Τα φεστιβάλ της νιότη

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Μας έλειψε… Μας έλειψε πολύ. Μας έλειψε η ζωντάνια του, ο δυναμισμός του, οι μουσικές του, τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων.

Τρία χρόνια μετά, το Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ μάς αγκάλιασε και πάλι. Για τρεις βραδιές χιλιάδες ανθρώπων συναντήθηκαν σε μια μικρή πολιτεία όλο ζωή και αισιοδοξία. Γιατί τι είναι τα Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ παρά αντανάκλαση της δύναμης εκείνης που πατά γερά στις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις του παρελθόντος από τη μια και στη δημιουργικότητα και την αισιοδοξία της νέας γενιάς από την άλλη.

Κι ας αναφέρονται κάποιοι απαξιωτικά σε αυτά. Κι ας τα θεωρούν κάποιοι «παλιομοδίτικα». Ας νομίζουν ότι η νέα γενιά μπορεί να ικανοποιηθεί με τα ψίχουλα που θα της δώσει κάποια εξουσία.

Είναι αυτοί που δεν μπορούν να αντιληφθούν την περηφάνια που νιώθουν οι εκατοντάδες εθελοντές, μέλη και φίλοι της οργάνωσης που για μέρες και νύχτες ολόκληρες αντί να αράζουν στις καφετέριες ή τις παραλίες ή μπροστά από μια οθόνη, στήνουν σκηνές και περίπτερα, κάνουν πρόβες, ψήνουν σουβλάκια, ξενυχτούν για να καθαρίσουν και να ετοιμάσουν το χώρο για τους επισκέπτες. Πάντα με χαμόγελο.

Είναι αυτοί που δεν μπορούν να αντιληφθούν πού βρίσκουν οι νέοι των καθηλωμένων μισθών και της χωρίς δικαιώματα εργασίας, της ακρίβειας, της αβεβαιότητας για το τι θα φέρει το αύριο, τη δύναμη να υψώνουν κεφάλι, να δημιουργούν, να διεκδικούν, να ονειρεύονται. Πάντα με χαμόγελο… αλλά και τη γροθιά υψωμένη.

Η ΕΔΟΝ μετρά 71 ολόκληρα χρόνια στη διοργάνωση των φεστιβάλ -από το πρώτο φεστιβάλ της ΑΟΝ το 1951. Κάθε νέο φεστιβάλ κρατά στοιχεία από τα προηγούμενα, δίνει συνέχεια σε προτάσεις, παίρνει τη σκυτάλη λίγο παρακάτω. Και μόνο το γεγονός ότι μιλούμε για το 34ο Φεστιβάλ, λέει πολλά.

Τα Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ δεν είναι μόνο οι μεγάλοι καλλιτέχνες. Είναι και οι χιλιάδες προβληματισμοί που γεννιούνται στις συζητήσεις, τα θεατρικά δρώμενα, τα ντοκιμαντέρ, η ζωντανή έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης, η λαϊκή μας παράδοση που ξαναζωντανεύει, τα μαθητικά, φοιτητικά και άλλα ερασιτεχνικά συγκροτήματα που εμφανίζονται στις σκηνές, και άλλα πολλά.

Στο χώρο των Παγκύπριων Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών συναντιέται ο πολιτισμός με την πολιτική, ο διεθνισμός με την αγωνία για το μέλλον του δικού μας τόπου, η δημιουργικότητα με τη διεκδικητικότητα. Δεν είναι τυχαίο που στα φεστιβάλ βλέπεις νέους όλων των ηλικιών, νέους από όλους τους πολιτικούς χώρους, νέους που αναζητούν κάτι διαφορετικό από τα ανούσια παράγωγα της βιομηχανίας θεάματος. Και βεβαίως δεν είναι τυχαίο που το Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ είναι το ετήσιο ραντεβού ακόμα και όσων δεν είναι πια νέοι, αλλά κουβαλούν τις θύμησες παλαιότερων φεστιβάλ.

Και είναι για όλους αυτούς τους λόγους που κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ γράφεται ιστορία. Και στέλνει το μήνυμα ότι το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που παλεύουν και διεκδικούν!

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.