων και ιδεολογικών προκαταλήψεων που αντιστρατεύονται τη νομοθεσία, η ΚΥΣΟΑ όχι μόνο περιφρονεί τις επιτροπές ειδικών που προβλέπονται από το νόμο και μεριμνούν γι’ αυτά τα ζητήματα, αλλά δυσφημεί ατεκμηρίωτα και εντελώς αδικαιολόγητα και προσβάλλει ακόμα, δεκάδες επαγγελματίες και ειδικούς που συμμετέχουν σε αυτές», υποστηρίζει το ΥΠΠΑΝ.
Προστίθεται ότι «η επιμονή αυτών των μερικών προσώπων να απορρίπτουν τις ειδικές μονάδες, στις οποίες εργάζονται εκατοντάδες ειδικοί εκπαιδευτικοί, ούτως ώστε το σχολείο να μπορεί να πλαισιώνει κατάλληλα και να φροντίζει όσα παιδιά το χρειάζονται, επειδή απλώς έχουν διαφορετική προσωπική ιδέα, δεν μπορεί να ληφθεί ως κριτήριο σωστής αντιμετώπισης της αναπηρίας».
Το ΥΠΠΑΝ ισχυρίζεται επίσης ότι «προβληματίζει επίσης ο ισχυρισμός που προβάλλουν, σύμφωνα με τον οποίο η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Υπουργείο αυτή την περίοδο για να γίνονται έγκαιρες διαγνώσεις, σε πρώιμη ηλικία, ούτως ώστε να υπάρχει γνώση των αντικειμενικών αναγκών και να μπορεί να λαμβάνεται έγκαιρα μέριμνα που τυχόν χρειάζεται ή και να παρέχεται αποτελεσματική στήριξη σε παιδιά, ισοδυναμεί με «τσουβάλιασμα των παιδιών». Οπωσδήποτε όμως είναι εντελώς αντίθετος με διεθνείς πρακτικές και με την ευθύνη της Πολιτείας για μέριμνα και φροντίδα για όλα τα παιδιά».
«Η εξίσου ακατανόητη και εντελώς άδικη εχθρική διάθεση που επιδεικνύεται κατ’ επανάληψη από την ΚΥΣΟΑ για τα ειδικά σχολεία που λειτουργούν στη χώρα μας, μπορεί να βρει απάντηση στη γνώμη των ίδιων των γονέων των παιδιών σε αυτά τα σχολεία, χωρίς την ανάγκη άλλου σχολίου από την πλευρά του Υπουργείου», υποστηρίζεται.
«Θα περιμέναμε, ως Υπουργείο, από μια οργάνωση που είναι ταγμένη να υπερασπίζεται και να φροντίζει τις οργανώσεις αναπήρων να δείχνει πνεύμα συνεργασίας και να προσπαθεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και τα μέσα που διαθέτει η Πολιτεία γι’ αυτό τον σκοπό. Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα συνεχίσει πάντως να φροντίζει και να μεριμνά για την ένταξη όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τους Νόμους και τους Κανονισμούς της Πολιτείας», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΚΥΣΟΑ: Μισαναπηρικές στάσεις από το Υπουργείο Παιδείας
Σε πράγματα και θαύματα για διακρίσεις εναντίον παιδιών με αναπηρίες αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή της η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) η οποία κατηγόρησε χθες έντονα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για «ιδιαίτερη εχθρότητα, αμείλικτη αντίσταση, μισαλλόδοξες και μισαναπηρικές στάσεις», έναντι των παιδιών με αναπηρίες. Αυτή η στάση, αναφέρεται, εκφράζεται με την εμμονή από πλευράς Υπουργείου, όπως ανυποψίαστα αθώα παιδιά με αναπηρίες, αντί να φοιτούν στη γενική τάξη μέσα στην κοινότητα, γίνεται προσπάθεια για αποκλεισμό τους και εγκλεισμό σε «ειδικές» τάξεις.
Η ΚΥΣΟΑ αναφέρεται σε πρόσφατη περίπτωση 8χρονης μαθήτριας που επιθυμεί να φοιτά και να εκπαιδεύεται στην τάξη της με όλη την αναγκαία υποστήριξη, αλλά κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να τη μετακινήσουν.
Σημειώνεται ότι η 8χρονη «φέρει ήδη τραυματικές εμπειρίες (από συμπεριφορικές παρενοχλήσεις έως και βία), από τη σύντομη φοίτησή της σε ειδική μονάδα, όπου το Υπουργείο και οι λειτουργοί του που χειρίστηκαν την υπόθεση στο σχετικό χρόνο, άσκησαν αφόρητες πιέσεις, ακόμα και μέσω τρίτων προσώπων, περιλαμβανομένων πολιτικών και άλλων, με σκοπό τη στέρηση δικαιωμάτων». Έτσι, έκλεισαν την 8χρονη σε μια αίθουσα με τέσσερα άλλα παιδιά, όπου δεν γίνονται μαθήματα, δεν εφαρμόζεται κανένα αναλυτικό πρόγραμμα και ο χρόνος μοιράζεται ανάμεσα στα παιδιά ενώ τον περισσότερο χρόνο, τα παιδιά αυτά απλώς «απασχολούνται» με «δραστηριότητες».
Επίσης, προστίθεται, δυο μαθητές που «για 12η συνεχή βδομάδα είναι εκτός τάξης και κανένας από το Υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά να υποστηρίξει την οικογένεια και τα ίδια τα παιδιά για να συνεχίσουν στην εκπαίδευση».
Σε άλλη περίπτωση μητέρα (μονογονιός) κοριτσιού με Σύνδρομο Down μετά τη φοίτησή του στην Προδημοτική, παραπλανήθηκε από τους αρμόδιους του Υπουργείου και την έπεισαν να μεταφέρει το παιδί σε ειδική μονάδα όπου θα είχε ενισχυτική διδασκαλία. Τελικά «το περιβάλλον της ειδικής μονάδας δημιούργησε στη μαθήτρια τεράστιο άγχος (έπεσαν και τα μαλλιά της), είχε ως συνέπεια σοβαρή παλινδρόμηση και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που δεν υπήρχαν προηγουμένως».
Άλλη μαθήτρια σε νηπιαγωγείο της Λεμεσού είναι θύμα επιθετικής συμπεριφοράς από την ίδια την ειδική δασκάλα της τάξης της, ενώ αγνοήθηκαν οι συστάσεις ειδικών, όπως 8χρονο παιδί με αναπηρία φοιτήσει στη γενική τάξη σε σχολείο της γειτονιάς του.
Αποκλεισμός και εκπτώσεις δικαιωμάτων
Η ΚΥΣΟΑ υπογραμμίζει ότι «η προσβολή της αξιοπρέπειας και ο αποκλεισμός τους σε όλα τα επίπεδα που προκλητικά αρνείται να αναγνωρίσει και να κατονομάσει ως τέτοια, δείχνει να μην είναι απλώς το αποτέλεσμα, αλλά και ο σκοπός των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Απροκάλυπτα γονείς και παιδαγωγοί πιέζονται με κάθε μέσο να συναινέσουν στο διαχωρισμό, τον αποκλεισμό και τις εκπτώσεις δικαιωμάτων. Να συναινέσουν να βγάλουν τα παιδιά από τη γενική τάξη, να δεχθούν την υπεροπτική και πλήρως ατεκμηρίωτη θέση ότι τα παιδιά τους αξίζουν λιγότερα, ότι δεν μπορούν να έχουν μέλλον ενσωμάτωσης και ότι το να απομακρυνθούν από τα παιδιά της ηλικίας τους είναι για το καλό τους».
