Τα έβαλε με τη διεθνή κοινότητα ο Ζελένσκι – «Έδωσε υπερβολική προσοχή στα συμφέροντα της Ρωσίας»

Έξω από την πόλη Σεβεροντόνετσκ, που τώρα είναι το επίκεντρο της ανανεωμένης επίθεσης της Μόσχας στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, οι μάχες ήταν «πολύ δύσκολες», δήλωσε ο περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ, Σεργκί Γκαϊντέι, αλλά το βιομηχανικό κέντρο δεν έχει ακόμη περικυκλωθεί, είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram την Τετάρτη.

Εκτιμώντας ότι «η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αποφασιστική», ο Γκάιντεϊ πρόσθεσε ότι η πόλη υφίσταται «κολοσσιαία ποσότητα βομβαρδισμού» από τα ρωσικά στρατεύματα που προσπαθούσαν να την υποτάξουν.

Στο μεταξύ, λέγοντας ότι ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος «για την ουκρανική γενναιότητα», ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα την Τετάρτη ότι έδωσε υπερβολική προσοχή στα συμφέροντα της Ρωσίας και πολύ λίγη στα συμφέροντα της Ουκρανίας.

Στόχευσε συγκεκριμένα τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και τους New York Times επειδή υπαινίχθηκε ότι μπορεί να χρειαστούν εδαφικές θυσίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο Κίσινγκερ, ο 98χρονος κορυφαίος της realpolitik, αυτή την εβδομάδα είπε στους παρευρισκόμενους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι η επιστροφή στο «status quo» πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου θα ήταν ιδανική.

Η Ρωσία είχε επισήμως προσαρτήσει την Κριμαία το 2014, ενώ οι αυτονομιστικές ομάδες που ευθυγραμμίζονται με τη Μόσχα έλεγχαν εδώ και καιρό τις ανατολικότερες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ.

Η πίεση προς τη Μόσχα να παραδώσει αυτά τα εδάφη απειλεί να μετατρέψει τη σύγκρουση σε νέο, ευρύτερο πόλεμο, προειδοποίησε ο Κίσινγκερ, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εντός δύο μηνών.

«Φαίνεται ότι το ημερολόγιο του κ. Κίσινγκερ δεν είναι το 2022, αλλά το 1938», απάντησε ο Ζελένσκι, συγκρίνοντας την πρότασή του με τη συμφωνία που παραχώρησε μέρος της Τσεχοσλοβακίας στη ναζιστική Γερμανία πριν από περισσότερα από 80 χρόνια.

Η συντακτική επιτροπή των New York Times χαρακτήρισε επίσης μη ρεαλιστικές τις ελπίδες για την ανάκτηση της γης που χάθηκε ο έλεγχός της πριν από τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι οι ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις θα θέσουν ενώπιον της ουκρανικής ηγεσίας “επώδυνες εδαφικές αποφάσεις που θα απαιτήσει οποιοσδήποτε συμβιβασμός”.

Η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου στον φιλοδυτικό γείτονά της έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ, με τελευταίο τους φόβους για έλλειψη τροφίμων, ιδιαίτερα στην Αφρική.

Η Μόσχα απέδωσε την έλλειψη τροφίμων στις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή, ενώ η Δύση λέει ότι η έλλειψη οφείλεται κυρίως στον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία.

«Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος απαιτεί μια συνολική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και στις οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο.

Όμως ο Κουλέμπα προέτρεψε τη Δύση να μην υποχωρήσει.

“Πρόκειται για ξεκάθαρο εκβιασμό. Δεν θα μπορούσατε να βρείτε καλύτερο παράδειγμα εκβιασμού στις διεθνείς σχέσεις”, δήλωσε ο Κουλέμπα στο Νταβός.

Στο μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι οι πόλεις της πρώτης γραμμής όπως το Soledar σφυρηλατούνται από το ρωσικό πυροβολικό καθώς βρίσκονται κατά μήκος του κρίσιμου δρόμου που οδηγεί έξω από το πολιορκημένο Severodonetsk και την αδελφή του πόλη Lysychansk.

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από «εξαιρετικά σφοδρούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις» στη γειτονική περιοχή του Ντόνετσκ, η οποία επίσης αποτελεί μέρος του Ντονμπάς, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Ως ένδειξη ότι η υπόλοιπη χώρα παραμένει σε κίνδυνο, ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν το σημαντικό νότιο σιδηροδρομικό κόμβο της Ζαπορίζια, σκοτώνοντας ένα άτομο και καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια, πρόσθεσε η προεδρία.

Η Ρωσία επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τον έλεγχο των τμημάτων της Ουκρανίας που κατέχει, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας ιθαγένειας για τους κατοίκους δύο νότιων περιοχών.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τετάρτη ένα διάταγμα που απλοποιεί τη διαδικασία απόκτησης ρωσικού διαβατηρίου για τους κατοίκους της Χερσώνας – η οποία παραμένει υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων – και της εν μέρει κατεχόμενης Ζαπορίζια.

Το Κίεβο χαρακτήρισε το σχέδιο «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Αξιωματούχοι που υποστηρίζονται από τη Μόσχα πιέζουν επίσης για επίσημη προσάρτηση από τη Ρωσία.

«Το απλοποιημένο σύστημα θα επιτρέψει σε όλους μας να δούμε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία είναι εδώ όχι μόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά για πάντα», δήλωσε ο διορισμένος από τη Μόσχα αναπληρωτής αρχηγός της Χερσόνας, Kirill Stremousov, στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 200 πτώματα βρέθηκαν στο υπόγειο ενός κατεστραμμένου κτιρίου στο λιμάνι της Μαριούπολης, το οποίο έπεσε στη Μόσχα πρόσφατα μετά από μια καταστροφική πολιορκία, δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές.

«Οι κατακτητές μετέτρεψαν ολόκληρη τη Μαριούπολη σε νεκροταφείο», έγραψε η Ουκρανή διαμεσολαβήτρια Lyudmyla Denisova στο Telegram Τετάρτη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy