Τα φορολογικά κίνητρα δημιουργούν συγκριτικά μειονεκτήματα για επιχειρήσεις κυπριακών συμφερόντων

Του
Παύλου Λοΐζου*

 

Φορολογικά κίνητρα και µειονεκτήµατα

Το φορολογικό συζητείται όλο και πιο έντονα τους τελευταίους µήνες. Είτε επειδή ο Υπουργός Οικονοµικών διαλαλεί πως ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί σύντοµα στο 15%, είτε επειδή σε δύσκολες οικονοµικές συνθήκες θυµόµαστε όλα τα στρεβλά που µας προβληµατίζουν.

Πρόσφατα η κυβέρνηση εξήγγειλε νέα φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση εργαζοµένων από το εξωτερικό και επαναπατρισµό Κυπρίων. Πρόκειται για ιδιαίτερα ευνοϊκά κίνητρα, τα οποία µειώνουν στο µισό περίπου το φόρο εισοδήµατος για όσα από αυτά τα άτοµα αµείβονται µε πέραν των 55.000 ευρώ ετησίως. Προφανώς το µέτρο αυτό φέρνει σε δυσµενή θέση τους Κύπριους εργαζόµενους, αφού ο καθαρός τους µισθός θα είναι σηµαντικά χαµηλότερος από τον αντίστοιχο κάποιου ξένου που έρχεται να εργαστεί στην Κύπρο. Ενδεικτικά, αν κάποιος λαµβάνει ακάθαρτο µισθό 100.000 ευρώ, θα «καθαρίζει» 70.000 ευρώ, ενώ ένας ξένος θα «καθαρίζει» 85.229 ευρώ. Ας είναι όµως. Αντιλαµβανόµαστε πως τα κίνητρα αυτά παραχωρούνται για να γίνει πιο ελκυστικός προορισµός η Κύπρος για άτοµα που µπορούν να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες κι αυτό θα συµβάλει στην προσπάθεια προσέλκυσης διεθνών εταιρειών για να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Άλλωστε, µπορούν να τα αξιοποιήσουν και κυπριακές εταιρείες για να προσλάβουν άτοµα από άλλες χώρες. Μάλιστα, τους συµφέρει γιατί µπορούν να προσφέρουν χαµηλότερο ακάθαρτο µισθό σε έναν ξένο, άρα χαµηλότερο κόστος για την επιχείρηση, ο οποίος θα λαµβάνει τελικά υψηλότερο µισθό από έναν Κύπριο.

Ας δούµε όµως και τη µεγαλύτερη εικόνα. Αυτήν της φορολογίας των εταιρειών, όπου και πάλι οι κυπριακών συµφερόντων επιχειρήσεις έχουν ανταγωνιστικό µειονέκτηµα σε σχέση µε άλλες κυπριακές εταιρείες µη «ιθαγενών» συµφερόντων, αφού καλούνται να καταβάλουν 17% επί των µερισµάτων ως Έκτακτη Εισφορά για την Άµυνα. Ένα απλό παράδειγµα: Κυπριακή εταιρεία µε ιθαγενείς µέτοχους µε κερδοφορία 100.000 ευρώ θα καταβάλει 12,5% εταιρικό φόρο και φόρο άµυνας 14.875 ευρώ. Μία κυπριακή εταιρεία ξένων συµφερόντων/µετόχων µε πανοµοιότυπα οικονοµικά αποτελέσµατα θα καταβάλει µηδέν ευρώ φόρο άµυνας. Σε βάθος πενταετίας µιλάµε για µία διαφορά της τάξης των 74.375 ευρώ. Όλοι µπορούµε να αντιληφθούµε πόσο σηµαντικό είναι αυτό το ποσό για µία μικροµεσαία επιχείρηση και το ότι οι δύο εταιρείες δεν ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις. Εσχάτως δε, επί των µερισµάτων προστέθηκε και ο φόρος 2,65% για το ΓεΣΥ.

Με δεδοµένο, λοιπόν, ότι προσελκύουµε διαρκώς ξένες εταιρείες στην Κύπρο -και καλά κάνουµε- πρέπει, αγαπητοί υποψήφιοι Πρόεδροι της ∆ηµοκρατίας, να εισηγηθείτε µέτρα τα οποία θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και των εγχώριων επιχειρήσεων. Είναι καλά να επικαλείστε όλοι την πράσινη µετάβαση, την ψηφιακή µετεξέλιξη και τις διάφορες ευρωπαϊκές συµφωνίες, αλλά σας έχουµε νέα! Όλα αυτά συνεπάγονται κόστος και µεγάλες επενδύσεις. Πώς θα µπορέσει µία κυπριακή επιχείρηση να επενδύσει και να ανταγωνιστεί µίαν άλλη, κυπριακή εταιρεία, αλλά ξένων συµφερόντων, όταν η ίδια η Πολιτεία την θέτει εκ των προτέρων σε µειονεκτική θέση; ∆εν µας φτάνει να ανταγωνιζόµαστε εταιρείες από άλλες χώρες, τώρα είµαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί και από τις εταιρείες που προσελκύουµε στη χώρα µας.

* CEO της WiRE

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy